Rămâi conectat

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 21 mai, în Transilvania și la munte. ANM a publicat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prognoza meteo se schimbă pentru perioada următoare din cauza aerului polar ce pătrunde în atmosferă deasupra spațiului țării noastre. Așa cum săptămâna trecută a avut loc o tornadă devastatoare în județul Călărași, meteorologii spun că acest fenomen meteo poate apărea din nou.

Presiunea atmosferică rămâne scăzută pe partea de est și de nord a continentului. Există doi cicloni care evoluează unul în zona Scandinaviei și altul în zona României și Ucrainei care sunt de interes. Până la mijlocul săptămânii, presiune atmosferică va crește ușor în partea de sud-est a Europei, dar va scădea destul de mult din nou în partea centrală și nord-vestică a Europei.

Prin urmare, din după-amiaza zilei de luni și până marți dimineață, trebuie să ne așteptăm la perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Acest fenomen va avea loc mai ales în partea de sud, centru și de est a României unde vor fi averse și cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului, atât cu aspect de vijelie, cât și cu căderi de grindină.

Astfel de fenomene meteorologice vor fi mai intense în zona Olteniei, Transilvaniei, Moldovei și în zonele montane aferente unde ne așteptăm să se strângă și cantități de apă mai însemnate, chiar și peste 40-60 l/ metru pătrat. De asemenea, de noaptea trecută spre dimineața acestei zile, dar și pe parcursul zilei de marți, în zonele montane vor avea loc și precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1800 m va ninge și vântul va bate cu putere.

Pe parcursul zilei de marți, ploile vor mai fi prezente în partea de sud, centru și est a României, dar de această dată vor fi în general slabe din punct de vedere cantitativ și nu se vor depăși 20-25 l/ metru pătrat.

Miercuri vremea se va ameliora. Precipitațiile își vor face simțită prezența poate doar în prima parte a zilei în extremitatea estică.

În acest interval, trebuie să fim atenți la mesajele pe care le trimite Administrația Națională de Meteorologie, fie că vorbim de cele generale, fie că vorbim de cele de now-casting emise cu 1 până la 6 ore și care vor putea fi vizualizate online.

În ceea ce privește temperaturile, aerul cald se retrage din zona geografică a țării noastre și va fi înlocuit de un aer polar azi și miercuri. Prin urmare, dacă luni vremea s-a răcit destul de mult în vestul și nordul țării, unde maxima a fost de doar 12-14 grade, în timp ce în partea de sud-est a României încă s-au înregistra maxime de vară, de 24 și izolat 25 de grade.

Ulterior, marți vremea va deveni rece în toată țara, cu maxime între 6 și 16 grade. Cele mai ridicate valori se vor înregistra doar în Dobrogea sau în extremitatea de vest a țării. Miercuri, valorile termice încep să crească, dar vremea se menține rece, astfel că maximele vor fi cuprinse între 12 – 20 grade Celsius. Cele mai ridicate valori se vor înregistra în partea de vest și sud-vest a Olteniei.

În Transilvania, temperatura maximă înregistrată în Transilvania la început de săptămână va fi de 17 grade, în ziua de 6 mai, urcând până spre 8 grade pe 7 mai, când vremea va fi deosebit de rece. Apoi, temperaturile vor fi în creștere. Astfel încat în perioada 9-18 mai vor oscila între 15 și 18 grade, iar în ultima zi a intervalului, în data de 19 mai, temperaturile vor urca spre 20 de grade.

Temperaturile din timpul nopții vor fi cuprinse între 5 și 7 grade, exceptând nopțile din 8 și 9 mai, când vor fi 2 grade. Temporar va ploua în cea mai mare a intervalului, iar pe 6 mai și în noaptea de 6-7 mai, cantitățile de apă vor fi însemnate. Local, averse, în general moderate cantitativ, se vor semnala și în perioada 12-14 mai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea