Rămâi conectat

Cultură Educație

Costumul popular din zonele etnografice ale județului Alba, descoperit de studenți

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

În săptămâna 25-30 iunie 2012, un grup de studenţi filologi de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au participat la proiectul „CuBus şi LaPas… ieri despre alaltăieri”, organizat sub forma unor ateliere itinerante în Reţeaua expoziţiilor etnografice din judeţul Alba.

Parteneri în acest proiect au fost Consiliul Judeţean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţia „Tradition Group”. Grupul-ţintă a fost constituit din studenţi filologi care au avut astfel prilejul de a lucra pe teren, de a intra în contact direct cu vârstnici ai satelor şi a asimila o serie de informaţii utile unui viitor specialist, principalul obiectiv al proiectului vizând descoperirea costumului popular din judeţul Alba. Astfel, în fiecare expoziţie etnografică, alături de custozii: Fleșeru Gabriela (Cenade), Cucui Maria și Olaru Ioan (Cetatea de Baltă), Blaga Todor (Biia), Costea Teodor (Sîncel), Cibu Sinefta (Daia Română), pr.Nistor Adrian (Cut), Bașa Alexandru (Deal), Zorfie Iuliana (Gîrbova), Bogdan Felicia (Roșia de Secaș), Bîrlea Liliana (Mogoș), Duna Liliana (Bucium), Narița Livia (Ciuruleasa), Toader Lucica (Vadu Moților), Petruța Angela (Țelna), Blagu Ionela (Cricău), Gligor Maria (Livezile), Curșău Lenuța (Ocoliș), Rădac Ioana (Sălciua), Alba Victoria (Râmeț), Ștefan Ana (Unirea), Ciorei Viorica ( Fărău), pr. Ilie Liviu și Bozeșan Ionel (Săliștea), Trif Anuța (Pianu), Crețu Antonia (Săsciori), Purcar Maria (Șugag), s-au aflat persoane care cunosc încă bine atât tehnicile de prelucrare a materialelor textile, cât şi piesele componente ale costumului.

Înarmaţi cu o hartă a zonelor etnografice ale judeţului și alte materiale auxiliare cercetării, studenţii au putut observa în fiecare zi specificul costumului popular în câte un spaţiu bine delimitat. În esenţă, oportunitatea unui astfel de proiect vizează mai multe aspecte. Pe de-o parte, studenţii s-au familiarizat cu tehnici şi metode specifice unei cercetări etnografice de teren, depăşind astfel faza teoretică a cursurilor de amfiteatru; de asemenea, au putut observa organizarea unei expoziţii şi au alcătuit fişe analitice pentru câteva obiecte textile. Pe de altă parte, au putut aprecia, în fiecare zi, frumuseţea costumului popular, evoluția şi, mai ales, valoarea acestuia, respectiv diferenţa dintre autentic şi kitsch. Nu lipsite de interes au fost şi întâlnirile cu oamenii locului, cântecele, doinele, jocurile şi strigăturile, legendele sau alte informaţii despre gospodăria ţărănească, toate în graiul locului, venind să completeze profilul costumului popular. Filele caietelor de notiţe s-au umplut de la o zi la alta cu termeni noi, cu schiţe şi observaţii personale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se poate afirma, fără rezerve, că întreaga acţiune a fost un succes. Asta în condiţiile în care s-a încheiat doar faza de colectare a informaţiilor. Proiectul va continua în toamnă cu o expoziţie şi un catalog, pregătite tot de studenţi cu ajutorul partenerilor. Între timp, se vor prelucra datele culese şi se va concepe o prezentare a costumului specific fiecărei zone vizitate, urmărindu-se influenţele de la o zonă la alta, influenţele interetnice, felul în care au migrat unele motive populare sau o serie de denumiri specifice.

Nu în ultimul rând, ţinând cont că studenţii sunt în vacanţă şi au participat voluntar la acest proiect, cu atât mai mult acest efort colectiv a dat naştere unei adevărate echipe de lucru bine închegate, capabilă să lucreze eficient, alături de custode, muzeograf și etnograf, fără a uita să se bucure de frumuseţea locurilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea