Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum s-a petrecut accidentul GRAV de muncă de la spitalul din Sebeș, unde un muncitor și-a RETEZAT mâna cu un flex

Publicat

în

În data de 23.08.2021, în jurul orei 15.00, în incinta Spitalului Municipal Sebeș, s-a produs un accident de munca, cu urmări grave, în urma căruia numitul Ă.G., angajat al unei societăți comerciale din Rîmnicu Sărat, jud. Buzău, a suferit o amputație trumatică a antebrațului stâng.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a oferit, în lumina acestui eveniment, mai multe detalii despre cum s-a întâmplat accidentul nefericit.

Menționam faptul că accidentul nu a fost comunicat de îndată la ITM Alba, aflând despre producerea acestuia doar în data de 25.08.2021, data la care a și fost comunicat oficial de către unitate.

Electrica Furnizare Discount

Din cercetările făcute la fata locului s-a constatat că victima, împreună cu alti colegi angajați ai aceleași unități, lucrau la montarea de geamuri termopan la una din clădirile spitalului.

Operația de montare a acestora era precedată de tăierea ramelor vechi de geam, confecționate din lemn de fag.

La un moment dat Ă.G., în timp ce tăia cadrul vechi de lemn al geamului, cu ajutorul unui polizor unghiular, pe care avea montata panza pentru taiere lemn, pierde controlul polizorului, iar panza tăietoare ajunge în zona antebrațului stâng, pe care îl amputează.

CITEȘTE ȘI: ACCIDENT GRAV de muncă, la Sebeș: Un tânăr și-a RETEZAT mâna cu flexul, în timp ce tăia cadrul unui geam

Din discuțiile purtate cu conducerea Spitalului municipal Sebeș, după o pregătire prealabila, accidentatul a fost transportat urgent la Spitalul Clinic de Urgenta Târgu Mureș, unde s-a intervenit chirurgical, în vederea reimplantarii antebrațului.

Administratorul societății la care este angajată victima, susține că în urma discuțiilor avute cu medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta Târgu Mureș, care au participat la intervenția chirurgicala, i s-a confirmat că primele reacții ale organismului, în urma reimplantului mâinii, sunt pozitive și operația este reușita.

Reamintim angajatorilor, că în conformitate cu prevederile art. 27, (1), lit.a, din Legea securității și sănătății în munca nr. 319/2006, actualizata, au obligația de a comunica de îndată orice eveniment în care sunt implicați lucrătorii sai:

„Art. 27, (1) Angajatorul are obligația să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:

a) inspectoratelor teritoriale de munca, toate evenimentele așa cum sunt definite la art. 5 lit. f)”.
Neresepectarea acestei prevederi se sancționează contravențional cu amenda de la 3500 la 7000 lei, conform prevederilor art. 39 (5) din Legea securității și sănătății în munca nr. 319/2006, actualizata.

Publicitate

Ştirea zilei

Avertizare Cod GALBEN de CEAȚĂ în Alba. Vizibilitate scăzută sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, joi dimineața

Publicat

în

Avertizare Cod GALBEN de CEAȚĂ în Alba. Vizibilitate scăzută sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, joi dimineața

ANM a emis o atenționare de tip nowcasting de cod galben de ceață, valabilă marți, până la ora 11:00, pentru mai multe localități din județul Alba.

Sunt vizate localitățile Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Sântimbru, Ciugud, Mirăslău, Rădești, Cut, Vințu de Jos, Șibot, Săliștea, Blandiana.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, este semnalată, local, ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m.

Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier la SEBEȘ: O femeie și o fetiță au fost acroșate de un autoturism, în zona unei treceri de pietoni

Publicat

în

ACCIDENT rutier la SEBEȘ: O femeie și o fetiță au fost acroșate de un autoturism, în zona unei treceri de pietoni

Două persoane, o femei și o fetiță,  au fost acroșate în zona unei treceri de pietoni de pe strada Dorin Pavel din municipiul Sebeș. Cercetarea la fața locului este în desfășurare. Victimele primesc îngrijiri medicale, transmit reprezentanții IPJ Alba prin canalul de comunicare specific. Știre în curs de actualizare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

21 octombrie 1754 se inaugurau primele scoli din Blaj: Orașul va deveni centrul învățământului românesc din Transilvania

Publicat

în

21 octombrie 1754 se inaugurau primele scoli din Blaj: Orașul va deveni centrul învățământului românesc din Transilvania

Pe 21 octombrie 1754 se inaugurau primele scoli din Blaj, nucleul viitorului seminar si gimnaziu. Din acest moment, Blajul va deveni centrul invatamantului romanesc din Transilvania.”  Blajul a devenit, începând din secolul al XVI-lea, centrul învăţământului românesc din Transilvania. În 1754 sunt inaugurate primele şcoli din Blaj: „Şcoala de Obşte”, cu predare în română, şi Gimnaziul din Blaj, cu predare în latină şi germană.

In anul 1754, prin eforturile episcopului Petru Pavel Aaron, la Blaj si-a deschis portile prima scoala publica cu limba de predare romana. Acest fapt l-a facut pe Ion Heliade Radulescu sa spuna: „aici a rasarit soarele romanilor”. O inscriptie cu acest citat este montata pe cladirea in care a functionat scoala de obste.

In anul 1790, populatia Blajului a ajuns la 1.000 de locuitori. La 1835, numarul de locuitori se ridica la 1.300. Dezvoltarea invatamantului si a comertului, precum si construirea caii ferate, au determinat o crestere substantiala a populatiei Blajului, care avea sa insumeze 2.338 locuitori la 1900 si 9.036 locuitori la 1941.
Interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma de catre autoritatile comuniste, in octombrie 1948, a insemnat o grea lovitura pentru Blaj, deoarece intreaga elita intelectuala concentrata in Blaj a fost arestata si dispersata.

Electrica Furnizare Discount

Academia Teologica Greco-Catolica a fost inchisa, iar Biblioteca Centrala din Blaj a fost distrusa. O mare parte a cartilor a fost aruncata in raul Tarnava. Capelele institutelor de invatamant din Blaj au fost transformate in sali de sport. Corpul profesoral greco-catolic a fost imprastiat prin inchisorile comuniste. La recensamantul din 1956, în Blaj au fost consemnate 8.711 persoane, fapt explicabil prin deportari.

Primele scoli de un grad mai inalt in limba romana au fost infiintate la Iasi de Gheorghe Asachi si la Bucuresti de Gheorghe Lazar. La Blaj existau scoli cu limba de predare romana inca din anul 1754; la Arad se infiinteaza prima scoala pentru pregatirea invatatorilor (Preparandia) in 1812. In Moldova, Gheorghe Asachi a introdus limba romana in invatamantul de la Trei-Ierarhi, infiintand in 1814 un curs de inginerie, a carui prima promotie a absolvit scoala in 1818.

Tot Asachi reorganizeaza in 1828 Seminarul de la Scoala si infiinteaza Scoala Vasiliana de la Trei-Ierarhi cu un ciclu elementar de trei clase, unul normal de doi ani si altul gimnazial de patru ani, avand ca limba de predare la toate materiile limba romana. In 1835, prin stradania lui Gheorghe Asachi, ia fiinta Academia Mihaileana, numita astfel dupa numele lui Mihail Sturdza, domnul de atunci al Moldovei. Aceasta scoala avea toate gradele de invatamant, de la cel elementar pana la cel superior.

In Tara Romaneasca, sub conducerea carturarului Gheorghe Lazar, se deschide in martie 1818 Scoala romana de la „Sfantul Sava” prin transformarea Academiei domnesti. In Instiintarea catre „de toata cinstea vrednica tinerime”, din august 1818, dascalul transilvaniei arata ca poporul nostru, „care este asa de vechi, asa de vestit , proslavit si inzestrat cu toate darurile duhovnicesti„, are nevoie de „o scoala mai de treaba, o Academie, cu stiinta chiar in limba maicii sale„. Aceasta scoala a functionat cinci ani, cu o intrerupere in 1821. Lazar a murit tanar, in 1823, dar scoala infiintata de el a continuat sa functioneze pana in 1828, condusa de elevii sai: Ion Heliade Radulescu, Eufrosin Poteca etc.

Numarul scolilor in limba romana creste in Moldova si Tara Romaneasca. Dinicu Golescu infiinteaza pe mosia sa din Golesti, in 1826, o scoala unde puteau invata si fii de tarani.

In Transilvania se mentine traditia culturala a scolilor din Blaj. Noii organizatori ai invatamantului sunt Timotei Cipariu la Blaj si Gheorghe Baritiu la Brasov. In 1834 se infiinteaza la Brasov prima scoala comerciala. Printre profesorii acestei scoli s-a numarat si Gheorghe Baritiu, figura proeminenta a revolutiei de la 1848 din Transilvania.

Sursa:Sursa: imclain.ro, accesliber.wordpress.com și e-communio.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare