Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Consolidarea drumului județean DJ 107K, între Galda de Jos și satul Bârlești: Licitația de peste 17 milioane de lei, lansată în SEAP

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consolidarea drumului județean DJ 107K, între Galda de Jos și satul Bârlești: Licitația de peste 17 milioane de lei, lansată în SEAP

Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări de construcții, în cadrul proiectului „Consolidare corp drum județean DJ 107 K: Galda de Jos (DJ 107H) – Mesentea – Galda de Sus – Măgura – Poiana Galdei – Modolești – Întregalde – Ivăniș – Ghiocani – DJ 107I (Bârlești), tronson IV: km 23+700 – km 37+500”. Valoarea totală a investiției este de 17.167.698,28 de lei, fără TVA.

Drumul judeţean DJ107K: Galda de Jos (DJ107H) – Mesentea – Galda de Sus – Măgura -Poiana Galdei – Modoleşti – Intregalde – Ivăniş – Ghioncani – DJ107I (Bârleşti) este cuprins în Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Alba.

Sectorul din drumul judeţean DJ 107K care se propune a fi modernizat, reprezintă în prezent porţiunea pietruită dintre km 23+700 şi km 37+500, conform stării de viabilitate.

Proiectul îşi propune creşterea gradului de confort şi siguranţă a circulaţiei auto în zonă şi implicit duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din judeţul Alba.

Lucrări pregătitoare – sunt lucrările care se executa in prima etapa a derulării investiţiei pentru pregătirea stratului suport a lucrării de baza.

Se va face trasarea drumului, podeţelor, podurilor cu materializarea elementelor definitorii ale traseului iar zonele a căror elemente geometrice trebuie refăcute umplutura din pamant se va executa pana la cotele stabilite prin proiect.

înainte de realizarea umpluturii se va curata ampriza de potmol si de materiale vegetate care, în timp, se pot degrada si pot produce tasari ale corpului drumului.

Amenajarea sistemului rutier proiectat

Profilul transversal tip va avea următoarele elemente geometrice

– platforma drumului: 5,00 – 5,75 m
– parte carosabilă: 4,00/5,00/5,50 m
– acostamente: 2 x (0,25 – 0,75)/0,60 m
– benzi încadrare: 2 x 0,25 m.

Pantele profilului transversal al drumului

– 2,50 % – în aliniament pe partea carosabilă
– 4,00 % – pe acostamente

Structura rutieră se va amenaja conform profilurilor transversale tip şi a celor curente.

Soluţiile propuse pentru structura rutieră sunt urmatoarele

  • Structură rutieră ranforsată peste zonele cu pietruire existentă:
  • 4 cm strat de uzură din beton asfaltic BAI6;
  • 6 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis BAD 22,4;
  • 15 cm strat de bază din piatră spartă;
  • pietruirea existentă, reprofilare 5,00 cm.

Structură rutieră nouă

– 4 cm strat de uzură din beton asfaltic BAI6;
– 6 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis BAD 22,4;
– 16 cm strat de legătură din piatră spartă;
– 20 cm strat de fundaţie din balast;
– 15 cm strat de formă din balast nisipos.

Structurile rutiere au fost dimensionate atât la încărcările date de trafic, cât şi pentru a rezista fenomenelor de îngheţ – dezgheţ, conform normelor tehnice în vigoare.

Lucrări de amenajare acostamente drum – cuprinde aducerea la nivelul sistemului rutier nou executat a acostamentelor drumului, care se realizează cu balast sau cu beton de ciment.

Grosimea stratului de balast va fi de 10 cm si s-a stabilit in funcţie de grosimea sistemului rutier proiectat.

Pentru zonele in care se va executa acostament consolidat cu beton de ciment straturile pereului sunt următoarele:

– nisip pilonat – 5 cm grosime;
– beton C30/37 – 15 cm grosime;

Panta transversala a profilului acostamentului este de 4%.

Balastul de pe acostamente se va imprastia si compacta in straturi uniforme.

Lucrări de colectarea și evacuarea apelor pluviale – cuprinde execuţia de şanţuri pereate sau nepereate dar si de rigole carosabile, astfel:

– rigole de acostament – cuprinde execuţia unei rigole ca are şi rolul de acostament consolidat având perimetrul protejat cu pereu din beton care va avea următoarea succesiune a straturilor: 5 cm de nisip pilonat si 15 cm de beton C30/37;
– rigole ranforsate – sunt elemente din beton armat dispuse pe secţiunile unde versantul este aproape de drum.

Colectarea apelor provenite din precipitaţii se va realiza prin intermediul şanţurilor de pamant, a rigolelor de acostament si rigolelor ranforsate iar descărcarea apelor colectate se va face prin amenajarea unor podeţe tubulare si dalate dimensionate corespunzător debitelor de evacuat conform cerinţelor STAS 10796/1/77 si STAS 10796/2/79 şi a celor existente pe traseu.

Scurgerea apelor a fost realizată astfel încât acestea să fie colectate atât de pe versanţi, cât şi de pe plaforma drumului şi apoi descărcate corespunzător, prin intermediul unui sistem de şanţuri, rigole şi podeţe. Pe cea mai mare parte şanţurile au secţiune triunghiulară fiind proiectate cu umăr variabil, astfel încât să asigure o adâncime de scurgere de minim 30-40 cm. în zonele în care spaţiul existent era îngust s-au dispus rigole de acostament, iar acolo unde versantul este aproape de drum s-a ales soluţia unor rigole/şanturi ranforsate pentru prevenirea alunecării versantului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea