Rămâi conectat

Actualitate

Cum putem face diferența dintre știrile adevărate și cele false pe internet: Distincția dintre relevant și nerelevant în spațiul online

Publicat

în

Cum putem face diferența dintre știrile adevărate și cele false pe internet: Distincția dintre relevant și nerelevant în spațiul online

Diferențierea informației relevante de cea nerelevantă pe internet poate fi făcută în primul rând după sursa acesteia, spune profesorul universitar Mircea Miclea într-un interviu pentru EBS Radio. Redăm o parte din acest interviu:

Tiberiu Crișan, EBS Radio: Cum află tinerii care este informația adevărată, valabilă, sănătoasă și consistentă în online? Informația care să-i ajute pe termen lung și pe care, dacă o asimilează, le va folosi? Pentru că internetul este plin de lucruri bune și mai puțin bune…

Mircea Miclea: ”Plin de aberații, nu numai de lucruri bune. Este un spațiu democratic în care fiecare poate să posteze ce vrea. Un tâmpit sau un om de mare valoare au același drept să posteze pe net orice cred ei de cuviință. Revenind la întrebarea pe care mi-ați pus-o sunt două lucruri, ca să simplificăm lucrurile. Unu: aș sugera oricui să se uite la sursa care comunică o informație, să se uite cât de credibilă este sursa, pentru că informația merită învestită cu valoare în funcție de credibilitatea sursei. De exemplu, eu vă spun acum informația, să zicem că se va prăbuși cursul de schimb euro-leu. Dar cine sunt eu? Neica-nimeni. Dar dacă vă spune Mugur Isprescu exact aceeași propoziție, toți ne schimbăm banii! De ce? Propoziția e aceeași, dar sursa este diferită.

Electrica Furnizare Discount

Susa de maximă credibilitate este esențială ca să valorizezi o informație. Prin urmare, primul lucru la care să se uite este cine anume comunică informația respectivă. Una este ca informația să fie pusă pe MIT sau pe alt site care este al unei asociații științifice, atunci informația este mult mai credibilă și alta este să fie neica-nimeni care pune o informație oarecare. Deci trebuie să se uite în primul rând la sursele și să investigheze credibilitatea sursei, ăsta e un lucru la care trebuie să fie atenți și doi, trebuie să își descopere pasiuni și să rezolve diverse probleme. Atunci ei vor selecta informația care e relevantă pentru problema pe care vor să o rezolve.

Așa că dacă vrei să faci distincția dintre relevant și nerelevant din puct de vedere al informației de pe net îți trebuie probleme de rezolvat. Nu ți le mai dă școala, pe măsură ce înaintezi în carieră, ți le dai tu. Trebuie să ai niște probleme pe care le ai în minte și să cauți informația relevantă pentru a rezolva aceste probleme. Și-atunci așa selectezi informația, în funcție de problema pe care o ai de rezolvat.

Practic, un expert este un om care are o bază mare de cunoștințe, dar mai ales, aceste cunoștințe sunt organizate ca sateliții în jurul unei planete, în jurul problemei pe care o are de rezolvat. Deci, spre deosebire de un începător care stochează în cap informația în funcție de sursă – de exemplu spun această informația o știu de la cursul de morfo-patologie, aceasta de la cursul de anatomie, aceasta de la cursul de genetică, își codează în cap informația în funcție de sursa de la care a dobândit-o – expertul codează aceeași informație în funcție de problema pe care o are de rezolvat. De exemplu, spune: acesta este un bolnav care are un sindrom WPW și, prin urmare, este importantă informația a, b, c, d, nu contează de unde am dobândit-o. Deci expertiza se face prin faptul că organizezi cunoașterea în jurul problemelor, ca și cum ar fi niște sateliți în jurul planetei. Planeta e problema și-atunci îți formezi sateliții în jurul problemei respective.

Prin urmare sfatul meu este să își pună lumea probleme, că atunci îi va fi mai ușor să selecteze informația relevantă de cea nerelevantă. Dacă nu are probleme, nici n-o să își dea seama ce e relevant și ce nu e relevant și o să se lase furată de informația de pe internet și o să bramburească ore întregi în fiecare zi pe internet cu câștig zero. Decât cu pierdere de timp.”

sursa: edupedu.ro

Publicitate

Actualitate

Creștere RECORD la dobânzile cu care România se împrumută: De la 2,65% la 5,37%

Publicat

în

Creștere RECORD la dobânzile cu care România se împrumută: De la 2,65% la 5,37%

România înregistrează în ultima perioadă o creștere record a dobânzilor la care se împrumută. Cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, arată datele Băncii Centrale Europene. Concret, în decembrie 2021, conform BCE, cu 5,37%, România se împrumuta la cele mai mari dobânzi pe termen lung din Uniunea Europeană (Long-term interest rate statistics for EU Member States (europa.eu).

Februarie 2021 dobândă de 2,65% – Decembrie 2021, dublu: 5,37%

Dar problema vine abia de aici, dacă ne raportăm la nivelul la care ne împrumutam la începutul anului 2021. Conform datelor BCE, nivelul ratei dobânzii pe termen lung pentru România înregistrat în decembrie, de 5,37%, este mai mult decât dublu față de cel din februarie 2021, când era de 2,65%.

Ca să ne facem o idee, în ultimii ani, un nivel mai mare decât al ratei dobânzilor pe termen lung la împrumut, altul decât cel din decembrie 2021 a mai fost consemnat doar în iunie 2013 (5,43%). Deci acum 7 ani. De asemenea, niveluri constant peste 4% au fost înregistrate în perioada 2018 și 2019, când rata dobânzii pe termen lung nu a coborât niciodată sub 4%.

Electrica Furnizare Discount

Mai mult, din aprilie 2020, lună de criză pandemică și lockdown, (cu o rată de 4,83%) și până în februarie 2021 (2,65%) nivelul dobânzilor pe termen lung la împrumuturi pentru România a avut o tendință constantă de scădere de la o lună la alta, cu o singură excepție minoră.

Dobânzile din alte state: Bulgaria 0,44%, Cehia 2,62%, Polonia 3,35%

După februarie 2021, nivelul dobânzilor la împrumuturi pe termen lung s-a menținut sub 4% până în luna august (3,72%), cu tendință crescătoare. Dar în decembrie a ajuns la la 5,37%. Evidența poate fi observată în aceste statistici, le fel cum, din păcate, observăm și dobânzile mici sau foarte mici la care se împrumută alte state: Bulgaria la 0,44%, Cehia la 2,62%, Polonia la 3,35%, Ungaria la 4,40%, comparatuv cu noi, care ajungem la 5,4%. Toate datele, în acest link!

Costurile dobânzilor: în buzunarul românilor și în ratele de la bancă

Soluția ar trebui să vină de la Guvern: este riscant pentru economia României să se împrumute la cele mai mari dobânzi, să pierdem încrederea agențiilor de rating, încrederea investitorilor. Mai ales într-un an 2022 în care au crescut cheltuielile sociale, când deficitul trebuie finanțat din împrumuturi, dar iată, noi ne împrumutăm la cele mai mari costuri. La fel cum o soluție este ca deficitul să fie mai mic și să existe măsuri care să consolideze economia, nu să o destabilizeze. Iar aceste costuri se vor simți în buzunarul românilor: mai ales în ratele crescute la bănci și prețul euro.

Citește mai mult

Actualitate

Plafonarea prețurilor la curent și gaze: Guvernul se va reuni astăzi să adopte ordonanța pentru facturile la energie

Publicat

în

Plafonarea prețurilor la curent și gaze: Guvernul se va reuni astăzi să adopte ordonanța pentru facturile la energie

Partidele din coaliția de guvernare s-au înțeles, luni, pe marginea unui set de măsuri privind plafonarea prețurilor la curent și gaze de la 1 februarie, au spus surse din arcul guvernamental pentru stiripesurse.ro.

Potrivit surselor citate, furnizorii de energie care nu respectă legea și emit facturi umflate sau nu aplică reducerilor destinate populației, dar și furnizorii care nu refac toate facturile greșite emise deja ar urma să fie amendați cu 200.000 de lei, au decis luni seară membrii coaliției.

Guvernul se va reuni marți, de la ora 16.00, pentru a adopta OUG care introduce un nou plafon al prețurilor la energie. Printre măsurile care ar urma să fie introduse de Guvern se numără și:

Electrica Furnizare Discount

– Scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la energie electrică la un leu pe KW.

– La gazele naturale, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW.

Peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei, potrivit ANRE.

De asemenea, ANPC a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 195.000 de lei companiilor furnizoare de electricitate şi de gaze naturale, pentru nerespectarea legii în emiterea facturilor.

Săptămâna trecută, Executivul a introdus obligativitatea recalculării facturilor la energie emise eronat, cele unde nu au fost aplicate mecanismele de plafonare şi compensare, furnizorii având obligaţia recalculării în termen de 15 zile, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Certificatul verde NU expiră de la 1 februarie. Doar cei care vor să călătorească în UE au nevoie de doza booster

Publicat

în

Certificatul verde NU expiră de la 1 februarie. Doar cei care vor să călătorească în UE au nevoie de doza booster

Certificatele COVID vor fi în continuare valabile în România și după 1 februarie, chiar dacă au trecut 9 luni de la primele două doze, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În schimb, pentru călătorii în Uniunea Europeană, va fi nevoie de administrarea dozei „booster”, conform unei decizii luate de Comisia Europeană.

„Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment, în ceea ce privește acest certificat. Adică vaccinarea va rămâne valabilă. El oricum are o valabilitate în momentul de față, care este înscrisă pe certificat, până la data de 30 iunie 2022. Sigur că lucrurile acestea le vor reevalua când vom trece de acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reveni în ceea ce privește utilitatea sau modul de utilizare a acestui certificat, valabilitatea lui și vaccinarea cu două sau cu trei doze, după caz”, a declarat Rafila la Digi24.

Vineri, ministrul Rafila anunța că certificatul verde expiră la 1 februarie pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu peste 9 luni și nu au făcut doza booster.El a explicat că măsura este o directivă europeană.

Electrica Furnizare Discount

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare