Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Crăciunul şi renaşterea noastră

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei, la Sărbătoarea Naşterii Domnului

    Acum, când Crăciunul este la uşă şi dreptul Iosif caută loc de găzduire în Betleem pentru Fecioară şi pentru Prunc şi nu găseşte, când Fecioara Maria merge în peşteră să nască pe Mântuitorul lumii, este bine să ne silim să-I dăm loc de găzduire şi de naştere lui Hristos, în casele noastre şi în inimile noastre.
Să nu-L lăsăm pe Hristos afară în frig şi în ger ca pe un străin, ci să-L primim la noi cu credinţă şi cu bucurie, cum L-au primit şi L-au odihnit moşii şi strămoşii noştri de două mii de ani. Să-I deschidem uşa casei şi cămara inimii, ca Domnul să vină la noi şi să Se nască în noi. Fericitul Ieronim spunea: „Fericit este omul care poartă Betleemul în sufletul său, în a cărui inimă Hristos se naşte zilnic”.
De fiecare Crăciun, renaştem împreună cu Hristos şi creştem împreună cu El. Redevenim curaţi şi buni ca Sfântul Copil dumnezeiesc întrupat tocmai pentru aceasta: să ne redea starea de puritate şi să ne facă mai buni, să ne spună că şi renaşterea noastră e posibilă. Ancorat în Hristos, omul devine „făptură nouă” (cf. II Cor. 5, 17).
Începând cu primul Crăciun de la Betleem, noi, oamenii pământului, ne putem adresa familiar „Dumnezeului necunoscut” al atenienilor de care vorbeşte Sfântul Apostol Pavel (Fapte 17, 23), căruia poetul credincios Rainer Maria Rilke îi zicea „Vecine Dumnezeu”! Noi îi zicem „Tatăl nostru”, pentru că suntem fiii Lui adoptivi.
Fiul lui Dumnezeu S-a pogorât dintru înălţimea cerului să plinească toate lipsurile, aducând tuturor mângâiere şi eliberare. Prin naşterea Domnului, omul nu este singur, pentru că zidul despărţitor dintre Dumnezeu şi oameni, cauzat de păcat, a fost nimicit. „Prin cruce, a omorât vrăjmăşia” (cf. Efes. 2, 16).
Mesajul Crăciunului dobândeşte în fiecare suflet importanţă covârşitoare. Singurul şi adevăratul Stăpân al istoriei şi al existenţei, prin pogorârea Sa la oameni, a împlinit vestea cea bună, sădind în sufletul nostru nădejdea deplinei libertăţi, în dragostea Lui. Drept aceea, nu putem decât să fim veseli de Crăciun şi să spunem tuturor cu îngerul: „Vă vestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi S-a născut azi Mântuitor, care este Hristos Domnul” (Lc. 2, 10-11).
„Sărbători fericite!” şi „La mulţi ani!”
† IRINEU,
Arhiepiscop al Alba Iuliei

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Cod de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în universități

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cod de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în universități Pentru a preveni apariția unor evenimente înregistrate în alte țări în urma faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și pentru a combate comportamentele care duc la astfel de fapte, Ministerul Educației (ME) a publicat miercuri un ordin ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea