Rămâi conectat

Ştirea zilei

Consolidarea drumului județean DJ 107K, între Galda de Jos și satul Bârlești: Licitația de peste 17 milioane de lei, lansată în SEAP

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Consolidarea drumului județean DJ 107K, între Galda de Jos și satul Bârlești: Licitația de peste 17 milioane de lei, lansată în SEAP

Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări de construcții, în cadrul proiectului „Consolidare corp drum județean DJ 107 K: Galda de Jos (DJ 107H) – Mesentea – Galda de Sus – Măgura – Poiana Galdei – Modolești – Întregalde – Ivăniș – Ghiocani – DJ 107I (Bârlești), tronson IV: km 23+700 – km 37+500”. Valoarea totală a investiției este de 17.167.698,28 de lei, fără TVA.

Drumul judeţean DJ107K: Galda de Jos (DJ107H) – Mesentea – Galda de Sus – Măgura -Poiana Galdei – Modoleşti – Intregalde – Ivăniş – Ghioncani – DJ107I (Bârleşti) este cuprins în Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sectorul din drumul judeţean DJ 107K care se propune a fi modernizat, reprezintă în prezent porţiunea pietruită dintre km 23+700 şi km 37+500, conform stării de viabilitate.

Proiectul îşi propune creşterea gradului de confort şi siguranţă a circulaţiei auto în zonă şi implicit duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din judeţul Alba.

Lucrări pregătitoare – sunt lucrările care se executa in prima etapa a derulării investiţiei pentru pregătirea stratului suport a lucrării de baza.

Se va face trasarea drumului, podeţelor, podurilor cu materializarea elementelor definitorii ale traseului iar zonele a căror elemente geometrice trebuie refăcute umplutura din pamant se va executa pana la cotele stabilite prin proiect.

înainte de realizarea umpluturii se va curata ampriza de potmol si de materiale vegetate care, în timp, se pot degrada si pot produce tasari ale corpului drumului.

Amenajarea sistemului rutier proiectat

Profilul transversal tip va avea următoarele elemente geometrice

– platforma drumului: 5,00 – 5,75 m
– parte carosabilă: 4,00/5,00/5,50 m
– acostamente: 2 x (0,25 – 0,75)/0,60 m
– benzi încadrare: 2 x 0,25 m.

Pantele profilului transversal al drumului

– 2,50 % – în aliniament pe partea carosabilă
– 4,00 % – pe acostamente

Structura rutieră se va amenaja conform profilurilor transversale tip şi a celor curente.

Soluţiile propuse pentru structura rutieră sunt urmatoarele

  • Structură rutieră ranforsată peste zonele cu pietruire existentă:
  • 4 cm strat de uzură din beton asfaltic BAI6;
  • 6 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis BAD 22,4;
  • 15 cm strat de bază din piatră spartă;
  • pietruirea existentă, reprofilare 5,00 cm.

Structură rutieră nouă

– 4 cm strat de uzură din beton asfaltic BAI6;
– 6 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis BAD 22,4;
– 16 cm strat de legătură din piatră spartă;
– 20 cm strat de fundaţie din balast;
– 15 cm strat de formă din balast nisipos.

Structurile rutiere au fost dimensionate atât la încărcările date de trafic, cât şi pentru a rezista fenomenelor de îngheţ – dezgheţ, conform normelor tehnice în vigoare.

Lucrări de amenajare acostamente drum – cuprinde aducerea la nivelul sistemului rutier nou executat a acostamentelor drumului, care se realizează cu balast sau cu beton de ciment.

Grosimea stratului de balast va fi de 10 cm si s-a stabilit in funcţie de grosimea sistemului rutier proiectat.

Pentru zonele in care se va executa acostament consolidat cu beton de ciment straturile pereului sunt următoarele:

– nisip pilonat – 5 cm grosime;
– beton C30/37 – 15 cm grosime;

Panta transversala a profilului acostamentului este de 4%.

Balastul de pe acostamente se va imprastia si compacta in straturi uniforme.

Lucrări de colectarea și evacuarea apelor pluviale – cuprinde execuţia de şanţuri pereate sau nepereate dar si de rigole carosabile, astfel:

– rigole de acostament – cuprinde execuţia unei rigole ca are şi rolul de acostament consolidat având perimetrul protejat cu pereu din beton care va avea următoarea succesiune a straturilor: 5 cm de nisip pilonat si 15 cm de beton C30/37;
– rigole ranforsate – sunt elemente din beton armat dispuse pe secţiunile unde versantul este aproape de drum.

Colectarea apelor provenite din precipitaţii se va realiza prin intermediul şanţurilor de pamant, a rigolelor de acostament si rigolelor ranforsate iar descărcarea apelor colectate se va face prin amenajarea unor podeţe tubulare si dalate dimensionate corespunzător debitelor de evacuat conform cerinţelor STAS 10796/1/77 si STAS 10796/2/79 şi a celor existente pe traseu.

Scurgerea apelor a fost realizată astfel încât acestea să fie colectate atât de pe versanţi, cât şi de pe plaforma drumului şi apoi descărcate corespunzător, prin intermediul unui sistem de şanţuri, rigole şi podeţe. Pe cea mai mare parte şanţurile au secţiune triunghiulară fiind proiectate cu umăr variabil, astfel încât să asigure o adâncime de scurgere de minim 30-40 cm. în zonele în care spaţiul existent era îngust s-au dispus rigole de acostament, iar acolo unde versantul este aproape de drum s-a ales soluţia unor rigole/şanturi ranforsate pentru prevenirea alunecării versantului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Noi informații în cazul bărbaților din ALBA, reținuți după ce ar fi omorât un câine cu sapa

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noi informații în cazul bărbaților din ALBA, reținuți după ce ar fi omorât un câine cu sapa

Noi informații apar în cazul celor doi bărbați de la Rădești, reținuți ieri de polițiști după ce ar fi bătut până la moarte un câine, cu o sapă.


Se pare că, în seara zilei de 23 martie 2023, cei doi ar fi urmărit câinele unui vecin, care scăpase din curtea acestuia și l-ar fi prins în curtea unuia din ei, context în care cel de 29 de ani i-ar fi aplicat mai multe lovituri, cu o sapă.

Câinele ar fi reușit să sară gardul imobilului, iar ulterior a fost găsit mort, pe un câmp, de către proprietar, care a anunțat poliția.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se pare că oamenii din sat s-ar fi plâns în trecut de agresivitatea animalului atât cu oamenii, cât și cu alți câini.

Surse ale ziarulunirea.ro spun că sătenilor le era frică de patruped din cauza repetatelor instanțe în care câinele a devenit agresiv din senin. De asemenea, câinele ar fi prezentat și semne de turbare, după cum descriu sursele: ”se aruncă furibund cu ochii înroșiți, cu bale curgând spre copii, adulți și animale domestice”.

Se pare că ciobănescul mioritic de 50 de kilograme a omorât în trecut alți doi câini de talie mică.

Consătenii nu sunt de-acord cu decizia polițiștilor

Mai multe voci din sat spun că bărbații care au fost reținuți au recurs la gestul extrem pentru autoapărare: ”În apărarea sa, din teamă pentru integritatea fizică și psihică a familiei consăteanul meu s-a apărat de câinele atacator cu ce i-a venit la mâna, aplicăndu-i câinelui câteva lovituri. În baza corecțiilor respective, câinele se retrage de pe proprietatea sa, fugind. La câteva zile (două , trei) câinele agresiv este găsit de proprietar, mort. Și acum cetățeanul revoltat alertează toate instituțiile posibile. Instituțiile își fac treaba și arestează consăteanul meu și pe prietenul său.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un deținut condamnat la închisoare pe viață pentru omor, vrea în LIBERTATE după 24 de ani de detenție: Cererea de liberare condiționată, RESPINSĂ de Judecătoria Aiud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un deținut condamnat la închisoare pe viață pentru omor, vrea în LIBERTATE după 24 de ani de detenție: Cererea de liberare condiționată, RESPINSĂ de Judecătoria Aiud

Un deținut din Cugir, încarcerat la Penitenciarul Aiud și condamnat la închisoare pe viață pentru omor deosebit de grav, a fost refuzat pentru a șaptea oară în demersul său de a fi liberat condiționat.

Bărbatul (Robert S.) are de ispășit pedeapsă pentru omor deosebit de grav. De data aceasta, comisia de liberare condiționată din penitenciar a fost de acord cu eliberarea deținutului, dar propunerea a fost respinsă de Judecătoria Aiud. Decizia instanței din 22 martie 2023 a fost contestată de către deținut.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bărbatul a fost condamnat la detențiune pe viață pentru omor deosebit de grav. Acesta a început executarea pedepsei în 9 februarie 1999. Un calcul simplu arată că se află în spatele gratiilor de 24 de ani, având în prezent peste 60 de ani. Potrivit legislației, condamnatul trecut de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei poate fi liberat condiţionat după executarea efectivă a 15 ani de detenţiune, dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute de lege. de

„Respinge ca neîntemeiată propunerea comisiei din cadrul Penitenciarului Aiud de liberare condiţionată a condamnatului S. R. T., deţinut în Penitenciarul Aiud în executarea pedepsei detenţiunii pe viaţă aplicate prin sentinţa penală nr. 163/1999 pronunţată de Tribunalul Alba. În temeiul art. 587 alin. (2) C. pr. pen., cererea/propunerea va putea fi reînnoită ulterior datei de 21.08.2023”, se precizează în minuta hotărârii de la Judecătoria Aiud.

Cererea anterioară de liberare condiționată a fost depusă la sfărșitul anului trecut, dar a fost respinsă de ambele instanțe.

„La data analizei de către comisie, deţinutul executase 8.591 de zile de închisoare, iar durata minimă care trebuia executată este de 7.305 zile de închisoare. De asemenea, din acelaşi proces verbal rezultă că deţinutul a obţinut în perioada detenției 444 de zile considerate executate pe baza muncii prestate, astfel că şi condiţia referitoare la stăruinţa în muncă este îndeplinită”, se precizează în hotărârea anterioară.

Din analiza situației disciplinare a condamnatului, instanța constată că acesta a comis șase abateri disciplinare, toate sancţiunile fiind ridicate. Totodată, se constată că a fost recompensat de 47 de ori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Un tricou cu semnăturile lotului echipei U Cluj, scos la licitație pentru Andrei, polițistul din Alba Iulia care are nevoie de intervenție chirurgicală costisitoare la o clinică din străinătate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un tricou cu semnăturile lotului echipei U Cluj a fost scos la licitație pentru Andrei, polițistul din Alba Iulia care are nevoie de intervenție chirurgicală costisitoare la o clinică din străinătate.

Tot mai multe persoane se mobilizează pentru a-l ajuta pe tânărul polițist din Alba care a fost diagnosticat cu anevrism disecant pe artera cerebrală și are nevoie de intervenție chirurgicală costisitoare la o clinică din străinătate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit unei postări pe Facebook, un tricou cu numărul 18 a lui Florin Ilie și semnat de întreg lotul a U Cluj, a fost scos la licitație, iar banii vor fi donați lui Andrei Răbulea.

”Cu ajutorul lui @florin.ilie am reușit sa strângem semnături de la tot lotul echipei U Cluj! Se scoate la licitație tricoul oficial de joc sezonul 2022/2023 cu numărul 18 a lui Florin Ilie și toate semnăturile coechipierilor pentru a dona banii pentru cazul lui Andrei!

Prețul începe de la 800 de lei, se licitează in comentarii timp de 3 zile iar cine oferă cel mai mult va primii tricoul !

Haideți sa fim oameni! Haide” U”!”, se arată în postarea de pe rețeaua de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare