Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

CSM: 8 dosare mai vechi de 10 ani pe rolul instanțelor arondate Curții de Apel Alba Iulia. Una dintre cauze se judecă de 15 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

La nivelul instanțelor arodate Curții de Apel Alba Iulia există 8 dosare mai vechi de 10 ani, respectiv 3 cauze penale și 5 cauze civile,  după cum se arată în ”Raportul Inspecției Judiciare privind rezultatul activității de monitorizare a dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanțelor judecătorești în semestrul I al anului 2015”, aprobat în ședința Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, din data de 21 ianuarie 2016.

judecator-justitieConform datelor publicate este vorba despre 2 cauze cu o vechime de 11-13 ani; 5 cauze cu o vechime de 13-15 ani; 1 cauză cu o vechime de 15-20 ani (în acest caz constatându-se că temporizarea judecăţii are drept cauză principală parcurgerea mai multor cicluri procesuale, urmare a pronunţării de către instanţe a unor hotărâri casate ulterior de către instanţele superioare şi trimiterea cauzelor spre rejudecare).

La nivel național, analiza datelor statistice relevă că numărul dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanțelor judecătorești în semestrele I și ÎI ale anului 2014 și în semestrul I al anului 2015 este constant — 225, 221, respectiv 225 cauze, dintre care, în semestrul I 2015: 192 dosare cu o vechime între 10 — 15 ani, 29 cu o vechime între 15 — 20 de ani și 4 cu o vechime de peste 20 de ani.

Potrivit comunicatului CSM, printre cauzele care au determinat prelungirea excesivă a duratei soluționării cauzelor se află modificarea în timp a componenței completelor de judecată, parcurgerea mai multor cicluri procesuale, administrarea cu întârziere a expertizelor tehnice sau a unui probatoriu complex, declinări de competență, strămutarea unor dosare, suspendarea judecății pentru perioade mari de timp, admiterea căilor extraordinare de atac la un interval mare de timp de la data soluționării inițiale a cauzei, neefectuarea verificărilor cu privire la dosarele suspendate, lipsa rolului activ al instanțelor, acordarea unor termene de judecată cu o durată mare sau neadaptată motivelor de amânare, amânarea succesivă a pronunțării, precum și motivarea cu întârziere a hotărârilor judecătorești.

”Secția pentru judecători apreciază că o durată excesivă a procedurii judiciare poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil al părților. Prin urmare, aceste cauze trebuie să beneficieze de atenția sporită a judecătorilor prin acordarea unor termene scurte și dispunerea tuturor măsurilor procedurale care să contribuie la accelerarea judecății. Începând cu anul 2012, activitatea de monitorizare a dosarelor care înregistrează o vechime în sistemul judiciar mai mare de 10 ani a reprezentat o activitate cu caracter permanent a Inspecției Judiciare. Monitorizarea vizează respectarea dispozițiilor legale privind soluționarea cu celeritate a cauzelor în scopul creșterii gradului de responsabilizare a judecătorilor”, a precizat reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de PAȘTELE CATOLIC 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de PASTE 2024. Urari de Paste, felicitari de Paste și SMS-uri de Sfintele Paști Catolic, Reformat, Protestant Știm că este o perioadă grea pentru toți, fiindcă nu putem să fim alături de cei dragi în aceste momente de sărbătoare, dar putem să-i bucurăm cu un mesaj, prin care să le transmitem toate gândurile bune, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea