Rămâi conectat

Curier Județean

Crăciunul – o sărbătoare a bucuriei pe întregul Mapamond. Obiceiuri din alte țări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul este sărbătorit de fiecare popor într-o atmosferă plină de farmec şi voie bună, în funcţie de tradiţiile şi obiceiurile care îl definesc. Având o dublă semnificație – nașterea lui Isus Hristos, dar și bucuria de a oferi și primi daruri – Crăciunul aduce în fiecare an bucurie în sufletele a milioane de oameni de pe mapamond.

Citește și: OBICEIURI, TRADITII şi DATINI de Crăciun în judeţul ALBA: Colindatul cu ţurca, „Piţărăii”, „Haida-duru”, „Junişenii”,”Irozii”, „Viflaimul” şi „Butea Feciorilor”

*Crăciunul în Germania

Germania a oferit lumii obiceiul de a împodobi bradul de Crăciun, care iniţial era decorat cu panglici colorate, lumânări şi diferite dulciuri. Nemţii practică obiceiul de a aprinde câte craciun germaniao lumânare în cele patru duminici dinaintea sfintei nopţi care semnifica naşterea Mântuitorului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cântece de Crăciun cunoscute, precum “O Tannenbaum” se fac auzite în timpul acestei sărbători ce produce bucurie în sufletele tuturor. Oratoriul înălţător al lui Johann Sebastian Bach încânta mulţimea venită în bisericile şi catedralele germane după ascultarea slujbei religioase din seara de ajun.

Târguri de Crăciun se deschid peste tot, figurinele din turtă dulce, prăjiturile, articolele de artizanat şi obiectele confecţionate din ceramică înţesând pieţele de Crăciun din Dresda, Nurrenberg şi Berlin. Pieţele găzduiesc şi diferite festivităţi, actori profesionişti sau amatori care interpretează scene cu tematică specifică împânzesc străzile în spectacole atractive, procesiunea magilor fiind la loc de cinste.

Citește și: MESAJE de SARBATORI. Texte frumoase cu URARI de Crăciun

*Crăciunul în Austria

Austria începe pregătirile pentru sărbătorile de iarnă de ziua Sfintei Barbara, care dă tonul diferitelor festivităţi, baluri şi concerte, iar de Sf. Nicolae cortegii de actori mascaţi în monştri şi cântăreţi umplu străzile vieneze. Colindătorii aprind torţe şi se plimbă din casă în casă.

Ajunul Crăciunului se petrece însă în familie, ca şi ziua de Crăciun, mai puţin prin restaurante sau alte locuri publice, iar copiii îşi deschid darurile puse sub pomul decorat cu ornamente, lumânări şi bomboane la sunetul unui clopoţel şi imediat după cină tradiţională din care nu lipseşte crapul făcut la cuptor.

În Viena, în miresme îmbietoare, piaţa din fața Primăriei devine un loc neîncăpător de mulţimea care admiră şi cumpăra decoraţiuni şi dulciuri, lumânări, flori multicolore confecţionate din săpun, obiecte confecţionate din lemn şi alte articole de artizanat. Nici piaţa de Crăciun de la Palatul Schonbrunn nu este de ocolit, iar brazii din locurile publice sunt fascinanţi.

Citește și: Povestea sau legenda lui Moș Crăciun

*Crăciunul în Spania

Iesle confecţionate din lemn şi alte figurine ce întruchipează diferite personaje specifice sărbătoriri Naşterii lui Isus, îmbodobesc casele spaniolilor, care încep festivităţile de Crăciun de ziua Imaculatei Concepţii, respectiv în 8 decembrie.

Ca şi în Germania, cortegii de actori profesionişti sau amatori străbat străzile oraşelor puternic luminate, interpretând procesiunea celor trei magi. Interesant este faptul că darurile de Crăciun sunt oferite tocmai de către magi copiilor, obicei care se găseşte şi la portughezi.

Seara de Crăciun este sărbătorita împreună cu familia, acasă, la o masă îmbelşugata cu friptură de pui, curcan sau miel.

*Crăciunul în Italia

Italienii intră în magia sărbătorilor de iarnă de ziua Sf. Lucia, simbol al luminii. Se pregătesc să meargă la biserică în Ajun şi aşteaptă nerăbdători ca Babbo Natale (Moş Crăciun) sau bună vrăjitoare Befana să împartă daruri copiilor.

*Crăciunul în Franța

craciun frantaPere Noel este aşteptat în Franţa de către familia reunită la masa festivă, după ce fiecare membru trece o lumânare de la unul la altul, până la cel mai tânăr. Se merge la slujbă, se fac petreceri şi se împart cadouri. Magazinele atrag copiii cu jocuri de lumini, iar târgurile de Crăciun sunt împânzite în cele mai cunoscute locuri, căsuţele din lemn fiind pline la refuz cu obiecte confecţionate manual, bijuterii şi dulciuri.

La Paris, în fața Primăriei, vizitatorii au posibilitatea de a cumpăra produse artizanale ce provin din toată lumea, mai ales cele care înfăţişează ieslea în care s-a născut Isus. Nu trebuie ratat un Crăciun petrecut la Disneyland sau o tură de patinaj la primul nivel al turnului Eiffel!

*Crăciunul în Belgia

Pere Noel vine şi în Belgia, dar în regiunea valonă, în timp ce în partea flamandă îşi face apariţia St. Niklaas, care aduce cadouri copiilor în ziua de 6 decembrie. De Crăciun, darurile sunt aşezate sub brad şi sunt deschise după cina sau a doua zi dimineaţă. Bomboane, prăjituri şi ciocolată se servesc tot timpul în perioada sărbătorilor de iarnă.

*Crăciunul în Grecia

Copiii greci colindă în ajun vestind Naşterea Domnului, plimbând cu ei o iesle sau o corăbioară ce reprezintă Arca lui Noe în miniatură. În Grecia, Moş Crăciun este înlocuit de Sf. Vasile care împarte daruri în ziua de 1 ianuarie. În ultima vreme, au împrumutat din fastul occidental, magazinele şi străzile fiind puternic luminate cu mult timp înainte de sărbătoarea propriu-zisă.

Curcanul devine şi la greci piesa centrală a mesei de Crăciun, neapărat împreună cu o pâine tradiţională numită hristopsomo. Prăjiturile cu miere încheie cu fast ospăţul, în timp ce aromă plăcintelor tradiţionale de Sf. Vasile satisface papilele gustative în noaptea dintre ani. Neuitat este banul ascuns în plăcintă, care poartă noroc anul ce vine celui care nimereşte bucată respectivă.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou

*Crăciunul în Ungaria

Ungaria abundă în obiceiuri şi ritualuri desfăşurate în zilele de Crăciun. Ceremonii religiose, reprezentaţii teatrale populare (vicleim), cântece şi jocuri, mese decorate cu fân, colinde cantate de toată lumea, se îmbină armonios într-o sărbătoare aşteptată cu multă emoţie.

*Crăciunul în Rusia

Rusia aşteaptă oficial Crăciunul pe data de 7 ianuarie, deşi în ultima vreme sunt tot mai multe familii care sărbătoresc pe stil nou. Case decorate cu ramuri de brad şi alte decoraţiuni, brazi împodobiţi, cadouri aduse de Moş Gerilă şi Zapezica, nepoţica acestuia, tocmai de Anul nou care este început cu şampanie, conferă o notă aparte în decorul acestei sărbători internaţionale.

*Crăciunul în Bulgaria

În Bulgaria, masa din noaptea de Crăciun este bogată în preparate de post, de cel puţin 12 feluri, pentru fiecare zi a anului. Aceasta include legume fierte, nuci, orez, compot, fructe uscate, fasole. Tradiţia îndeamnă pe fiecare să spargă o nucă. Dacă aceasta este bună, se aşteaptă un an nou bun şi bogat, dacă este stricată sau goală, atunci anul care vine se anunţă găunos.

Crăciunul este considerat cel mai important eveniment, iar un loc special pentru cei dragi care nu mai sunt, este lăsat liber la masa de Crăciun, iar masa este strânsă a doua zi, tocmai din acest motiv, pentru că aceştia să se înfrupte din bucăţele rămase.

craciun anglia*Crăciunul în Marea Britanie

Englezii sărbătoresc consecvent Crăciunul abia din 1660, după ce fusese interzis de nenumărate ori de către autorităţi, datorită amestecului de obiceiuri creştine şi păgâne deopotrivă practicate până la acea dată. Dacă americanii ard buturugile, englezii ard un rug confecţionat din crengi de frasin, care simbolizează lunile anului ce tocmai se încheie. Colindele urcă în văzduh, în timp ce englezii se desfată cu un punci fierbinte. Cele mai frumoase colinde se pot asculta, însă, în capela Colegiului King din Cambridge.

În case, în mirosul parfumat de brad, englezii savurează delicii culinare de Crăciun, din care nu lipsesc curcanul (sau gâsca ori rața), fripturile, sosurile, plăcintele şi budinca (Christmas Pudding), ce întregesc atmosfera acestei sărbători şi liniştesc spiritele după noaptea de Ajun, în care se crede că duhurile rele şi fantomele părăsesc castelele şi criptele, obicei rămas din perioada păgână.

Copii îşi aşteaptă cuminţi cadourile după ce i-au trimis scrisori lui Father Christmas, prin aruncarea acestora în foc, sperând că piticii le vor scoate prin horn şi astfel dorinţele lor se vor împlini.

După masa copioasă de Crăciun, englezii pornesc la vânătoare de piţigoi, chiar în ziua de Sf. Ştefan, amintind de legenda în care martirul creştin închis nu a mai putut să se salveze din cauza acestei păsări care a trezit gardianul ce îl păzea.

Crenguţele de vâsc împodobesc casele englezilor, ca şi pe cele ale norvegienilor. Alte decoraţiuni şi instalaţii luminoase îmbogăţesc vitrinele magazinelor, iar străzile oraşelor strălucesc de lumini feerice.

*Crăciunul în Norvegia

Pe lângă cadourile obişnuite, în Norvegia se oferă păpuşi copiilor, care îl întruchipează pe Nisse, o variantă a lui Moş Crăciun. Bradul este împodobit de către părinţi, care preferă să meargă în pădure şi să îl taie singuri. În noaptea de Ajun se cântă colinde în jurul bradului şi se aşteaptă cu bucurie deschiderea darurilor.

În pieţele de Crăciun norvegiene întâlnim delicatesele lor specifice, ca brânză de capră, ciocolată şi gemul de mure.

*Crăciunul în Danemarca

Aidoma germanilor, danezii aprind cele patru lumânări din săptămânile predecesoare Crăciunului, semnificând bucuria, speranţa, credinţa şi pacea. Bradul împodobit cu panglici şi lumânări şi îmbogăţit la baza de mult aşteptatele cadouri, este înconjurat de membrii familiei prin dans şi cântece de colind.

*Crăciunul în Islanda

În Islanda se împodobesc brazii artificiali, lumânările fiind cele mai des folosite decoraţiuni. De Ajun se merge la slujbă, se dansează şi se cântă în jurul unui foc, iar darurile din cizmuliţe sunt “puse” de cei treisprezece flăcăi de Crăciun, omologii moşului, dar numai pentru copiii cuminţi, ceilalţi primind cartofi!

*Crăciunul în America

craciun americaPoate mai mult decât în altă parte, ţinând cont că l-a dăruit pe Moş Crăciun (Santa Claus) aşa cum este el cunoscut astăzi, chiar dacă s-a inspirat după Sf. Nicolae, sărbătoarea de Crăciun fascinează întreaga ţară, iar pregătirile încep imediat după Ziua Recunoştinţei.

Spectacolul străzii este unul robitor, frumuseţea şi strălucirea caselor împodobite cu meticulozitate, americanii aproape întrecându-se unii pe alţii, bogăţia de brazi decoraţi prezenţi în fiecare piaţă şi în marile centre comerciale îmbogăţesc vizual şi sufleteşte fiecare creştin. Nu trebuie ratat bradul aflat în faţa Centrului Rockefeller. Pe lângă toate acestea, Moş Crăciun se plimbă voios peste tot şi împarte daruri copiilor, îndemnându-i să îşi pună dorinţe, fiind omniprezent oriunde te-ai duce.

Colinde de Crăciun cântate de tineri care cutreieră străzile se aud frenetic ori în surdină în mai toate locurile publice. În acelaşi timp, acordurile melodioase se fac auzite în fiecare familie, în jurul bradului sau a şemineului. În grădina Casei Albe se înalță maiestuos un brad imens.

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

Un obicei întâlnit la americani, dar şi la germani şi olandezi, este acela de a arde o buturugă timp de trei zile, prilej ce aduce aminte de momentul naşterii lui Isus. Felicitări viu colorate şi tipărite cu scene biblice şi inspirate din scenele de iarnă iau cu asalt magazinele. Nu multă lume ştie, totuşi, că acest obicei a pornit de la americani, graţie unui german stabilit pe aceste meleaguri.

În ceea ce priveşte masa de Crăciun, curcanul ocupa loc de cinste, servit cu legume la grătar, fripturi de porc şi vită, alături de budinci şi prăjiturile tradiţionale, în special de cele făcute cu dovleac şi măr, cu fructe sau morcovi.

Sursa: infoturism.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Acțiune de ecologizare în satul Cricău. Primar: „Satul este mai curat decât anul trecut”

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Acțiune de ecologizare în satul Cricău. Primar: „Satul este mai curat decât anul trecut”

În cursul zilei de sâmbătă, 25 martie, primăria și mai mulți voluntari au organizat o acțiune de ecologizare în satul Cricău

„În numele Primăriei Cricău și al locuitorilor satului Cricău va mulțumim pentru participarea la acțiunea de ecologizare desfășurată astăzi 25 Martie 2023 în satul Cricău.

Dragi voluntari mă bucur că am putut desfășura cu bine această activitate de ecologizare, în general satul este mai curat decât anul trecut, se observă progresul în păstrarea curățeniei, mai sunt însă câțiva consăteni care pun deșeurile în alte locuri decât containerele și de asemenea pun în containere alte deșeuri decât carton, plastic sau sticlă dar cu siguranță se va rezolva pe viitor, vă asigurăm de toată implicarea noastră.

Elit - Gustul Desăvârșit

Trebuie să avem grijă de mediul înconjurător, trebuie să ne implicăm fiecare să protejăm natură. Numai bine tuturor!”, a transmis primarul comunei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Ultimul veteran de război din Bălcaciu, Lupean Artimon, înmormântat cu onoruri militare: Pentru faptele sale de arme a fost decorat de două ori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ultimul veteran de război din Bălcaciu, Lupean Artimon, înmormântat cu onoruri militare: Pentru faptele sale de arme a fost decorat de două ori

Veteranul de război, maiorul (rtg.) Lupean Artimon, din satul Bălcaciu, comuna Jidvei, județul Alba, a fost înmormântat, sâmbătă, cu onoruri militare, de către un pluton de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu Apulum, condus de maior Adrian Popa.

Ultimul erou al Târnavei, a fost condus pe ultimul drum de familie și întreaga comunitate, într-o atmosferă încărcată de tristețe și recunoștință pentru cel care a luptat cu stoicism și curaj pentru apărarea gliei stramoșești, în cel de al Doilea Război Mondial.

Lupean Artimon s-a născut în data de 31 octombrie 1923, în comuna Sânbenedic, raionul Târnaveni, cum era pe vremuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Între anii 1944 -1946 este încorporat și își face stagiul militar la Regimentul 10 Călărași, Sebeș, în cadrul unei subunități de cercetare în dispozitivul inamic. Pe frontul de Vest a fost rănit de două ori în munții Tatra.  Pentru faptele sale de vitejie, Artimon Lupean a fost decorat cu Medalia „Eliberarea de sub jugul fascist” și Medalia ”Crucea Comemorativă” a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945, prin decret prezidențial.

După război s-a stabilit la Bălcaciu, s-a căsătorit și a avut doi copii. A iubit toată viața munca câmpului și animalele, dovadă fiind gospodăria deosebită și bogată pe care o avea. De mulți ani, era îngrijit exemplar, cu multă dragoste, de una dintre nepoatele sale.

Dumnezeu să-l ierte și să-i așeze sufletul în Oastea Cerească, alături de toți eroii neamului românesc!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Județul Alba, fruntaș la populația activă în câmpul muncii: Județul președintelui, primul la abandonul școlar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba, fruntaș la populația activă în câmpul muncii: Județul președintelui, primul la abandonul școlar

Dezvoltarea asimetrică a teritoriului României este confirmată de un studiu realizat la nivelul Guvernului, mai mulți indicatori relevând acest lucru. Primul, PIB-ul, ce reprezintă rezultatul final al activităților de producție al unităților producătoare rezidente în decurs de un an.

La nivel național, valoarea medie a indicatorului este de 8.830 de euro / cap de locuitor. Cele mai mici valori se înregistrează în două județe din Moldova, Vaslui – 4.973 euro și Botoșani – 5.438 euro. Acestea sunt urmate de Călărași, – 5.654 euro, Suceava, 6.047 euro și Teleorman – 6.062 euro. Cele mai mari valori se înregistrează în București – 26.969 euro și Cluj – 14.333 euro.

La nivel european, cele mai mari disparități între regiunile cu cel mai mare vs. cel mai mic PIB per locuitor și PIB per persoană ocupată se înregistrează în România, cu un raport de 3,6, urmată de Polonia și Slovacia (3,3), Ungaria (3,2), Irlanda (3,1) și Cehia (3,0), în contrast cu Finlanda și Portugalia (1,5), respectiv Suedia și Austria (1,7).

Elit - Gustul Desăvârșit

Botoșaniul este județul României cu cel mai mic PIB per capita și totodată, județul cu cei mai puțini antreprenori, 12 la mia de locuitori, în contrast cu București, care are peste 60. Valoarea medie a indicatorului este de 26,5%. Mehedinți – 15% și Vaslui – 15% stau tot foarte prost din punct de vedere al investițiilor private.

În ceea ce privește populația activă în câmpul muncii, Giurgiu este județul codaș. Înregistrează 48% a ratei de ocupare a resurselor de muncă, ce reprezintă raportul, exprimat procentual, dintre populația ocupată civilă și resursele de muncă. Topul rușinii este completat de Călărași, cu 52%, Iași – 56%, Vaslui – 57%. Cele mai mari valori se înregistrează în municipiul București – 98%, Alba – 83%, Arad – 79%, Cluj – 79%, Sălaj – 78%, Sibiu – 77%, Vâlcea – 76%. Între timp, românii continuă să plece pe bandă rulantă în Occident, în speranța unui trai mai bun.

În Sibiu este cea mai mare rată de abandon școlar, iar în Suceava, Bihor, Cluj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova cea mai mică, arată raportul prezentat de CursDeGuvernare.ro.

Sursa: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare