Cupa „Elis” la golf, o competiţie jubiliară de mare anvergură

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Pe terenul de golf „Paul Tomiţa” din Pianu de Jos s-au reluat sâmbătă turneele din acest an, după o scurtă perioadă de vacanţă. Ediţia din 2011 a fost una specială, ce a marcat împlinirea a 5 ani de la implicarea cunoscutei societăţi comerciale „Elis Pavaje” în susţinerea golfului în România, cât şi două decenii de la înfiinţarea firmei respective de către patronul Ilisiu Goţa. La concurs s-au înscris numeroşi competitori români şi străini, dintre care 54 au luat startul (primind cadouri tradiţionale din partea sponsorului). Prezenţa remarcabilă se datorează faptului că fiii patronului, Emil şi Vasile, directori în cadrul societăţii sunt jucători de golf şi participă la numeroase competiţii.
Turneul s-a disputat în sistem stableford, HCP jucători, 18 cupe pe o nouă configuraţie a terenulu, par 73, 6133 metri domni, 5210 metri doamne şi 2605 metri juniori. După circa 6 ore de la debutul turneului (start dat simultan de pe mai multe tee-uri) s-au consemnat rezultatele: *categoria brut: 1. Viorel Coman (Sebeş, „Paul Tomiţa”) – 76 puncte (plus 3 peste par); *categoria I (0-18 HCP): 1. Florin Vinersar (Alba Iulia) – 42 p, 2. Daniel Condratov (Bucureşti) – 40 p, 3. Daniel Morar (Alba Iulia) – 37 p; *categoria a II-a (19-36 HCP): 1. Ali Pahlavani (Timişoara) – 45 p, 2. Călin Giurgiu (Bucureşti) – 43 p, 3. Ioan Pocan (Alba Iulia) – 43 p; *ladies: 1. Mihaela Mureşan (Cluj Napoca) – 36 p; *juniori: Mihai Cata (Sebeş) – 14 p; *Probe speciale, Longest drive: 1. Viorel Coman (Sebeş) – aproximativ 280 metri; Nearest to the pin: Daniel Morar (Alba Iulia) – 3,6 metri de steag (toţi clubul „Paul Tomiţa”); premiu special: Robert Rekkers (Cluj Napoca) – 42 p.
După terminarea întrecerii jucătorii au avut parte de o grandioasă festivitate de premiere, în prim planul căreia s-a aflat popularul manager Ilisiu Goţa, la petrecere aducându-şi aportul solistul Ilie Medrea şi formaţia de dansuri populare „Junii Sibiului”. Prof. Nicolae Ursu, director de concurs ne-a mai informat că următorul turneu găzduit de Pianu de Jos va fi sâmbătă, 3 septembrie, Cupa „Elit”, ediţia a 8-a.
Dan HENEGAR

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

EU 29 august 2011 at 21:14

Cam confuzant articolul. Locul I, Viorel Coman, are 76 de puncte (adica 3 peste par???). Sa zicem. Da la urmatoarea categorie Locul I, Florin Vinersar are 42 puncte. Sa inteleg ca 31 sub par, WOW. Tiger woods numa viseaza la asa ceva. Pe urma vine locul II, Daniel Condratov, cu 40, adica 33 sub par. Si mai bine, da’ atunci cum a ajuns pe locul 2?

Adrian 29 august 2011 at 21:15

O fi facut omul copy/paste de unde nu trebuia.

nicio carte 30 august 2011 at 14:15

nici vorba. comunicat oficial al clubului dac ei au gafat…

DANIEL MORAR 30 august 2011 at 17:13

Pentru o corecta intelegere a sistemului de premiere se cuvin citeva detalii.
Premiile sunt acordate la categorii diferite.
Categoria BRUT – se acorda jucatorului care a realizat cele mai putine lovituri in raport cu parul terenului (standardul stabilit de arhitectul terenului) care in cazul de fata este de 73. La aceasta categorie nu se tine cont de handicapul jucatorului!
Categoriile 1 si 2 sunt impartite in functie de handicapul jucatorilor.
HANDICAPUL nu se foloseste in sensul primar al cuvintului ci reprezinta abilitatea, categoria, nivelul de joc al fiecarui jucator stabilit urmare a participarii in competitii, in functie de rezultatele obtinute pe terenul de joc.
Handicapul reprezinta criteriul de clasificare a jucatorilor amatori, si baza pentru calcularea scorului in functie de numarul de lovituri realizate de jucator pe cele 18 cupe.
CATEGORIA I – include jucatorii cu handicap cuprins intre 0 si 18.
CATEGORIA a II-a – include jucatorii cu handicap intre 19 si 36.
Pentru o apreciere a abilitatilor de joc se impune a se sti ca daca un jucator profesionist nu mai are handicap ( fiind capabil sa joace un parcurs cu un numar de lovituri mai mic sau cel mult egal cu parul terenului) un jucator amator incepator primeste un handicap de 36 (ori 54 in sistemul german) ceea ce inseamna ca ar trebui sa parcurga un traseu dintr-un numar de lovituri care se compune din parul terenului (73 in cazul de fata) la care se adauga inca 36 de lovituri.
Sistemul de joc STABLEFORD – presupune acordarea unui numar de puncte pentru fiecare cupa (gaura) in functie de numarul de lovituri realizate si de handicapul jucatorului. Cu cit numarul de lovituri pe fiecare cupa este mai mic cu atit numarul de puncte acumulate este mai mare si in consecinta clasificarea se face in ordinea descrescatoare a punctelor acumulate (in cazul de fata loc 1 = 42 puncte, loc 2 =40 puncte si loc 3 = 37 puncte).
Acest sistem de joc – Stableford – permite jucatorilor de golf amatori sa concureze in conditii de „egalitate” in functie de handicap, pe cele doua categorii mentionate.
Handicapul scade (pe baza unei ecuatii specifice) urmare a rezultatelor bune realizate de jucatori, ceea ce inseamna un numar de lovituri peste parul terenului mai mic decit handicapul, ceea ce in sistem stableford presupune acumularea unui punctaj peste 36 de puncte.
Probele speciale mentionate, sunt acordate la fiecare competitie pe doua cupe distincte, anterior stabilite si la care participa toti concurentii.
LONGEST DRIVE – reprezinta cea mai lunga prima lovitura la cupa desemnata, dintre toti participantii (stabilita prin determinarea in teren cu un semn si scriptic).
NEAREST TO THE PIN – reprezinta cea mai apropiata prima lovitura de cupa desemnata anterior, dintre toti concurentii (de steagul aflat in cupa respectiva) si masurata si consemnata scriptic la momentul realizarii loviturii.
Asadar, intradevar a existat o confuzie regretabila in articol la categoria brut, cifra 76 reprezentind numarul de lovituri al cistigatorului efectiv realizate iar nu punctajul stableford care este cu totul altul in functie de handicapul acestuia.
Cu speranta ca am reusit sa nu creez si mai multa confuzie, si ca cele consemnate sunt de natura a lamuri aceste articole uneori lacunare, va incredintez ca cifrele seci sunt doar o parte din ceea ce inseamna o partida de golf de citeva ore in conditii meteo din cele mai diverse si cu participarea a numeroase persoane de categorii sociale si profesionale diferite, care au acelasi sentiment al apartenentei la o famile mare, cea a golfeurilor ce se reunesc de la distante mari ori de cite ori un organizator, fie ca este sau nu jucator organizeaza o competitie de golf.

foaie verde 2 septembrie 2011 at 13:17

lacunar?! poate prea mult fata de impactul pentru cititori, spectatori si chiar amatori

Comentariile sunt oprite