// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Contribuţiile datorate de mame şi de persoanele aflate în concediu medical, plafonate de Guvern

Contribuţiile datorate de mame şi de persoanele aflate în concediu medical, plafonate de Guvern.

În recenta sa ședință, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care sunt plafonate contribuţiile datorate de mame şi de persoanele aflate în concediu medical, astfel încât indemnizaţiile acestora să nu scadă în comparaţie cu cele plătite până la 1 ianuarie 2018, măsurile fiind tranzitorii şi urmând a fi aplicate până la 30 iunie 2018, iar cele privind indemnizaţiile pentru mame până la 30 septembrie 2018.

Persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă din cauza unor boli obişnuite sau accidente în afara muncii, concedii medicale şi cele pentru îngrijirea copilului vor beneficia de aceleaşi drepturi şi de acelaşi nivel al indemnizaţiei ca cele aflate în plată până la 1 ianuarie 2018.

În cazul în care transferul sarcinii fiscale duce la diminuarea indemnizaţiei, se plafonează contribuţiile de asigurări sociale datorate astfel încât să se menţină indemnizaţiile la nivelul aflat în plată înainte de 1 ianuarie 2018. Măsura vine după ce câteva zeci de persoane au protestat în faţa Guvernului, nemulţumite de scăderea indemnizaţiilor de concediu medical, inclusiv prenatal. Acestea au arătat cartonaşe roşii guvernanţilor.

Indemnizaţiile au fost reduse întrucât s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, în decembrie 2017, contribuţia CAS era plafonată la suma de 115 lei (calculată ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe țară). În decembrie, salariul mediu brut pe ţară era de 3.131 de lei. În ianuarie 2018 a crescut atât salariul mediu brut pe ţară (la 4.162 de lei), cât și procentul care se aplică, CAS fiind de 364 de lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe ţară).

După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimină plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca fiind 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primită de fiecare persoană în parte.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Contribuţiile datorate de mame şi de persoanele aflate în concediu medical, plafonate de Guvern

  1. Io 08.03.2018 la 13:24

    Pacat, asa o sa se reinventeze concediile medicale efectuate pentru boli, doar pe hartie si uite asa nu mai scapam de fraudarea din bugetul sanatatii, iar cei ce au cu adevarat nevoie de servicii medicale vor continua sa sufere.