Rămâi conectat

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 21 mai, în Transilvania și la munte. ANM a publicat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Publicat

în

Prognoza meteo se schimbă pentru perioada următoare din cauza aerului polar ce pătrunde în atmosferă deasupra spațiului țării noastre. Așa cum săptămâna trecută a avut loc o tornadă devastatoare în județul Călărași, meteorologii spun că acest fenomen meteo poate apărea din nou.

Presiunea atmosferică rămâne scăzută pe partea de est și de nord a continentului. Există doi cicloni care evoluează unul în zona Scandinaviei și altul în zona României și Ucrainei care sunt de interes. Până la mijlocul săptămânii, presiune atmosferică va crește ușor în partea de sud-est a Europei, dar va scădea destul de mult din nou în partea centrală și nord-vestică a Europei.

Prin urmare, din după-amiaza zilei de luni și până marți dimineață, trebuie să ne așteptăm la perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Acest fenomen va avea loc mai ales în partea de sud, centru și de est a României unde vor fi averse și cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului, atât cu aspect de vijelie, cât și cu căderi de grindină.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel de fenomene meteorologice vor fi mai intense în zona Olteniei, Transilvaniei, Moldovei și în zonele montane aferente unde ne așteptăm să se strângă și cantități de apă mai însemnate, chiar și peste 40-60 l/ metru pătrat. De asemenea, de noaptea trecută spre dimineața acestei zile, dar și pe parcursul zilei de marți, în zonele montane vor avea loc și precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1800 m va ninge și vântul va bate cu putere.

Pe parcursul zilei de marți, ploile vor mai fi prezente în partea de sud, centru și est a României, dar de această dată vor fi în general slabe din punct de vedere cantitativ și nu se vor depăși 20-25 l/ metru pătrat.

Miercuri vremea se va ameliora. Precipitațiile își vor face simțită prezența poate doar în prima parte a zilei în extremitatea estică.

În acest interval, trebuie să fim atenți la mesajele pe care le trimite Administrația Națională de Meteorologie, fie că vorbim de cele generale, fie că vorbim de cele de now-casting emise cu 1 până la 6 ore și care vor putea fi vizualizate online.

În ceea ce privește temperaturile, aerul cald se retrage din zona geografică a țării noastre și va fi înlocuit de un aer polar azi și miercuri. Prin urmare, dacă luni vremea s-a răcit destul de mult în vestul și nordul țării, unde maxima a fost de doar 12-14 grade, în timp ce în partea de sud-est a României încă s-au înregistra maxime de vară, de 24 și izolat 25 de grade.

Ulterior, marți vremea va deveni rece în toată țara, cu maxime între 6 și 16 grade. Cele mai ridicate valori se vor înregistra doar în Dobrogea sau în extremitatea de vest a țării. Miercuri, valorile termice încep să crească, dar vremea se menține rece, astfel că maximele vor fi cuprinse între 12 – 20 grade Celsius. Cele mai ridicate valori se vor înregistra în partea de vest și sud-vest a Olteniei.

În Transilvania, temperatura maximă înregistrată în Transilvania la început de săptămână va fi de 17 grade, în ziua de 6 mai, urcând până spre 8 grade pe 7 mai, când vremea va fi deosebit de rece. Apoi, temperaturile vor fi în creștere. Astfel încat în perioada 9-18 mai vor oscila între 15 și 18 grade, iar în ultima zi a intervalului, în data de 19 mai, temperaturile vor urca spre 20 de grade.

Temperaturile din timpul nopții vor fi cuprinse între 5 și 7 grade, exceptând nopțile din 8 și 9 mai, când vor fi 2 grade. Temporar va ploua în cea mai mare a intervalului, iar pe 6 mai și în noaptea de 6-7 mai, cantitățile de apă vor fi însemnate. Local, averse, în general moderate cantitativ, se vor semnala și în perioada 12-14 mai.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

ALERTĂ: COD PORTOCALIU de inundații în județul Alba, până mâine. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ: COD PORTOCALIU de inundații în județul Alba, până mâine. Zonele vizate

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a actualizat codul de inundații valabil și pentru județul Alba astăzi, 29 mai.

COD PORTOCALIU

În intervalul 29.05.2022 ora 18:00 – 30.05.2022 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș – afluenţii de stânga aferenți sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), Jiu – bazin amonte S.H. Rovinari (judeţele: Hunedoara și Gorj), Gilort – bazin amonte S.H. Târgu Cărbuneşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Târgu Cărbuneşti (judeţul Gorj), Motru – bazin amonte S.H. Broşteni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Broşteni (judeţele: Gorj şi Mehedinţi), Olt – afluenţii aferenți sectorului aval S.H. Sebeş Olt – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea).

Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

Elit - Gustul Desăvârșit

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

R.M.N., de Cristian Mungiu, în premieră la Sebeș, în cadrul Caravanei Zilele Filmului Românesc

Publicat

în

R.M.N., de Cristian Mungiu, în premieră la Sebeș, în cadrul Caravanei Zilele Filmului Românesc

R.M.N., cel mai nou film al regizorului Cristian Mungiu, va putea fi văzut într-o proiecție specială în prezența regizorului la sala de evenimente „Radu Stanca” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, duminică, 5 iunie, începând cu ora 18.00. Intrarea este liberă.

Caravana Zilele Filmului Românesc va avea loc în luna iunie în mai multe orașe din țară, prima oprire fiind la Sebeș. R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

După premiera mondială de la Festivalul de Film de la Cannes, au apărut și primele recenzii elogioase în publicațiile internaționale: „Secvențe discrete, de o claritate și o densitate uluitoare, cu o rigoare a construcției camuflată de spontaneitatea prezentării”, „Film complex, atât de încărcat de idei, încât te-ai aștepta ca preocuparea pentru estetică să nu fie o prioritate, dar R.M.N. este de o frumusețe aproape neverosimilă” notează Jessica Kiang în Variety. „Mungiu disecă cu o claritate glacială xenofobia societății românești (și a oricărei alte societăți)” scrie Christoph Petersen în Filmstarts.

Elit - Gustul Desăvârșit

Spectatorii din Sebeș vor putea vedea filmul pe marele ecran și vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul Cristian Mungiu, pe 5 iunie. Regizorul va purta o discuție cu publicul după proiecție. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș și al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Intrarea este liberă și se pot face rezervări la numărul de telefon 0372930929.

R.M.N. îi are în rolurile principale pe Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu și Orsolya Moldován. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu. Imaginea îi aparține lui Tudor Vladimir Panduru, scenografia Simonei Pădurețu, iar montajul lui Mircea Olteanu, Tudor Reu fiind producătorul executiv al filmului.

Sinopsis: În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Csilla). Își dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ALERTĂ METEO: Cod PORTOCALIU actualizat pentru județul Alba, de ploi și vijelii. Până când este valabil

Publicat

în

ALERTĂ METEO: Cod PORTOCALIU actualizat pentru județul Alba, de ploi și vijelii. Până când este valabil

Meteorologii ANM au actualizat atenționarea de tip COD PORTOCALIU pentru județul Alba în cursul zilei de astăzi, 29 mai. Aceasta va fi valabilă până mâine la ora 10.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 29 mai, ora 10 – 30 mai, ora 10
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Elit - Gustul Desăvârșit

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 mai, ora 14:00 – 30 mai, ora 03:00
Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente
Zone afectate: conform textului și hărții

În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.
Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare