Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Contribuţia de asigurări sociale şi de sănătate (CASS) pe chirii şi drepturi de autor – plafonată la maximum cinci salarii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noi modificări legislative la plata contribuţiilor pentru sănătate, pensii şi a impozitului microîntreprinderilor

Cei cu salarii mai mari de cinci venituri medii brute lunare vor trebui să vireze contribuţii mai mari la sănătate şi pensii, începând din aprilie, după ce Guvernul a decis, vineri, prin ordonanţă de urgenţă, să elimine plafonul care limita aceste taxe.  Măsura a fost luată la pachet cu majorarea salariului minim pe economie la 1.450 de lei lunar, începând cu 1 februarie, dar şi cu eliminarea contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile din dobânzi şi dividende. Renunţarea la plafonul pentru CAS (Contribuţia de asigurări sociale) şi CASS afectează multinaţionalele, care au deja bugetele stabilite. Premierul Sorin Grindeanu a precizat că prin eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu veniturile cresc cu 500 de milioane de lei, care acoperă eliminarea CASS pentru veniturile din investiţii şi alte activităţi şi, de asemenea, creşterea salariilor din cultură.

Citește și: cum se calculează pensia

Totodată, se elimină plafonul CAS pentru aceeaşi categorie de salariaţi, ceea ce înseamnă un plus pe venituri de 1,4 miliarde de lei pentru cei cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi creşterea pensiei minime de la 400 la 520 de lei, de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toţi studenţii şi majorarea burselor, de la 83 la 201 lei. Totodată, persoanele care realizează venituri din investiţii şi/sau din alte surse nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri dacă, în cursul anului fiscal, realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Conform proiectului de OUG de pe site-ul Ministerului Finanţelor, cei care au venituri din drepturi de autor, cu reţinere la sursă a contribuţiilor, sau chirii, vor datora CASS plafonat de cinci ori câştigul salarial mediu brut. lImpozit de 1% pentru microîntreprinderi În ceea ce priveşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, ordonanţa de urgenţă aduce o serie de modificări. În vederea stimulării creării de noi locuri de muncă şi pentru aşezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderi, se stabileşte o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulţi salariaţi şi se abrogă cota actuală de 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat. De asemenea, se modifică modalitatea de stabilire a impozitului pe venit datorat pentru veniturile obţinute din transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia. Se introduce un plafon neimpozabil în cazul veniturilor obţinute ca urmare a transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, în sumă de 450.000 de lei; peste această sumă, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 3% la diferenţa dintre valoarea declarată de părţi şi suma neimpozabilă de 450.000 de lei. Decizia are ca scop încurajarea vânzării imobilelor, ceea ce permite creşterea industriei construcţiilor, orientată spre construcţia de locuinţe.

Citește și: Cine poate să plătească retroactiv contribuţia la sistemul de pensii

În prezent, la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel: lpentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv: 3% până la valoarea de 200.000 de lei inclusiv; peste 200.000 de lei, 6.000 de lei + 2%, calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 de lei inclusiv; lpentru imobilele amintite, dobândite la o dată mai mare de 3 ani: 2% până la valoarea de 200.000 de lei inclusiv; peste 200.000 de lei, 4.000 de lei + 1%, calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 de lei, inclusiv.

Un alt element de noutate este deducerea de la calculul impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor a contravalorii serviciilor medicale furnizate sub formă de abonament, servicii medicale preplătite pe care furnizorii le oferă în mod direct abonaţilor şi nu prin intermediul asigurătorilor, în afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate, suportate de angajaţi, pe lângă primele de asigurare voluntară de sănătate (conform Legii nr. 95/2006, republicată), în limita echivalentului în lei al sumei de 400 de euro anual.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea