Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Cum vei fi penalizat dacă nu îți plătești taxele și dobânzile la timp

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Printr-o modificare a Codului de procedură fiscală contribuabilii care întârzie plata către stat vor fi penalizați cu 0,02% pe fiecare zi de întârziere, ceea ce înseamnă o penalitate de 7,3% anual. 

Reglementarea a intrat în vigoare de la 1 iulie 2013 și se va aplica și în 2014.

Codul de procedura fiscala a fost modificat prin OUG nr. 50/2013, care a stabilit că penalitățile de întârziere vor avea caracter sancționatoriu și se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Noile reguli au intrat in vigoare la 1 iulie 2013, fiind aplicabile obligațiilor de plată scadente după data de 1 iulie 2013.

În cazul dobânzilor penalizarea este de 0,04% (14,6% pe an) și se calculează pe fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Concret, potrivit noilor reglementari, dobânzile au un caracter recuperatoriu, spre deosebire de penalități care au un caracter sancționatoriu.

„Modificarea privind stabilirea naturii dobânzilor, respectiv faptul că acestea au caracter recuperatoriu, reprezentând pierderea suferita de creditor (statul) ca urmare a neachitării la scadență de către debitor a obligațiilor fiscale, se impune pentru a elimina eventualele confuzii cu privire la natura juridică a dobânzilor, pe de o parte, și a penalităților de întârziere pe de alta parte, in contextul modificarii modului de așezare a penalităților, respectiv similar dobânzilor”, preciza Guvernul la momentul adoptării OUG nr. 50/2013.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

INFORMARE – solicitare de aviz activități de explorare în perimetrul VALEA LEUCII – 26 aprilie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

INFORMARE – solicitare de aviz activități de explorare în perimetrul VALEA LEUCII – 26 aprilie 2024 Această informare este efectuată de: SC LEM RESORUCES SRL cu sediul în Bucureşti, Str. Mircea Eliade, nr. 14, sector 1, camera1, et.1, ce intenţionează să solicite de la Administraţia Naţională „Apele Române” aviz de gospodărire a apelor pentru desfăşurarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea