Rămâi conectat

Actualitate

Cum au crescut pensiile! Cele din Apărare, Interne şi SRI de 15 ori. Cele de stat de doar 8 ori

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensiile au crescut, dar nu pentru toţi la fel, arată statistica publicată de Consiliul Fiscal. În ultimii 16 ani, pensiile medii din Apărare, Interne şi SRI au crescut de 15 ori. Cele de stat, însă, doar de 8 ori. Această diferenţă se explică în primul rând prin revenirea la pensiile speciale eliminate în anul 2010 şi prin apariţia multiplelor derogări, susţin experţii fiscali.

Raportul publicat de Consiliul Fiscal arată clar că diferențele dintre pensiile din ţara noastră au început să fie tot mai mari.

De exemplu, cu galben este reprezentată valoarea medie a pensiei de asigurări sociale de stat, adică cea pe care o primesc majoritatea românilor. Cu albastru este cea primită de foștii angajați ai MApN, MAI și SRI.

Vedem că în 2001 diferența dintre acestea era de doar 125 de lei. La finalul anului 2017 însă, diferența a crescut la 2.700 de lei.

Marea departajare s-a produs între anii 2010 și 2017. În timp ce pensia de stat a avut o evoluție constantă, crescând în medie cu 36,8%, cea din sistemul de Apărare s-a mărit mult mai rapid, ajungând în 7 ani la o creştere de aproape 92%.

Nicio altă categorie nu a avut o evoluție așa spectaculoasă. În anul 2017 pensia medie pentru agricultori au ajuns la 422 de lei, cea pentru beneficiarii din domeniul cultelor la 650 de lei, iar avocații au primit în medie puțin sub 2.000 de lei. Ultimele două categorii însă nu fac parte din sistemul public de pensii.

 Sursa: mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea