Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Corecţii financiare de peste 2,5 milioane de lei, “aplicate” Primăriei Alba Iulia, anulate de instanțe

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tribunalul Alba  a dat câștig de cauză Primăriei municipiului în al treilea dosar privind corecțiile financiare aplicate de Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Subiectul corecţiei îl constituie dirigenţia de şantier de pe proiectul de modernizare şi refacere DN74 str. Zlatnei şi Calea Moţilor. În alte două dosare Curtea de Apel Alba Iulia a exonerat primăria de plata unor sume ce ajung în total la peste 2,3 milioane de lei, reprezentând corecții financiare impuse în cazul unor proiecte cu finanțare europeană.

În proiectul de modernizare și refacere a străzilor Zlatnei și Calea Moților, ofiţerii de control şi evaluare din cadrul MDRAP care au trasat corecţia au susţinut că primăria a impus nejustificat criterii de calificare şi selectie subcontractorilor, sustinând că acest lucru putea fi aplicat doar ofertanţilor. Instanţa a concluzionat că atât procesul verbal de constatare a neregurilor financiare cât şi decizia prin care s-a respins de către MDRAP contestaţia administrativă sunt nefondate şi neîntemeiate.

Tribunalul Alba a anulat astfel corecţia aplicată. Această speţă, care vizează declaraţia de eligibilitate (ultimii 5 ani fără condamnare definitivă pentru participarea la activităţi criminale, corupţie, spălare de bani) se regăseşte şi în alte proceduri de achiziţie pentru care administraţia locală a primit corecţii aflate în faze incipiente pe rolul instanţelor.

Nu contează suma imputată, în acest caz fiind una derizorie, ci principiile aplicării acestei corecţii similare cu alte situaţii invocate de auditori. Aceste exemple de anulare a corecţiilor dovedesc clar caracterul nefondat şi deplin discutabil a motivaţiilor folosite de ofiţerii de control, nepriceperea şi necunoașterea legii de către cei desemnați să facă aceste controale. Nu vreau să insist mai mult, dar sunt sigur că toată lumea înţelege efectele negative asupra bugetului de dezvoltare al oraşului Alba Iulia pentru anul 2013. Suntem deja la al treilea proces şi sunt sigur că justiţia îşi va spune cuvântul în cazul acestor nedreptăţi şi pe mai departe”, a declarat primarul Mircea Hava.

Reamintim că, recent, reprezentanţii Primăriei municipiului Alba Iulia s-au declarat public nemulţumiţi de modul în care proiectele de investiţii cu finanţare europeană pe care administraţia locală le-a implementat în ultimii ani au fost corectate din punct de vedere financiar. Considerând că aceste corecţii fac o nedreptate instituţiei pe care o reprezintă, căreia îi pun sub semnul întrebării profesionalismul şi buna credinţă, dar că fac o nedreptate şi albaiulienilor, care sunt văduviţi de banii cu care se pot face alte investiţii în folosul lor, ei au atacat în justiţie actele de constatare a corecţiilor, prin care administraţia albaiuliană este obligată la plata unor sume importante.

Pentru alte două astfel de cauze Curtea de Apel Alba Iulia a dat dreptate primăriei albaiuliene şi a decis exonerarea ei de la plata sumei cumulate de 2.341.594,62 lei, adică aproape 540.000 de euro. Ambele sentinţe favorabile Primăriei Alba Iulia au în vedere corecţii aplicate pe proiectul „Reabilitare Centru Istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic, Fortificaţia de Tip Vauban Alba Iulia – căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific”, finanţat prin Programul Operaţional Regional.

Prima sentinţă a fost pronunţată la 15 octombrie 2012 în dosarul 541/57/2012 iar cea de-a doua la 14 noiembrie 2012, în Dosarul nr. 540/57/2012 aflat tot pe rolul Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea