Opinii - Comentarii
Cum să obțineți cele mai bune rezultate din iluminatul cu LED-uri (P)
Câte becuri ați cumpărat anul acesta? Timpul zboară și nu mulți oameni își înregistrează consumul de becuri. Sunt șanse să fi cumpărat mai puține becuri, deoarece în 2018 a intrat în vigoare interdicția la nivelul UE privind importul și producția de becuri cu halogen.
Magazinele au voie să își vândă stocul vechi de halogenuri – motiv pentru care încă le mai puteți găsi – și încă mai există becuri cu halogen specializate în luminile de securitate, cuptoare și hote de bucătărie.
Cu toate acestea, becul versatil pentru lustre LED este cel care deschide calea în ceea ce privește eficiența, durabilitatea și versatilitatea.
De ce are sens să cumpărați becuri pentru lustre LED
Becurile fluorescente compacte (CFL) au fost printre primele alternative eficiente din punct de vedere energetic. Primii adoptatori s-au plâns de lumina lor rece și de timpul necesar pentru a se aprinde.
Becul cu LED a urmat și a depășit CFL-ul, iar acum conduce cu încredere pe piață – puteți obține becuri cu LED pentru aproape toate corpurile și dimensiunile.
LED-urile folosesc mai puțină energie și vă costă mult mai puțin pe termen lung. Nu există o diferență uriașă de preț, durează mai mult timp, astfel încât nu va trebui să cumpărați mereu înlocuitori. Este complet logic să cumpărați becuri cu LED-uri.
Un bec cu halogen tradițional durează în jur de doi ani, pe baza unei utilizări zilnice de trei ore, adică aproximativ 2.000 de ore. Un LED, în condiții similare, durează de la 10.000 de ore în sus, timp de 10 ani sau mai mult.
Economisiți bani cu ajutorul becurilor cu LED
Iluminatul reprezintă 15% din factura de electricitate a unei gospodării obișnuite. Puteți economisi pentru fiecare bec cu halogen tradițional pe care îl schimbați cu un bec pentru lustre LED cu luminozitate similară.
Înlocuirea unui bec cu halogen de 50W cu un LED echivalent ar putea reduce costurile de energie pe durata de viață a becului. Toate economiile se bazează pe înlocuirea becurilor cu halogen sau cu incandescență cu becuri LED echivalente.
Reducerea emisiilor de carbon cu ajutorul becurilor cu LED
Pentru fiecare bec cu halogen tradițional pe care îl înlocuiți cu un bec cu LED cu luminozitate similară, economisiți aproximativ 5 kg de emisii de CO2. Dacă înlocuiți toate becurile din casa dvs. cu alternative cu LED-uri, înseamnă aproximativ 63 kg de emisii de CO2.
Ghid de cumpărare a LED-urilor – ce trebuie să căutați
Ambalajul majorității becurilor pentru lustre LED conține o mulțime de informații care să vă ajute să alegeți cel mai potrivit bec – gusturile fiecăruia sunt diferite.
Ambalajele indică adesea „culoarea” becului și oferă o aproximare a echivalentului LED-ului în wați, de exemplu, 40W, 60W sau 100W.
- cald este o culoare galbenă, ideală pentru dormitoare, camere de zi și sufragerii.
- rece oferă o lumină mai albastră, mai clară. Este posibil să preferați acest tip de lumină în bucătării, băi și spații de birou, unde aveți nevoie de o iluminare bună pentru a îndeplini sarcinile.
- lumina de zi este cea mai „rece” și apropiată de lumina albă pură, adesea folosită de fotografii profesioniști pentru iluminarea de fundal.
Aprofundând, puteți găsi, de asemenea:
- Kelvin: se referă la culoare: 2.700K sau mai puțin se potrivește cu tonurile calde ale unui bec tradițional.
- Lumeni: Acest lucru arată cât de luminos este becul – cu cât lumenii sunt mai mari, cu atât becul este mai luminos. Un bec de peste 1.000 de lumeni este echivalent cu un bec tradițional de 75-100 W.
- Unghiul fasciculului: Cele mai multe becuri de uz casnic vor avea un unghi larg; este posibil să doriți un spot mai îngust pentru lămpi de birou, pentru iluminatul în sus și așa mai departe
Schimbarea culorii
Unii oameni spun că LED-urile fac ca culorile să își schimbe nuanța. Dacă ați verificat toate cele de mai sus și aveți probleme, s-ar putea ca acestea să se datoreze unei redări scăzute a culorilor de către becul cu LED. Aceasta nu este o problemă foarte frecventă în cazul celor mai recente LED-uri; căutați un bec cu o redare a culorilor mai mare pentru a face culorile mai nuanțate.
Multe lumini de securitate, proiectoare și corpuri de iluminat decorativ folosesc încă în mod standard becuri cu halogen. Sunt disponibile alternative cu LED-uri și nu există niciun motiv pentru a nu le folosi.
S-ar putea să nu fie la fel de ușor de găsit în magazine, dar există și merită să căutați online sau să cereți proprietarilor de magazine să le comande pentru dvs. Se pot face economii de energie și de bani.
sursa foto: emag.ro
Opinii - Comentarii
5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România
5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România
Ziua Învățătorului se sărbătorește în data de 5 iunie, în România, dată ce coincide cu data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc. Gheorghe Lazăr a înființat în 1818, în București, prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava. Stabilirea Zilei Învățătorului a fost aprobată pe data de 9 octombrie 2007 de Parlament și apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Manifestarea are caracter educațional, național, apolitic și cultural.
Ziua Mondială a Profesorilor, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Profesorilor, este o zi internațională organizată anual pe 5 octombrie. Înființată în 1994, comemorează semnarea Recomandării UNESCO / ILO din 1966 privind statutul cadrelor didactice, care este un instrument de stabilire a standardelor care abordează statutul și situațiile cadrelor didactice din întreaga lume. Această recomandare prezintă standardele referitoare la politica personalului din educație, recrutare și formare inițială, precum și formarea continuă a cadrelor didactice, angajarea acestora și condițiile de muncă.
Ziua Mondială a Profesorilor își propune să se concentreze pe aprecierea, evaluarea și îmbunătățirea educatorilor lumii și să ofere o oportunitate de a lua în considerare problemele legate de profesori și predare.
În România, Ziua Profesorului este marcată diferit de Ziua Învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, conform unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale. Astfel, Ziua Învățătorului se dorește a fi un prilej bun de reflecție asupra școlii și a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta gratitudinea față de dascăli. Nu întâmplător a fost aleasă ziua de 5 iunie, care reprezintă data nașterii ”fondatorului învățământului în limba națională în Țara Românească” – Gheorghe Lazăr.
Născut pe data de 5 iunie 1779, la Avrig, Gheorghe Lazăr a fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal. Remarcându-i aplecarea pentru învățare, baronul l-a sprijinit prin trimiterea acestuia la gimnaziile din Sibiu și Cluj și apoi să îți continue studiile la Viena, prin cunoștințe superioare de filosofie, istorie și de științe fizico-matematice. Acesta a studiat și teologia ulterior. Gheorghe Lazăr a înființat în anul 1818 primele cursuri de ingineri hotarnici din Țara Românească, cu predare în limba română, la Şcoala Academicească pentru Științele Filozofești și Matematicești de la Mânăstirea Sfântul Sava din București, an în care a fost pusă piatra de temelie a Universității Politehnica din București.
Sursa: twinkl.ro
Opinii - Comentarii
Rusalii 2023: Ce nume se sărbătoresc de Rusalii? Spune-le ”La mulți ani”!
Rusalii 2023: Ce nume se sărbătoresc de Pogorârea Sfântului Duh? Spune-le ”La mulți ani”!
Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub numele de Rusaliile, este sărbătorită la 50 de zile de la Învierea Domnului. În anul 2023, Rusaliile vor fi sărbătorite pe data de 4 iunie, la 50 de zile de la Paște și la 10 zile de la Înălțarea Domnului.
Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii
Această zi de sărbătoare are multiple denumiri, cum ar fi Sărbătoarea Săptămânilor, Sărbătoarea Recoltei și Sărbătoarea celor dintâi roade. În această zi sfântă, credincioșii aduc mulțumiri pentru grâul nou recoltat în vara și aduc ofrande în semn de recunoștință.
De asemenea, pe data de 4 iunie, se sărbătoresc trei nume comune în România: Roxana, Rusalin și Ruxandra. Numele Roxana are origine slavă și înseamnă „sclipire” sau „strălucire”. Totuși, numele Roxana derivă din numele grecesc Rhōxanē, care în limba latină este Roxana, nume purtat de soția lui Alexandru cel Mare.
Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt
În această zi sfântă, credincioșii participă la slujba de Liturghie în biserică, unde se binecuvântează frunze de nuc sau de tei, simbolizând limbile de foc care au apărut deasupra capetelor Sfinților Apostoli. După slujbă, oamenii oferă oale de lut cu mâncare celor nevoiași, fără ca aceștia să știe cine le-a oferit ajutorul, practicând astfel actul de milostenie în tăcere.
Opinii - Comentarii
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții pentru această zi sfântă
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții pentru această zi sfântă
Rusaliile, cunoscute și sub numele de Cincizecimea, reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Anual, la 50 de zile după Învierea Domnului, este marcată această importantă sărbătoare, respectată de toți credincioșii. Rusaliile nu au o dată fixă, fiind sărbătorite la 50 de zile după Înviere. Această mare sărbătoare mai este denumită Duminica Cincizecimii sau Pogorârea Duhului Sfânt și se consideră una dintre cele mai vechi și relevante sărbători.
Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii
Se crede că în această zi a fost întemeiată Biserica, atunci când 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism. Sărbătoarea Rusaliilor are o semnificație specială, întrucât credincioșii celebrează momentul în care Dumnezeu a trimis Duhul Sfânt peste Apostoli, care s-au adunat la Ierusalim, transformându-i astfel în primii credincioși în care s-a revărsat puterea Duhului Sfânt.
Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt
După Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii au primit darul de a vorbi în limbi necunoscute anterior, permițându-le să răspândească cuvântul lui Iisus Hristos.
Rusaliile sunt sărbătorite în data de 4 iunie, iar începând din 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere în România, astfel că românii vor beneficia și de liberă la data de 5 iunie. În calendarul creștin-ortodox, ambele zile de Rusalii sunt marcate cu o cruce roșie.
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Caz ȘOCANT în Alba: Un bărbat a încercat să-și UCIDĂ cu brutalitate fosta soție. A lovit-o cu un briceag în cap până s-a rupt lama
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Două persoane, transportate la spital cu răni ușoare: Coliziune față-spate între două autoturisme, în zona localității Vălișoara
-
Actualitateacum 24 de ore
GREVA profesorilor din România: Se caută soluţii privind încheierea situaţiilor şcolare la clasele a XII-a
-
Actualitateacum 19 ore
Comerțul cu amănuntul în aprilie 2023, mai slab decât luna precedentă. Datele INS
-
Actualitateacum 23 de ore
Mai aveţi zile de concediu din 2021 şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată
-
Curier Județeanacum 17 ore
Doi bărbați din Alba, prinși de jandarmi când încercau să folosească plătească o comandă de mâncare cu un card pierdut