Cum povestește viaţa de poliţist un agent din Alba: Ce înseamnă să porți uniformă, greutățile cu care te confrunți și mulțumirea care învinge obstacolele

dan ioan grozaMergi la şcoala militară. Dai examen, după ce te-ai pregătit din timp, concurând pe un loc cu peste 20 de persoane (în cel mai îmbucurător caz). După ce intri la şcoală, tragi din greu, înveţi ca la repartiţie să prinzi un loc în judeţ. Dacă ai noroc să prinzi un loc în judeţ, ai ghinionul să te repartizeze să lucrezi într-un sat uitat de lume, izolat şi departe de domiciliu. Mai rău, nu prinzi loc în judeţul tău, (iar tu din Ardeal fiind. – de ex. -), prinzi la repartiţie loc de muncă prin Suceava sau în general Bucureşti, unde cel mai des ţi se spune „caută o fată aici şi ia-ţi gândul de la casă!”.

Începi munca de jos, ieşi în stradă şi faci prevenire, dar în zadar, mulţi aud, mulţi văd şi mulţi le cunosc “pe toate”… deci, omul tot cum vrea el face, iar prevenirea e în zadar.

ELIT

Te apuci să aplici sancţiuni, că doar legea trebuie respectată. Îi dai amendă lu’ X-ulescu pentru consum de băuturi alcoolice pe stradă. Desigur, acesta nemulţumit întreabă „da’ ce nu am voie?”. Îi dai amendă că îşi lasă nesupravegheate animalele, că îşi înjură un vecin, că tulbură ordinea şi liniştea publică prin zgomot şi zarvă… şi tot tu poliţistul eşti de vină:) „că doar puteai să îi dai pace”.

Opreşti o maşină pentru neportul centurii de siguranţă. La fel, şoferul nemulţumit întreabă „da’ ce,… m-ai oprit pe un drum judeţean?!”, după care zice „am avut centura, dar am dat-o jos!” şi te roagă ” dă-mi un avertisment, şefule!” sau în cel mai rău caz, te ia tare „ai ceva cu mine?”

Mihail David - 2020

Constataţi că are loc pe stradă comerţ ilicit, aspecte sesizate şi de către unităţile de alimentaţie publică, îl sancţionezi pe contravenient, îi ridici în vederea confiscării produsele de panificaţie, “în cazul de faţă” îţi pui pe cap o mulţime de oameni, (vârstnici sau tineri) care, revoltaţi, îţi proclamă faptul că omul ăsta le face un mare bine (doar le vinde produsele, fără adaos comercial şi fără să le elibereze bon fiscal).

Îl prinzi pe X-ulescu în pădure, constaţi că taie lemne nemarcate, le mai şi fură, doar nu le lasă acolo. Îi întocmeşti dosar penal. Şi să îţi auzi după: „Dumnezei” că puteai să îi dai pace, doar pădurarul l-a trimis să taie din locul ăla, cu condiţia să nu lase cioate.

Îl prinzi, pe alt X-ulescu, băut la volan, (are vreo 2 m şi vreo 150 de kg). Refuză să colaboreze, se manifestă agresiv atât verbal cât şi comportamental. Muncă de lămurire cu omul, că doar e atât de subţire pragul până la purtarea abuzivă.

Mai mult de atât, îl surprinzi pe câte un „infractor” aducându-i la cunoştinţă mandatul de executare a pedepsei, îl încătuşezi, respectând întocmai procedura şi îl transporţi la penitenciar. Ultima lui imagine rămasă în minte nu îi este familia sau oamenii dragi, ci poliţia, care l-a legat.

Lucrezi opt ore, în cel mai îmbucurator caz, dupa care mergi acasă. Nu ajungi bine şi te sună dispeceratul (112), scandal la un bar. Nu apuci bine să te schimbi de hainele de poliţist, nu apuci să mănânci şi din nou trebuie să te întorci la muncă. Doar eşti de permanentă. Ai timp de răspuns la eveniment şi conducând maşina personală în drum spre postul de poliţie, de unde să iei echipajul de poliţie, te trezeşti că te prinde radarul, şi cum ai fost înregistrat de aparat, trebuie să fii şi sancţionat. Doar legea este pentru toţi.

În sfârşit când ai liber alegi să te destinzi, mergi la un ştrand sau oriunde altundeva unde să uiţi de munca de poliţist. Parchezi maşina personală, doar nu echipajul de poliţie şi îţi vezi de ale tale. Când te întorci găseşti toate cele patru anvelope tăiate, iar la ştergător un bilet „după plată şi răsplată”

– că doar suntem în România, unde prostia primează -.

Poliţist fiind nu poţi să îţi pui pe picioare o mică afacere, doar nu e legal. Şi în plus nici nu e timp să te mai gândeşti la mai mult decât cum să prinzi hoţii.

Legislaţia fiind foarte vastă, şi pentru a fi un poliţist bun, e nevoie de o aprofundare a studiului. Nu mai contează că eşti în timpul liber, studiezi, doar pentru tine o faci… iar când te sună prietenii şi te invită la o bere, cu întristare le răspunzi „studiez manualul de Tactică Poliţienească”.

Sunt şi părţi bune, nu trebuie să te gândeşti când mergi la muncă, cu ce te îmbraci, fie vară sau iarnă, aceiaşi pantaloni, cămaşă, şi după caz scurtă de iarnă, însă deloc lejer, să porţi zilnic, centura cu pistolul, cătuşele, sprayul lacrimogen, bastonul,…

Printre toate astea, dacă ai ales sau soarta te-a ales să fii poliţist şi profesezi această meserie cu plăcere, conştientizând că prin ceea ce faci, poţi să schimbi în bine societatea în care trăim, punând accent şi pe cel mai mic detaliu întâlnit, mulţumirea învinge toate obstacolele şi antipatia pe care, poliţist fiind, o acumulezi, doar făcându-ţi meseria înainte de toate, onorându-te pe tine însuţi şi onorându-ţi profesia prin conştiinţa şi prin depunerea necondiţionată a oricărui efort.

 DAN IOAN GROZA, agent de poliție în cadrul IPJ Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

18 Comentarii

1 20 martie 2016 at 10:50

Mda… vad ca s-a umplut de politisti scriitori de novele in ultima perioada. Asta nu-i rau dar mai rau este ca majoritatea proceselor verbale de contraventie pica in instanta tocmai pentru ca au fost scrie in cea mai mare parte de semi-analfabeti. Deci prin analogie daca sunt 20 pe un loc la scoala militara (cum zice asta mai sus) si un semi-analfabet reuseste sa o termine ma intreb oare cum erau ceilalti 19 pe care i-a eliminat la admitere ?

dolfi 20 martie 2016 at 11:23

mai nu stiu cum e cu politistii.. incerc sa am un contact cat mai redus cu structurili statului.. Dar am un amic jandarm… La o iesire cu baietii… in timp ce se discuta despre hobby-uri personale, jandarmul mai in gluma mai in serios a zis: Eu nu stiu decat sa bat… si asta imi ocupa tot timpul.

Ion 20 martie 2016 at 10:57

Alt exemplu mai prost de politist nici că nu puteați găsi, acest agent de politie face cele mai mari abuzuri în funcție din câți cunosc.

Horea 20 martie 2016 at 12:17

Domnu’ Ion, precizeaza, te rog, doar 3 abuzuri (mari sau … mici).
Asta, daca vrei sa te credem in ceea ce graiesti.

Obs. 20 martie 2016 at 17:07

Ion doarme. In gradina!

Amalia 20 martie 2016 at 11:35

> Frumos articolul. Si eu am dat examen la Cimpina. Si daca nu am reusit nu ii subestimez pe cei care au intrat. Anonimul numarul 1, deplasat comentariul tau si jignitor. Cum erau ceilalti 19 pe care i-a eliminat la admitere daca cel admis este cum zici tu ? …ma dezamagesti.

??? 20 martie 2016 at 12:25

Succes in activitate

Florin Stroescu 20 martie 2016 at 16:50

Eu il urmaresc pe acest domn, de mai mult timp. Ii foarte atent in ce zice si ce face. Am vazut ca a publicat o carte cu poezie. Nu ii cunosc activitatea in politie. Tot respectul si toata aprecirea mea. E o vorba, in viata ca sa reusesti trebuie sa muncesti. Si e placut cand la final culegi roadele muncii.

CIIEZ „profesezi această meserie cu plăcere, conştientizând că prin ceea ce faci, poţi să schimbi în bine societatea în care trăim”.

Nu mai are rost sa vorbim despre omul din ziua de azi. Sper ca genertia care vine din urma sa schimbe in bine societatea si mentalitatea care dauneaza.

Georgian 20 martie 2016 at 18:11

Omul are dreptate ! Din cauza culturii slabe omul prins cu mata’n sac ii apostrofeaza in fel si chip ! Ar trebui ca omul prins care daca se stie cu musca pe caciula , nu comenteaza ci tine capul jos , sa fie iertat dar cel care are gura mare sa primeasca amenda ! Am luat si eu una de la un tanar , acum recent : depasisem viteza cu 26 km peste limita , urmarea , desi nu am comentat caci vazusem ca am peste limita dar am zis , ajung in a patra si sunt linistit ! urmarea : 420 plus 4 puncte ! Nu mi-a fost ciuda , nu am comentat , am fost vinovat dar , putea sa ma ierte ! Zau asa !

Cetateanul 20 martie 2016 at 22:00

Oo Giorgio. . Cum sa te ierte mai baiete? Pe mine m-au trimis baut la volan stiind ca am baut ca mai apoi alti colegi sa ma opresc la 50 de metrii. Mi-au pus viata in pericol, a mea si a celorlalti partecipanti la trafic. Totul pentru o amenda in plus la bugetul local si tu zici ca ar trebuie sa te ierte pentru viteza?

mihaita 21 martie 2016 at 10:03

Totusi, nici un exemplu despre cum l-ai prins pe X-ulescu si imediat ai fost sunat sa… il lasi in pace? Unu’ mic!

OZN 21 martie 2016 at 13:41

Daca agentul lucreaza in Salistea,va dati seama ca acolo e liniste si pace si doar de vreo 2 luni au avut de lucru si prins in satul Deal pe 2 cioflingari romi, ce au furat ceva din scoala lor !S-a scris in Unirea de fapta si poze cu ei……Cam repede te-a parasit parul la tineretea dvs,dar cum spune ,,mihaita,, baga ceva interventii daca au fost…si cine le-a facut….ca astia intereseaza cititorii,restul e cancan !Sa fi macar ca Marian Godina agentul brasovean care a desconspirat pe chestorul Ioan Aron,de chestorasul s-a pensionat stupid…!Confiscari de lemne…nimic ?

alex 21 martie 2016 at 14:39

Nu sunt eu polițist ca as împușca la ei de nesimțiți. Mi-au furat o grămadă de bunuri. A reusit sa ii prindă politia mi-am recuperat bunurile. Dupa câteva luni timp în care așteptam sa mă cheme in judecată cu ei am primit un răspuns prin poștă. Având în vedere că bunurile au fost recuperate s-a dispus renunțarea la urmărirea penală. Acum imi rade in fată hoțul. SUNT PREA BLÂNZI POLITISTII CU INFRACTORII. si nici legea nu ii ajuta. Vezi tu ca politistul Groza, in ciuda antipatiei pe care o acumulează, simte o multumire dupa cum zice, pentru ca simte ca prin ceea ce face reușește sa schimbe societatea in care trăim. I-am zis si la fiul meu, sa fie corect in viata si sa muncească pentru ca am tras destui ani de zile pisica de coadă si s-a furat destul in tara asta. Aprecieri domnule Groza. Poate ne trezim odată la realitate ca nu.putem fenta la infinit viata asta cu măgăriile astea.

garcea 21 martie 2016 at 14:57

domnilor militieni eu chiar v-as aprecia daca v-ati face datoria cum trebuie……dar singurul aspect in care sunteti foarte vigilenti este cel cu radarul… stati cu curu in masina la caldura iarna si la umbra var ,dati drumul la radar ..si pana la urma pica ceva….. dar cate alte neregului se intampla…. sa va dau cateva exemple , n-am vazut nici un taranoi sau ghertoi cum vreti sa-i ziceti amendat ca opreste unde i se scoala si-si pune avariile , ma departe.. nici un ghertoi amendat ca opreste chair inainte de trcerea de pietoni, daca nu esti f. atent si nu anticipezi, iti apare peteonul de dupa masina parcata si nenorocirea-i gtata.. si multe alte marlanii nesanctionate de vajnicii militieni care au concurat 20 pe loc…. inca una nu ma pot abtine sa n-o amintesc .. in specilal la intersectia de la stadion si benzianria omv….dimineata fiind inghesuiala mare dinspre Micesti se trezeste cate-um gertroi plesnind de inteligenta sa se incadreze pe banda ce-o ia la stanga in jos spre dedeman care-i mult mai goala si cand semaforul e verde pe directia inainte porneste in tromba…la fel dinsens opus mai ales dupa masa la 4 cand vin toti acasa se incadreaza pe banda cre trebuie s-o ia la stanga ( pe b-dul revolutiei) si cand e verde inainte pac … spre Micesti.. pai i-a luati-le carnetul la cativa ghertoi din astaia smecheri si sa vedeti ce putini amatori de smecherii din astea o sa mai raman.. dra pentru asta e nevoie sa va dat curu jos din masina si sa supreavegheti traficul .. iun pic cam incomod, nu?????

Tutulica 21 martie 2016 at 17:17

Cu aproximativ 1 an in urma pe la orele 13,50 langa cimitirul Lancram era o masina a politiei judetene de circulatie,cu 2 agenti in ea,radarul prindea pe cei ce intra-n Lancram.La Izvorul lui Homesteanu era parcat un buldoexcavator al celor de la linia ferata si buldoexcavatoristul vindea motorica CFR-ului celor care opreau acolo .Deodata in spatele masinii mele apare radarul fost in Lancram si credeam ca cei doi agenti opresc si constata vanzarea motorinei de la buldo..Nu s-au oprit sa faca o constatare penala,caci la orele 14.00 ieseau din tura si implica audierea celor care au tranzactionat,a martorilor,confiscare de motorina,stabilirea prejudiciului,proces verbal de prindere in flagrant,etc.Am dat la ziar,daruite asa isi fac unii datoria ,chiar pe timpul exigentul d-n Ion !Cred ca d-l Groza a auzit povestile acestea de la altii….si le baga ca s-a confruntat el cu ele.Canta, tinerele la altii……

lucian 21 martie 2016 at 18:42

La Rustic in Santimbru, unu tragea cu furtul din rezervorul camionului motorina. M-am dus la el si l-am intrebat ce face, fura, sa il ajut, alea alea. El a zis ca ii camionul lui si are economie. I-am zis sa mi-o vanda mie. Pana una alta am sunat la Politie, a venit un politist mai batran. Si eu sunt sofer pe camion. Ii plin de hoti. Unu sta la colt altul te fura. Trebuie batuti sa planga. Nu asa. batuti ca pe Hristos. Nu mai vorbiti atat de politie. Ca daca mergeti in Germania, nici nu miscati. Pe mine ma tot oprit politia si mi-au atras atentia in cele mai multe cazuri. La noi soferii profesionisti nu e de bani, ii de puncte ca odata se aduna.

anonimul 21 martie 2016 at 23:03

va zic sincer fratilor, cred ca nu vrea nimeni un politist ca groza in comuna voastra. nu poti sa misti nimic ca hop si el. a zapacit toti tractoristi. umbalu astia fara permis tractoare neinmatriculate, vai de capul lor. era ca in jungla. Asta nu o stiu daca ii pe bune dar am auzit ca a confiscat lemnele de la Biserica ca nu aveau foaie de drum si i-a luat permisul la primaru. Are si prieteni cu caru, iti dai seama cati a suparat. dar nu are cu cine, toti vorbesc si doar voarba ii de ei. Eu nu am nimc cu el. am scapat de cateva ori fara amenda. Asta numa probleme vede. dar nu ii chiar atat de negru pe cat pare. problema ii ca sunt multi fara loc de munca, toata ziua sunt prin baruri, fura sa bat. eu ma crucesc ce aud. auzi ca au furat teracota din scoala! aici tot respectul pentru groza si bardan. dar cum dracu ii bagi pe astia la parnaie si a doua zi ei vin acasa. poate ma fura si pe mine, ca ii incing cu corbaciul. eu nu am treaba cu nime dar is nebuni oameni astia stau la panda si cand afla ca a plecat politia sa ii vezi ca furnicile cu lemne cu una alta tot o graba. hai sa lucram fratilor. suntem invatati sa furam ca ii mai usor si sa bem. iar lemnul daca il taiem cade direct cu varfu in soba. scapane doamne. Amin

Tata Leana 22 martie 2016 at 10:26

Daca era interviu cu vreun agent din Galda,Vintu de Jos,Sasciori,Unirea….unde-s furtisaguri multe,cred ca d-l Groza chiar avea de munca continuu.La Salistea ori localitatile unde doar uliul intoarce-n zbor,e de trait ca nici vorba de munca multa.Ai rezolvat vreun ,,AN,, ca sa discuti de fapte grozave,ori culegi stiri de la cei care muncesc in permanenta si le-ai cuvantat in interviu ?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...