Ziarul Unirea

Cum au reușit mai multe persoane să obțină credite, chiar dacă nu erau salariate: Schemă de fraudare a unei societăţi de creditare, cu 145.000 de lei, cu ajutorul a două angajate

14 inculpaţi au fost trimiși în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate şi instigare la înşelăciune, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriu se arată că în baza unor adeverinţe de venit întocmite în fals cu date necorespunzătoare adevărului, mai multe persoane, care în realitate nu erau angajate şi nu beneficiau de venituri salariale, au indus în eroare o societate de creditare, cu punct de lucru într-un magazin din Alba Iulia, şi au obţinut de la aceasta diferite sume de bani cu titlu de credite de consum în cuantum total de peste 100.000 lei, utilizate pentru achiziţionarea de produse din două magazine din Alba Iulia.

ELIT

Titularii contractelor de credit au fost racolaţi în acest scop de alte persoane, care au beneficiat la rândul lor de o parte din valoarea fiecărui credit şi care au fost ajutate de către două angajate ale societăţii de creditare. În total, paguba înregistrată se ridică la 145.000 de lei.

Iată un exemplu dat de anchetatori privind modul de acţiune al inculpaţilor:

„În perioada octombrie-noiembrie 2014, inculpaţii B. Gabriel şi B. Ecaterina i-au determinat în mod direct pe patru suspecţi şi, prin intermediul inculpatului D. Alin, pe alţi trei suspecţi, să le înmâneze cărţile de identitate sub pretextul că este o ofertă la un magazin din Alba Iulia şi că pot achiziţiona produse din magazin doar în baza actului de identitate.

Ulterior, cei doi inculpaţi au apelat la ajutorul inculpatei P. Alexandra, angajată a firmei prejudiciate care a întocmit pe numele celor şapte suspecţi adeverinţe de venit din care reieşea, contrar realităţii, că aceste persoane sunt angajate la diferite societăţi comerciale şi că realizează anumite venituri salariale, iar aceşti suspecţi au obţinut fără drept de la societate diferite sume de bani cu titlu de credite de consum, contribuind în acest mod la cauzarea persoanei vătămate unui prejudiciu în cuantum total de 26.000 lei.

În total, procurorii au identificat zece astfel de fapte în care au fost implicaţi inculpaţii alături de angajata societăţii de creditare. Ceilalţi inculpaţi sunt: L. Robert, P. Eva, Ţ. Petronela, M. Ovidiu, M. Anamaria, S. Anamaria, M. Ion, I. Nicolae, I. Vasile, T. Macavei.

Angajata P. Alexandra, în perioada octombrie-noiembrie 2014, a ajutat pe 24 de persoane (suspecţi) să inducă în eroare şi să obţină de la persoana vătămată diferite sume de bani cu titlu de credit de consum prin constituirea unor dosare de creditare, deşi inculpata ştia că adeverinţele de venit ale acestora nu sunt conforme cu realitatea întrucât majoritatea au fost întocmite în fals de chiar de către inculpată, contribuind astfel la cauzarea persoanei vătămate unui prejudiciu în cuantum total de 109.349,90 lei.

Femeia a întocmit în fals adeverinţe de venit atestând în mod mincinos că aceştia sunt angajaţi la diferite societăţi comerciale şi realizează venituri salariale, iar aceste adeverinţe au fost utilizate în cadrul dosarelor de creditare. În schema de fraudare a societăţii a mai fost implicată şi o altă angajată (Ţ. Petronela), care, tot în perioada octombrie-noiembrie 2014, a sprijinit opt persoane să inducă în eroare şi să obţină de la persoana vătămată diferite sume de bani cu titlu de credit de consum prin constituirea dosarelor de creditare cu adeverinţe de venit în care se atesta în mod mincinos că aceştia sunt angajaţi la diferite societăţi comerciale şi realizează venituri salariale, deşi inculpata ştia că adeverinţele de venit ale acestora nu sunt conforme cu realitatea, contribuind la cauzarea persoanei vătămate unui prejudiciu în cuantum total de 36.721,98 lei.

Pentru a ajuta doi beneficiari să obţină creditele, aceasta a întocmit în fals adeverinţe de venit pe numele inculpaţilor M. Ovidiu şi M. Anamaria, atestând în mod mincinos că aceştia sunt angajaţi la o societate comercială şi realizează venituri salariale, iar aceste adeverinţe au fost utilizate în cadrul dosarelor de creditare.“

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Alba Iulia în 13 iulie 2020 şi va urma etapa camerei preliminare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419