Rămâi conectat

Actualitate

Construcțiile mai mari de 200 mp au nevoie de plan de gestionare a deșeurilor. Cât de mari sunt amenzile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O lege nouă pentru gestionarea deşeurilor provenite din activităţile de construcţie şi desființare, care prevede ca orice construcție mai mare de 200 de metri pătrați, indiferent dacă este realizată de o persoană fizică sau juridică, a fost inițiată de Ministerul Mediului

În momentul în care constructorul are nevoie de eliberarea autorizației de construcție, el trebuie să întocmească un plan de gestionare a deșeurilor, principiul aplicat fiind “poluatorul plăteşte”.

Mai mult, la eliberarea autorizației de construcție, titularul lucrărilor va depune o garanție financiară ce se constituie pentru acoperirea cheltuielilor cu eliminarea deșeurilor din  lucrări de construcții. Cuantumul garanției financiare se stabilește prin estimarea cantităților de materiale folosite, a cantităților de deşeuri ce pot fi generate conform Documentației Tehnice (DT) din autorizația de  construire/desființare, detaliate în planul de gestionare a  deşeurilor și conține estimarea costurilor de reutilizare, reciclare, valorificare, eliminare a deșeurilor rezultate, dar nu mai puțin de 0,50 % din valoarea totală a lucrării declarată în autorizația de construire. În cazul în care titularul activității de construcții nu a îndeplinit în totalitate planul de gestionare a deșeurilor, pentru cantitățile de deşeuri pentru care nu există documente justificative privind reciclarea/valorificarea, din garanția instituită se reține o sumă proporțională în vederea acoperirii costurilor de recuperare a acestora, reciclare/valorificare/eliminare, iar parte din cuantumul garanției financiare se face venit la bugetul local al autorității competente emitente a autorizaţiei de construire/desfiinţare și se folosește exclusiv de către aceasta pentru gestionarea deşeurilor provenite din activităţile de construcţii de pe întreg teritoriul administrativ.

Amenzile sunt cuprinse între 2.000 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice şi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane juridice. Sancțiunile sunt și mai mari pentru netransmiterea, la finalizarea construcției, a tuturor documentelor justificative ce demonstrează raportul de recepție a lucrării, cu toate obligațiile îndeplinite, de la 7.000 lei la 10.000 lei. Emiterea autorizației de construcție în lipsa planului de gestionare a deșeurilor sau depozitarea deșeurilor pe domeniul public, privat sau pe alte terenuri, se vor sancționa cu  amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice și de la 25.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice.

După perioada de dezbatere publică, timp în care se pot trimite opinii și sugestii cu privire la proiectul de lege, actul normativ va fi trimis celor două camere ale Parlamentului, pentru adoptare.

 Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea