Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentința definitivă în dosarul unui cunoscut braconier de artefacte dacice. Este acuzat de spălare de bani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În dosarul unui cunoscut braconierul de artefacte dacice, Curtea de Apel Alba a dat sentință definitivă. Va plăti și pentru faptele pe care le-a comis în trecut

Unul dintre cei mai cunoscuţi braconieri de comori dacice din Munţii Orăştiei, Adrian Stoicoi, zis „Adi Bocşeru”, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentința definitivă în dosarul în care hunedoreanul este acuzat de spălare de bani. Fapta are legătură cu descoperirea ilegală şi traficarea unor tezaure antice provenite din zona Sarmizegetusei Regia.

Dosarul pentru care braconierul a mers la pușcărie, a fost deschis în luna mai 2016. Atunci, oamenii legii au făcut mai multe percheziţii la domiciliile unor persoane, printre acestea numărându-se şi casele lui Stoicoi din Orăştie şi Grădiştea de Munte.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au recuperat mai multe piese de patrimoniu, respectiv trei statuete din bronz reprezentând zeităţi antice (Seraphis, Minerva şi Jupiter), o cupă metalică şi trei monede Koson din aur. Şi în locuinţele lui Adrian Stoicoi s-au găsit piese de patrimoniu spectaculoase.

Mai mult de atât, bărbatul este acuzat că a ascuns în apropierea casei sale un tezaur de 138 de monede Koson din aur, din care a vândut unei persoane o monedă contra sumei de 700 de euro. Tezaurul a fost descoperit din întâmplare de nişte copii care se jucau în acea zonă şi a fost predat autorităţilor statului.

În primul dosar Stocoi a fost judecat tot pentru spălare de bani, fiind vorba despre traficarea unor piese antice valoroase. A fost condamnat definitiv în august 2015 de către Curtea de Apel Alba Iulia la doi ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de doi ani. Asta, după ce prima instanţă Tribunalul Hunedoara l-a condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unui prejudiciu de 2.548.300 de euro.

Trebuie precizat că pedeapsa de patru ani de închisoare, pe care o va executa braconierul, este compusă din doi ani de închisoare primiți în primul dosar, la care s-au adăugat cei doi ani din primul dosar, beneficiul suspendării fiind revocat.

Sursa: ziardehuendoara.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea