Rămâi conectat

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în aprilie. Prognoza meteo pentru următoarele 3 luni, publicată de ANM

Ziarul Unirea

Publicat

în

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat, vineri, prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul februarie – aprilie 2016. Potrivit acesteia, regimul termic estimat pentru următoarele trei luni va fi, în general, unul normal, temperaturile urcând către valori pozitive încă din luna februarie, în timp ce cantitățile de precipitații vor fi excedentare în majoritatea regiunilor.

În ultima lună de iarnă (februarie), valorile termice vor fi mai ridicate decât media climatologică în sudul, estul și local în vestul țării. În celelalte regiuni se vor situa, în general, în limite apropiate de normalul perioadei. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în februarie, pentru zonele Dobrogei și Banatului între zero și două grade Celsius, pentru Crișana între zero și un grad Celsius, în Oltenia între—2 și două grade, în Moldova și Transilvania între—5 și zero grade Celsius.

Pe de altă parte, cantitățile lunare de precipitații vor putea fi excedentare în regiunile nord-vestice, vestice și, parțial, în cele centrale, iar în restul țării vor fi apropiate de mediile multianuale. Media multianuală lunară a precipitațiilor este de 31,6 l/mp, luându-se în considerare intervalul de referință 1981-2010. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 57 l/mp), Oltenia (până la 55 l/mp), Banat și Crișana (până la 50 l/mp).

În martie 2016, temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste normalul perioadei în sudul, estul și local vestul țării. De asemenea, în celelalte regiuni se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice, stabilită la 3,5 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între—1 și 5 grade) și Transilvaniei (între zero și 5 grade Celsius). Pe de altă parte, cele mai ridicate valori termice medii vor fi consemnate în Dobrogea și Crișana (între 4 și 6 grade), în Banat (4-7 grade Celsius), Oltenia (3-7 grade Celsius) și Muntenia (3-6 grade Celsius).

În privința precipitațiilor, prognoza ANM relevă că, în martie, acestea se vor putea situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (până la 60 l/mp), Oltenia (59 l/mp), Transilvania și Crișana (până la 54 l/mp), respectiv și Banat (53 l/mp).

Potrivit ANM, în aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor. Media multianuală a lunii aprilie este situată la 9,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 1 și 5 grade Celsius în Moldova, între 6 și 11 grade Celsius în Transilvania, respectiv între 8 și 12 grade Celsius în Oltenia, Muntenia și Banat.

Tot în aprilie, cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale în sud și local în est, iar în restul țării vor avea o tendință spre excedent, peste media multianuală de 51,3 l/mp. Zonele Banatului, Transilvaniei și Olteniei vor prezenta cantități de precipitații cuprinse între 40 și 78 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. (C.M.)

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea