Rămâi conectat

Politică Administrație

Cumpărarea vechimii pentru pensie, posibilă și în 2018

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cumpărarea vechimii pentru pensie, posibilă și în 2018.

Până la finele anului 2018, românii au ocazia de a achita retroactiv contribuția la pensii pentru perioade anterioare în care n-au fost asigurați în niciun sistem de pensii, însă numai în limita a cinci ani. Măsura este prevăzută de Legea nr. 186/2016, care precizează că poate să plătească retroactiv contribuția la pensii orice persoană care încă n-a ieșit la pensie și care are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (fie că vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia, cum ar fi, de exemplu, cel al avocaților), în limita a cinci ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare.

Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade în care persoana interesată era obligată să fie asigurată în sistemul public de pensii. Perioadele pentru care se fac plăți retroactive sunt valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale și a pensiei de invaliditate.

Plata retroactivă a contribuției permite completarea stagiului de cotizare pentru obținerea acestor tipuri de pensii în sistemul public. Persoanele interesate să facă plăți retroactive pentru contribuția la pensii au la dispoziție cele câteva zile ale anului 2017 și întregul an 2018, atât pentru a încheia contractul de asigurare cu casa teritorială de pensii, cât și pentru a achita suma stabilită prin acest document; contractele se pot încheia între 27 octombrie 2016 și 31 decembrie 2018, iar în aceeași perioadă trebuie făcută/făcute plata/plățile retroactivă/retroactive. Începând cu data de 1 ianuarie 2019, plata retroactivă nu va mai fi posibilă.

Citește și: Valoarea punctului de pensie

Inițial, ultima zi de plăți retroactive urma să fie 27 aprilie 2017, însă Guvernul și Parlamentul au prelungit acest termen până la 31 decembrie 2017 și apoi până la finele anului 2018. Dacă spre finele anului viitor vor exista numeroase solicitări ale cetățenilor pentru o nouă prelungire, este posibil ca Executivul sau Legislativul să ia în calcul această variantă. Guvernul și apoi Parlamentul au prelungit atât perioada în care se pot încheia contractele de asigurare cu casele de pensii, cât și termenul final pentru plățile retroactive. Așadar, contractele cu casele de pensii se pot încheia până la 31 decembrie 2018 și tot până la acea dată se pot face și plățile retroactive. Contractul de asigurare se poate încheia cu casa de pensii de la domiciliul/reședința persoanei interesate. De exemplu, dacă persoana interesată stă în județul Alba, ea trebuie să se adreseze la CJP Alba.

În perioada stabilită de lege pentru încheierea contractelor de asigurare (27 octombrie 2016 – 31 decembrie 2018), persoanele interesate de plata retroactivă a contribuției pot încheia mai multe contracte de acest fel, pe perioade diferite. Condiția de bază este aceea ca aceste perioade să nu depășească cinci ani anteriori datei încheierii contractului.

De exemplu, o persoană care încheie astăzi contractul de asigurare poate face plăți retroactive pentru perioada cuprinsă între decembrie 2012 și decembrie 2017. Așadar, nu se pot face plăți retroactive pentru anul 2002 sau pentru anul 1995. Perioadele pentru care se poate face plata retroactivă trebuie neapărat să fie neasigurate (adică să nu se fi plătit deja pentru ele contribuția la pensii sau în timpul lor persoana interesată să nu fi fost obligată la asigurarea în sistemul public de pensii).

Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive. Nicio persoană care are calitatea de pensionar în perioada de aplicare a Legii nr. 186/2016 nu are dreptul să încheie un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii. Actul normativ în discuție a fost adoptat cu scopul de a permite persoanelor care nu au realizat stagiile de cotizare prevăzute de lege (și nu pot, astfel, să beneficieze de o categorie de pensie) să își poată completa acest stagiu. Cei care au trecut de vârsta de pensionare, dar încă lucrează, pot plăti retroactiv contribuția, nefiind pensionari.

De exemplu, o persoană care a atins vârsta standard de pensionare în decembrie 2016 și încă lucrează poate face plăți pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de decembrie 2016. Contractul de asigurare se poate încheia și de o persoană mandatată (adică de­semnată prin procură specială) de persoana interesată de plata retroactivă a contribuției. În același timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea