Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Cum erau credincioșii greco-catolicii din Ardeal filați de Securitatea comunistă: Preot, chemat să-și bage mințile în cap

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum erau credincioșii greco-catolicii din Ardeal filați de Securitatea comunistă: Preot, chemat să-și bage mințile în cap

Mult timp, Biserica Greco-Catolică a fost considerată una din cele două biserici naționale ale românilor, alături de Biserica Ortodoxă Română. În perioada comunistă, Biserica Greco-Catolică a fost desființată.

„Revenirea” la ortodoxie a fost realizată pentru ca regimul comunist să poată controla și Biserica. Decizia a fost impusă de la Moscova şi întărită prin vizita din 1947 a Patriarhului Alexei I al Moscovei în România.

Elit - Gustul Desăvârșit

La 1 octombrie 1948, a avut loc Congresul pentru unificarea greco-catolicilor cu Biserica Ortodoxă în care un număr de 38 de preoţi greco-catolici au semnat „revenirea”. Însă niciun episcop greco-catolic nu a fost prezent şi nu a fost de acord cu acest congres, situaţie care a dus, în scurt timp, la arestarea lor şi a tuturor celor care s-au opus.

Prin Decretul nr. 358 din decembrie 1948, bunurile fostului cult erau confiscate, iar Biserica Română Unită cu Roma era scoasă în afara legii. Din acel moment, practicarea cultului greco-catolic pe teritoriul românesc devenea ilegală.

De-a lungul anilor, preoții și credincioșii greco-catolici au fost presecutați permanent. Mulți au murit în închisori, alții au fost urmăriți mulți ani de către Miliție și Securitate. Documente desecretizate de CNSAS surprind teroarea la care erau supuși foștii preoți greco-catolici și credincioșii care au refuzat să treacă la ortodoxism.

Preot greco-catolic, chemat să-și bage mințile în cap

Un document din aprilie 1989 surprinde modul în care era urmărit un preot greco-catolic din Blaj, care desfășura o activitate intensă în vederea păstrării credinței și propusese chiar să se solicite autorităților comuniste repunerea în drepturi a Bisericii Greco-Catolice.

„Cel în cauză ne-a fost semnalat că desfășoară o intensă activitate pe linia rezistenței greco-catolice, întreține legături cu episcopi greco-catolici clandestini și are manifestări dușmănoase la adresa orânduirii noastre socialiste. În ultimul timp, lansase ideea organizării unor acțiuni deschise cu participarea tuturor preoților nereveniți și chiar a descendenților acestora, pentru a face presiuni asupra autorităților să aprobe legalizarea fostului cult”, se preciza în raportul întocmit de Inspectoratul Județean Alba al Securității.

Potrivit securiștilor, preotul „și-a exprimat părerea că s-ar impune întocmirea unui Apel semnat de către toți preoții greco-catolici nereveniți, adresat în același scop autorităților de stat”.

Preotul a fost chemat la sediul Securității unde a fost „avertizat”, acesta angajându-se ca pe viitor „să renunțe la asemenea preocupări și să respecte legile țării”.

Cum era urmărit un simplu credincios

În cazul unui simplu credincios a fost întocmit un veritabil dosar de urmărire informativă. Era un fost informator care fusese abandonat în 1979 pentru nesinceritate. Imediat a fost luat în urmărire pentru activitate clandestină greco-catolică.

„Din urmărirea lui informativă a rezultat că asigură legături între diverse elemente fost greco-catolice, este hirotonit în ascuns ca preot greco-catolic fiind în același timp un credincios fanatic”, se susținea într-un „plan de măsuri”, din 5 martie 1980, cu privire la credinciosul din comuna Vințu de Jos, județul Alba.

Una dintre măsurile imediate viza ca prin informatoarea ”Barbu”, care era în bune relații cu el, să stabilească legăturile și natura relațiilor sale, prin vizite la domiciliu.

De asemenea, urmau verificări asupra colegilor de la locul de muncă – IJCM Alba, unde, acesta, era „încadrat corespunzător din punct de vedere informativ”. În plus urma să fie filat în doate deplasările din afara localității „în scopul stabilirii tuturor elementelor fost greco-catolice cu care este în relații”. În vizor au intrat și persoane neidentificate de la Institutul Teologic Ortodox din Sibiu cu care ținta era în contact și care urmau să fie identificate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan: Cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine „în ale casei”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan: Cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine „în ale casei”

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gura de Aur. Potrivit credinței populare în 30 ianuarie, de sărbătoarea Sfințiilor Trei Ierarhi, nu este bine să muncești.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan. Felicitări de Sfântul Ioan. Urări de Sfântul Ioan

La sate se obisnuieste ca in aceasta zi de sarbatoare inchinata celor trei sfinti sa se faca praznice de pomenire a mortilor din familiile credinciosilor, iar fetele tinere se roaga si tin post o avea o casnicie fericita. Tot traditia populara mai spune ca cine va lucra in aceasta zi, nu-i va merge bine „in ale casei” si poate sa orbeasca. Se crede ca pe 30 ianuarie incepe sa incolteasca graul care nu a incoltit din toamna. In traditia populara se spune ca de astazi se schimba vremea. De-acum, se zice ca „se stramba partiile”, iar vremea da spre primavara. Daca stresinile curg, primavara va fi friguroasa, daca e ger, vara va fi calduroasa.

Sarbatoarea reconcilierii: Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sarbatoare dedicata reconcilierii; acum se impaca rudele dupa lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute in aceasta zi vor aduce prosperitate in caminul acestora.

Elit - Gustul Desăvârșit

Praznicul trebuie respectat cu sfintenie: In aceasta zi nu se fac treburi casnice: nu se spala rufe si nu se matura in gospodarie pentru a evita pericolul de inec, de intamplari violente si de infirmitate.

Citește și: Mesaje de Sfântul Vasile. URARI şi FELICITARI de Sf Vasile pe care le poți trimite prin SMS de Sfântul Vasile celor care îşi sărbătoresc ziua numelui

In ziua sarbatorii nu se instraineaza lucruri din casa: Potrivit tarditiei, in ziua praznicului nu este bine sa imprumutam lucruri din casa pentru a proteja caminul de paguba.

Ofrande pentru mortii neimpartasiti: In numeroase zone din tara, se impart ofrande pentru mortii neimpartasiti :gospodinele fac coliva, merg la biserica s-o sfinteasca si apoi impart ofrande cu coliva, cu fructe si peste la trei barbati, in memoria rudelor decedate in familie.

Mamele se roaga pentru norocul fetelor de maritat: In ziua praznicului, fiecare mama care are o fata de maritat respecta sarbatoarea: nu presteaza munci gospodaresti si se roaga la biserica pentru norocul fiicei sale.

Sfantul Grigorie Teologul este aparatorul vaduvelor: Vaduvele care au probleme financiare, de sanatate sau sunt inconjurate de dusmani aprigi, trebuie sa se roage si sa ceara ajutor Sfantului Grigorie, cel care, de secole, este aparatorul lor dovedit. Gospodina care nu respecta sarbatoarea, spala rufe si arunca laturi in curtea casei, dupa ce a impartit ofrande pentru morti, ramane vaduva.

Citește și: Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște • SMS de Paște

Un praznic de iertare pentru pacatul avortului: In ziua praznicului, femeile care au pacatuit facand un avort, trebuie sa respecte sarbatoarea: sa faca pomeniri si sa imparta ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor pacat.

Pelerinaje in lacasuri de hram: In ziua de praznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele in lacasurile de cult, care poarta hramul Celor Trei Sfinti. Tot in aceasta zi, este bine sa fie ajutati copiii saraci, care doresc sa devina preoti.

Sfinții Trei Ierarhi sunt prăznuiți, în fiecare an, în 30 ianuarie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Totul despre ITP 2023: Acte necesare, valabilitate, costuri, amenzi pentru inspecție expirată și cum verifici dacă a fost înregistrat la RAR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Totul despre ITP 2023: Acte necesare, valabilitate, costuri, amenzi pentru inspecție expirată și cum verifici dacă a fost înregistrat la RAR

În 2023, actele necesare pentru ITP  nu sunt foarte multe, procedura fiind una destul de simplă. Este bine de știut însă că valabilitatea și prețul pentru ITP variază în funcție de tipul și vechimea autovehiculului. Site-ul libertatea.ro a scris un articol exhaustiv despre toate regulile privind ITP-ul în anul 2023:

Potrivit legii, la fiecare inspecţie tehnică periodică – ITP, maşinile trec sau nu de verificare în funcţie de cât de grave sunt problemele tehnice pe care autoturismul le are. În cazul celor minore, legea prevede că se va putea trece de ITP. Dacă se constată deficiențe majore însă, proprietarul este obligat să le remedieze în termen de 30 de zile și să revină în service cu cele patru acte necesare ITP.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acte necesare ITP în 2023

Lista cu acte necesare ITP în 2023 este una restrânsă și conține următoarele documente:

-Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto) – original sau, după caz, autorizația provizorie de circulație
-Actul de identitate al conducătorului auto – original
-Poliță RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției – original
-Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original-securizată de RAR

În cazul în care proprietarul este o societate de leasing se acceptă copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea „conform cu originalul”.

Cât costă ITP în 2023

După ce știm lista cu acte necesare pentru ITP, mulți dintre noi ne întrebăm cât costă ITP-ul. Prețul pentru inspecția tehnică periodică poate fi între 110 și 200 de lei și variază în funcție de service-ul ales pentru realizarea ITP, dar și de tipul autoheviculului. Unele companii cer un tarif diferențiat în funcție de motorizare: benzină, diesel sau GPL.

Așadar, pentru un autoturism pe benzină sau diesel, prețul ITP ajunge undeva la 120-150 de lei.

Prețul ITP-ului în cazul unui microbuz, unei autoutilitare sau al unui autoturisme 4×4 poate varia între 160 și 200 de lei. În cazul motocicletelor sau mopedelor, costul ITP poate varia între 80 și 100 de lei.

Valabilitate ITP în 2023

Valabilitatea ITP-ului variază în funcție de vechimea autovehicului, dar și de gabaritul ori destinația de utilizare a acestuia:

-Mașini noi – ITP la 3 ani. Termenul pentru efectuarea primei inspecții se socotește de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.

-Autovehicule care au mai puțin de 8 locuri – ITP valabil 2 ani

-Mașini mai vechi de 12 ani – ITP valabil 1 an

-Mașini destinate transportului de persoane în regim de taxi și auotevhicule care au mai mult de 8 locuri – ITP valabil 6 luni

-Autovehicule destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă mai mare de 3.500 kg – ITP valabil 1 an;

-Autovehicule cu cel puțin 4 roți, destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă ce nu depășește 3.500 kg – ITP valabil 1 an;

-Motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri- ITP valabil 2 ani;

Ce amendă se dă pentru ITP expirat

Atunci când un conducător auto circulă cu ITP expirat, acesta riscă o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, îi va fi reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) și confiscate plăcuțele.

Un alt aspect important este că, în situația în care expiră ITP-ul, înmatricularea este suspendată automat. Așadar, dacă un conducător auto circulă cu ITP-ul expirat riscă și o amendă pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, valoarea total amenzii putând ajunge la 5.800 de lei.

Ce să verifici la mașină înainte de ITP

Ca să fii sigur că obții certificatul ITP, verifică mai întâi următoarele componente și accesorii ale mașinii:

-Discuri / Plăcuțe: să aibă destul material de fricțiune și să nu fie crăpate
-Conducte frână: să nu aibă segmente ruginite sau deteriorate
-Direcție: să fie reglat sistemul de direcție
-Anvelope: să corespundă ca dimensiune cu cele din cartea de identitate a mașinii
-Rugina: să nu fie rugină pe niciuna dintre zonele de caroserie: aripi, portiere, praguri
-Lumini: Toate luminile (faruri, lumini de semnalizare, lumini spate, lumini de avarie, lumini de poziție și de frână) trebuie să fie funcționale
-Jante și pneuri: jantele și pneurile nu trebuie să fie deteriorate și adâncimea benzii de rulare a pneurilor să fie este de cel puțin 2 milimetri
-Parbriz: să nu existe crăpături pe parbriz
-Stergătoare: să nu existe rupturi sau găuri în cauciucul de la stergătoare
-Lichid de spălare geamuri: să existe suficient lichid de spălare geamuri, pentru că este o condiție eliminatorie la ITP
-Combustibil și ulei de motor: să fie destul combustibil și ulei de motor pentru că se face o testare a nivelului de emisii
-Scaune și centuri de siguranță: centurile de siguranță să fie funcționale.
-Scaunul șoferului să poată fi reglat în față și în spate Claxon: Dacă nu funcționează claxonul, acesta trebuie reparat înainte de ITP
-Lumini de avertizare de pe panoul de instrumente: toate luminile de pe bord trebuie să se aprindă și să se stingă la introducerea cheii în contact.
-Vitezometrul trebuie să funcționeaze
-Placuțe de înmatriculare să fie curate și lizibile
-Pachet legislativ obligatoriu: trusa de prim ajutor, setul de triunghiuri reflectorizante, stingător și vesta reflectorizantă.

În ce situație nu se trece de ITP

Legea prevede că inspecția tehnică periodică poate fi trecută chiar și în cazul în care se constată deficiențe minore. Însă în cazul celor majore, proprietarul este obligat să remedieze problemele și să revină la inspecție.

Iată clasificarea problemelor tehnice, potrivit legii:

-deficiențe minore: deficiențele care n-au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore;
-deficiențe majore: deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante;
-deficiențe periculoase: deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.

Cum verifici dacă ITP-ul a fost înregistrat pe site-ul RAR

Posesorii de autovehicule au posibilitatea de a verifica pe site-ul Registrului Auto Român (www.rarom.ro) dacă inspecţia tehnică periodică (valabilă) a vehiculului deţinut este înregistrată în baza de date.

Acolo, ei vor completa seria Cărţii de Identitate a Vehiculului (CIV), sau seria caroseriei.

Dacă posesorii de vehicule sunt siguri că ITP-ul a fost corect efectuat într-o staţie autorizată de R.A.R. pentru această activitate, şi totuşi nu se regăsesc în baza de date a Registrului, ei pot completa un formular de sesizare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Postul Paștelui 2023, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Paștelui ortodox 2023 sau Postul Mare, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții

Începând cu data de 27 februarie 2023, va începe Postul Paștelui, care are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului , care va avea loc pe 16 aprilie 2022.

Citește și:  Cand pică Pastele ortodox 2023 și Paștele catolic 2023. Sărbători de Paste în urmatorii ani:  2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030

Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește.

Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paştelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023?

Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an, iar spre deosebire de alte posturi, în Postul Mare sunt mai puține zile cu dezlegare la pește:

  •  la sărbătoarea Bunei Vestiri
  • la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile

Citește și: Mesaje de Florii • Urări de Florii • Felicitări de Florii care pot fi transmise prin SMS de Florii

Ce este interzis să faci în Postul Paștelui 2023

  • În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
  • În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
  • În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
  • În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
  • Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.
  • În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
  • În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
  • În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Ce nu se mănâncă în Postul Paștelui 2023

În postul Paștelui, creștin ortodocșii adoptă o atitudine spirituală, se roagă și își curăță sufletul, dar nici nu consumă alimentele precum: carne, brânză, ouă, lapte și pește.

Dezlegare la pește în Postul Paștelui

Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegări la pește sunt: În ziua de Praznicul Bunei Vestiri ; De Florii – în duminica dinaintea Paștelui.

Obiceiuri și tradiții în Postul Paștelui 2023

Timp de 40 de zile, cât va ţine Postul Paştelui sau Postul Mare, nu se mănâncă de dulce, iar trupul se purifică odată cu sufletul, prin rugăciune şi gânduri bune. Aşadar, în aceste săptămâni, nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, potrivit orândurilor bisericești, este interzis fumatul şi alcoolul.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc. Totodată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Preotul este chemat la casa enoriașilor, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor.

De asemenea, se fac şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor care locuiesc în ea. În timpul Postului Mare, credincioşii vor să petreacă această etapă spirituală mult mai aproape de Dumnezeu, potrivit Bisericii. De aceea, în acest interval de nevoinţă, postitorii merg la preotul lor duhovnic și-i mărturisesc păcatele, adică se spovedesc. După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.

În Postul Paștelui 2023 nu se fac nunți

Interdicția de a face nunți în post este explicată de către anumiți teologi în două moduri: Nu se fac nunți în post deoarece această perioadă este de postire și se referă atât la postirea sufletească, dar și la cea trupească. Postirea trupească are în vedere, pe lângă abținerea de la anumite mâncăruri și băuturi, și abstinența conjugală a soților.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște

Al doilea motiv pentru care nu se fac nunți în post este faptul că imediat după slujba Tainei Nunții sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă ce este în contradicție cu atmosfera ce caracterizează perioada postului. Biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post tocmai pentru ca bucuria nunții să nu fie umbrită de restricțiile postului

La finalul Postului Paștelui, odată cu sărbătoarea Învierii Domnului pe lângă celelate obiceiuri de paște creștine, astăzi în epoca internetului și a telefoniei mobile se transmit mesaje de Paște celor dragi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea