Contraste și contradicții
Trăim într-o lume bizară, a contrastelor și ale marilor contradicții, între a fii și a putea să fii, între a vrea și a nu putea, între a putea dar nu suficient și tot așa. O lume agresivă, o realitate stupefiantă, despre încercarea acerba de a ajunge cât mai repede undeva sus, despre dorința nebună de afirmare, pe o scară a unor valori, pe o scală a unor procentaje…
Privim consternați ,că, în timp ce unii încearcă să construiască pozitiv ceva, atâția apar de nicăieri și calcă în picioare, cu nonșalantă intenția bună, inițiativa de bine, în sine.
O lume a contrastelor dureroase, divizată parcă mai mult ca niciodată mai pregnant, între rău și bine, săraci și bogați, fericiți și frustrați, inteligenți și nebuni. Evident, că prin contrastele sociale, se nasc contradicții . Dar din contradicții, ar trebui să se nască ceva constructiv, evolutiv. Heraclit spunea : „nu există evoluție, fără existența contrariilor”.
Din păcate însă, la noi, azi, în România, noțiunea de contradicție, este percepută ca un afront, o ură, un disconfort social. A nu fi de acord cu o opinie adversă, duce la frustrare, ba chiar la o escaladare a violenței.
România a fost țara cu cel mai crunt regim comunist european. Începand de la persecutarea și executarea intelectualilor, pâna la înjosirea socială a populației. Mămăliga a explodat în decembrie 1989, când, România și-a asasinat președintele.
Și, cu toate acestea, atunci era un moment propice ca țara ,din ruine și sânge vărsat,să renască, să se recladească din propria cenusă. Dar asta, se pare ca nu s-a vrut de către unii.
Ne treziserăm la o libertate neașteptată, dar nu am fost în stare să învațăm nimic din această lecție. Ba, din contră, astăzi, la aproape 30 de ani de la câstigarea libertății noastre, suntem mai dezbinați și mai învrăjbiți ca niciodată.Scârbiti, resemnați, furați, manipulați și condamnați la o letargie periculoasă a minții.
Plini de contraste și contradicții care nu duc nicaăieri, negăsind nici o soluție de a ieși din acest malaxor socio-politic, de coșmar.
Și atunci, te întrebi firesc, mai vrem o schimbare, sau ne complacem în postura de politică a struțului ?
Oare chiar am devenit un popor de masochiști ?
Bogdan BILEGAN
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Începe luna IULIE sau CUPTOR: Când trebuie să-ți ”bați” bărbatul ca să fie liniște și pace în casă tot restul anului. Tradiții și superstiții
Începe luna IULIE sau CUPTOR: Când trebuie să-ți ”bați” bărbatul ca să fie liniște și pace în casă tot restul anului. Tradiții și superstiții Luna iulie sau luna lui Cuptor este plină de obiceiuri frumoase, mai ales în zona rurală din România. Este luna secerișului și a roadelor de vară, luna Pandeliilor și luna Sfântului […]
Pe 30 iunie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, dar și Soborul celor 12 Apostoli. Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț s-a nevoit în veacul al XIV-lea, mai întâi că sihastru pe valea pârâului Râmeț din Munții Apuseni și apoi că egumen al Mănăstirii Ramet […]
30 iunie – Ziua Învățătorului, o sărbătoare a recunoștinței față de dascăli. De ce a fost aleasă această dată și ce semnificație avea
30 iunie – Ziua Învățătorului, o sărbătoare a recunoștinței față de dascăli. De ce a fost aleasă această dată și ce semnificație avea De-a lungul anilor, prin munca sa, învățătorului i-au fost recunoscute, măcar declarativ, meritele. Fiind supranumit, în timp: dascăl, apostol, învățător, profesor (un termen mai rece), omului de la catedră i s-a dedicat […]