Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cutremurele ar putea fi prezise înainte cu două ore de producere lor. STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cutremurele ar putea fi prezise înainte cu două ore de producere lor. STUDIU

Doi seismologi din cadrul Universității Côte d’Azur au descoperit ceea ce ar putea fi o modalitate precisă de a prezice cutremurele.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În studiul lor, publicat în jurnalul Science, Quentin Bletery și Jean-Mathieu Nocquet au analizat date GPS de mare viteză colectate în perioada premergătoare momentului în care au avut loc cutremurele cu magnitudinea 7 sau mai mare. Roland Bürgmann, de la Universitatea Berkeley din California, a publicat un articol Perspectives în același număr al revistei, în care prezintă munca depusă de echipă în cadrul acestui nou efort.

Seismologii au căutat mult timp să prevadă cutremurele pentru ca oamenii să poată reacționa. În multe cazuri, un avertisment de câteva minute ar fi util – ar permite oamenilor să iasă din clădirile care s-ar putea prăbuși. Găsirea unui precursor este dificilă din cauza lipsei de informații cu privire la ceea ce se întâmpla în vecinătatea unui epicentru înainte de cutremur. În acest nou efort, Bletery și Nocquet au găsit o modalitate de a se întoarce în timp pentru a afla mai multe despre deplasarea terenurilor înainte de un cutremur mare.

În căutarea unui precursor al cutremurului, cercetătorii au obținut și au studiat date GPS precise pentru zonele geografice din jurul epicentrelor a 90 de cutremure cu magnitudinea peste 7 din ultimii ani. Ei au găsit un tipar – o alunecare între plăcile tectonice care a făcut ca terenul de deasupra lor să se deplaseze într-o direcție orizontală, măsurabilă.

De asemenea, au descoperit că astfel de alunecări pot fi observate și măsurate cu ajutorul GPS, că acestea au avut loc cu până la două ore înainte de producerea cutremurului și că au fost prea mici pentru a apărea pe seismografele standard. Cel mai important, au observat aceeași alunecare în toate cutremurele pe care le-au studiat.

Această lucrare sugerează că un sistem antiseismic fiabil ar putea fi proiectat pe baza unui sistem de ascultare GPS precis. În ceea ce privește partea negativă, Bürgmann remarcă faptul că este nevoie de mai multă muncă pentru a dovedi că un astfel de precursor există pentru toate sau cel puțin pentru majoritatea cutremurelor mari. De asemenea, adaugă el, sunt necesare unele îmbunătățiri ale tehnologiei GPS pentru a permite măsurarea evenimentelor individuale în orice moment.

Ce este GPS

GPS (Global Positioning System) este un sistem de navigație globală bazat pe satelit, care permite determinarea poziției și localizarea unui obiect sau a unei persoane pe suprafața Pământului cu o precizie foarte mare. Acest sistem utilizează o rețea de sateliți care orbitează Pământul pentru a transmite semnale către dispozitivele GPS, cum ar fi telefoane mobile, navigatoare auto, ceasuri inteligente și alte dispozitive portabile.

Fiecare dintre acești sateliți emite semnale radio, iar receptorul GPS primit în mod simultan aceste semnale de la mai mulți sateliți pentru a calcula poziția sa exactă. Prin triangularea semnalelor primite de la cel puțin patru sateliți, un receptor GPS poate determina latitudinea, longitudinea și altitudinea locului unde se află.

GPS-ul este utilizat pe scară largă în navigația terestră, maritimă și aeriană, precum și într-o varietate de aplicații civile și militare, inclusiv hărți digitale, ghidare rutieră, monitorizarea flotelor de vehicule, geodezie, cercetare științifică, explorarea spațiului și multe altele.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea