Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cum instalezi sau dezactivezi Ro-Alert pe iOS și Android

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum instalezi sau dezactivezi Ro-Alert pe iOS și Android

Sistemul Ro-Alert a fost implementat în România în 2017 și poate salva vieți în cazul unor situații de urgență. Astfel, orice utilizator ar trebui să aibă activat sistemul pe telefonul mobil în permanență, nefiind încurajată dezactivarea serviciului.

Paște Fericit! Gabriel Pleșa

Ordonanța de urgență numărul 72 de pe 5 octombrie 2017 a dus la implementarea sistemului Ro-Alert, acesta permițând difuzarea unor mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației, conform prevederilor legale.

Ce este aplicația Ro-Alert

Telefoanele mobile sunt compatibile cu tehnologia Cell Broadcast, care permite ca antenele de comunicații mobile dintr-o zonă selectată să difuzeze mesaje de avertizare tuturor telefoanelor mobile care se află în zona de acoperire a acestora, nefiind necesare numele și numerele de telefon ale utilizatorilor (acestea rămân necunoscute).

De ce este utilă Ro-Alert?

Pentru că este metoda de avertizare a populației în cazul unor evenimente majore care le pot pune viața în pericol. Situațiile de urgență includ fenomenele meteo extreme, inundațiile, atacurile teroriste sau alte situații similare. Sistemul este pus la punct astfel încât un telefon mobil care a primit un mesaj de avertizare să nu mai primească același mesaj în mod repetat.

Mesajele Ro-Alert pot fi primite pe întreg teritoriul României unde există semnal 2G, 3G sau 4G. Aceste mesaje nu percep costuri sau taxe și nu țin cont dacă utilizatorul are abonament sau cartelă prepay.

Ro-Alert, disponibil și pe iOS, și pe Android

Așadar, sistemul de avertizare Ro-Alert este disponibil pe orice device mobil, indiferent dacă acesta este cu sistem de operare iOS sau Android. Așadar, indiferent de smartphone-ul folosit, utilizatorul va primi mesajul fără să fie necesară vreo intervenție a sa asupra telefonului.

Citește și : Coduri SECRETE pentru telefonul mobil. Combinații care deblochează funcții ascunse ale telefonului

Mesajele vor fi de avertizare în funcție de evenimentul iminent și vor fi trimise doar către utilizatorii aflați în arealul amenințat. Odată activat sistemul, utilizatorul va vedea mesajul pe ecranul smartphone-ului care va atrage atenția cu un semnal sonor puternic indiferent de telefonul folosit.

Cum instalezi Ro-Alert

Sistemul Ro-Alert are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta zona pe care trebuie transmisă avertizarea. Pentru utilizatori nu este necesar să facă nimic, sistemul fiind activat automat pe toate device-urile.

Cum instalezi Ro-Alert pe iOS

Pentru utilizatorii de Apple, doar device-urile cu iOS 12 primesc Ro-Alert, adică mai bine de 80% dintre ei. Sistemul este implementat automat, însă utilizatorul poate verifica acest lucru într-un mod foarte simplu. În setările telefonului, la secțiunea notificări va vedea în partea de jos rubrica care conține alertele guvernamentale. Acestea trebuie să fie activate astfel încât sistemul Ro-Alert să funcționeze.

Cum instalezi Ro-Alert pe Android

Pentru utilizatorii de Android nu există o metodă generală pentru verificarea dacă sistemul Ro-Alert este funcțional, deoarece producătorii de telefoane folosesc anumite interfețe care modifică Android-ul original.

Varianta cea mai simplă pentru a găsi alertele guvernamentale este rubrica Notificări din Setări. Există și telefoane în cazul cărora alertele se află în secțiunea Parole și Securitate. Metoda cea mai simplă pentru a vedea dacă sistemul Ro-Alert este activat este căutarea cuvântului-cheie „Alerte” în bara de search din setările telefonului.

Cum dezactivezi Ro-Alert

Utilizatorii au și opțiunea de a dezactiva Ro-Alert. Un posibil motiv pentru a face acest lucru este legat de sunetul puternic emis de alertă, care poate speria utilizatorul într-un moment nepotrivit. Cu toate acestea, este recomandat ca sistemul Ro-Alert să fie funcțional pentru toți utilizatorii.

Dacă totuși vrei să știi cum să dezactivezi Ro-Alert, procesul este invers față de cel în cazul verificării dacă este sistemul este activat, indiferent de device-ul folosit.

Cum dezactivezi Ro-Alert pe iOS

În cazul utilizatorilor de iPhone, pentru dezactivarea sistemului Ro-Alert trebuie mers în rubrica Notificări din Setările telefonului. În partea de jos a paginii, la Alertele Guvernamentale, vor fi 3 rubrici: Alertă AMBER, Alertă extremă și Alertă severă. Acestea pot fi dezactivate.

Cum dezactivezi Ro-Alert pe Android

În funcție de device-ul folosit, pe Android pot exista mai multe opțiuni pentru utilizatori în cazul alertelor guvernamentale, precum transformarea textului în vorbire sau vizionarea istoricului alertelor de urgență. Pentru dezactivarea Ro-Alert, în rubrica Alerte de urgență din Setări trebuie dezactivate opțiunile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Instagram își ajustează algoritmul pentru a promova conținutul original: Modificări majore la funcția Reels

Bogdan Ilea

Publicat

în

Instagram își ajustează algoritmul pentru a promova conținutul original: Modificări majore la funcția Reels Conținutul original de pe aplicația de social media Instagram urmează să fie prioritizat, iar conținutul „furat” urmează să fie penalizat, în urma schimbărilor modului în care funcționează algoritmul.  O nouă schimbare a modului în care funcţionează algoritmul de recomandări al Instagram […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea