Rămâi conectat

Actualitate

Consiliul Judeţean Alba sprijină tinerii antreprenori

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

„Săptămâna tinerilor antreprenori”, sub acest generic se vor derula în perioada 14 – 18 mai sesiuni de selecţie a celor mai bune idei de afaceri a tinerilor din comunităţile Abrud, Aiud, Blaj, Cugir, Zlatna. Concret este vorba despre sprjinirea tinerilor care au spirit antreprenorial şi idei de afaceri în dobândirea abilităţilor cu ajutorul cărora ideile să devină practică. Există deja o estimare a numărului de posibili antreprenori care îşi vor înscrie ideile de afaceri pentru că Centrele Comunitare Resursă din Abrud, Aiud, Blaj, Cugir, Zlatna pentru că „Săptămâna Tinerilor Antreprenori” este doar una dintre activităţile unui proiect mai amplu „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin intreprinderi sociale” prin care Consiliul Judeţean Alba se implică în formarea, crearea de activităţi economice. Dincolo de această estimare care se bazează pe datele acumulate în cei aproape doi ani de derulare a proiectului, sunt invitaţi la Centrele Comunitare Resursă toţi cei care deşi nu au fost identificaţi deja, doresc să primească sfaturi, sprijin, sau vor pur şi simplu să vadă dacă ideea lor de afacere este viabilă. Asta pentru că toate ideile de afaceri vor fi evaluate de o comisie formată din experţi în domeniul afacerilor şi experţi din cadrul proiectului. Tinerii ale căror idei vor fi selectate vor beneficia de consiliere pentru dezvoltarea planului de afaceri şi vor participa la un program de instruire pentru începerea afacerii. În plus, cele mai bune 10 proiecte vor beneficia şi de un sprijin financiar pentru demararea proiectelor. Acest sprijin care poate ajunge, în funcţie şi de complexitatea ideii dar şi de fondurile cuprinse în cadrul proiectului în acest scop, la câteva zeci de milioane de lei. Nu este poate foarte mult, dar nici puţin, dacă ne gândim că ideile de afaceri pe care tinerii sunt invitaţi să le înscrie în aceasta, putem să-i spunem, competiţie este preferabil să fie din domeniul economiei sociale. Din datele de până acum, se pare că cele mai multe idei sunt în domeniul prelucrării lemnului, a unei mici afaceri IT sau al îngrijirii spaţiilor verzi.
„Consiliul judeţean nu poate înfiinţa în mod direct locuri de muncă. Oricine spune altceva minte. Consiliul judeţean poate însă crea, prin măsurile pe care le ia, sau prin proiecte de genul acestuia, condiţii pentru intreprinzătorii privaţi. Ei sunt cei care creează locurile de muncă. Noi am făcut tot ce a depins de noi pentru atragerea unor firme noi şi menţinerea firmelor existente, ceea ce este foarte important şi foarte greu în vremuri de criză, când activitatea economică se restrânge. Bosch Rexroth deschide o nouă capacitate de producţie la Blaj, de exemplu, iar prin semnarea contractului privind sistemul integrat al deşeurilor, un proiect al Consiliului Judeţean Alba, firmele care se vor ocupa de gestiunea deşeurilor vor crea şi ele câteva sute de locuri de muncă. Avem însă şi situaţii în care locurile de muncă create de o firmă sau în cadrul unui proiect sunt mai puţine, dar la fel de importante pentru că aceste proiecte mici sunt mai multe. Avem un alt proiect, semnat odată cu cel privind gestiunea deşeurilor, cel pentru gestionarea sitului natural „Frumoasa” care şi el va crea sau menţine locuri de muncă la intreprinzătorii care vor lucra fie la implementarea proiectului, fie vor oferi servicii în cadrul sitului. În sprijinul agenţilor economici din agricultură am sprijinit crearea mai multor asociaţii ale producătorilor, instrumente prin care să-şi promoveze produsele şi avem proiecte prin care impulsionăm crearea de mici afaceri. Şi proiectul în cadrul căruia este organizată „Săptămâna Tinerilor Antreprenori” este unul de acest gen. Eu sper ca toate ideile de afaceri selectate şi sprijinite în cadrul acestui proiect să devină afaceri durabile”, spune Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
Tinerii antreprenori sunt aşteptaţi să-şi prezinte ideile la centrele comunitare resursă după următorul program:
lCentrul Comunitar Resursă CUGIR: 14 mai 2012, între orele 13.00 – 17.00
lCentrul Comunitar Resursă AIUD: 15 mai 2012, între orele 13.00 – 17.00
lCentrul Comunitar Resursă BLAJ: 16 mai 2012, între orele 13.00 – 17.00
lCentrul Comunitar Resursă ZLATNA: 17 mai 2012, între orele 13.00 – 17.00
lCentrul Comunitar Resursă ABRUD: 18 mai 2012, între orele 13.00 – 17.00.
Anca DINICĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

”Sistemul sanitar din România e jale. Dacă nu ai bani sau dacă nu ești cineva, mori”

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

”Sistemul sanitar din România e jale. Dacă nu ai bani sau dacă nu ești cineva, mori”

Creatorul de modă Cătălin Botezatu spune că în România și nu numai, banii cumpără absolut tot. Acesta a vorbit despre perioada în care a avut cancer și e de părere că dacă nu s-ar fi tratat în altă țară, în România ar fi fost mort. Chiar și acum, Bote își face analizele uzuale în Turcia.

Sistemul sanitar din România e jale, chiar și în spitalele private. Dacă nu ai bani sau dacă nu ești cineva, mori. Cineva spunea că cu bani nu poți cumpăra nimic. Ba da, cu bani poți cumpăra absolut totul!”, a spus Botezatu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă simțeam ok, doar că eu de două ori pe an îmi fac un check out complet.

După ce am terminat analizele generale, i-am spus medicului că simt o serie de înțepături în partea dreaptă. Specialistul turc mi-a propus să ma supună unui test ecograf foarte performant unde a descoperit că am o formă mai ciudată de apendicită”, a povestit Bote după ce a fost diagnosticat cu cancer.

M-am operat în România, și aici au descoperit că, de fapt, în spatele apendicului era o tumoră.

”Mi-au spus că e cancer. Tratamentul de după l-am urmat în Turcia, acum sunt vindecat, am urmat un tratament care în România încă se face empiric”, a declarat Botezatu.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Codul rutier 2022: Pentru ce alcoolemie se pot alege șoferii cu un dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Codul rutier 2022: Pentru ce alcoolemie se pot alege șoferii cu un dosar penal

Șoferii români trebuie să fie informați că, pe lângă riscul de a rămâne fără permis, dacă vor fi prinși băuți la volan, ar putea chiar să ajungă după gratii. Diferența o face nivelul de alcoolemie. Astăzi îți vom spune care este diferența dintre contravenție și infracțiune.

CITEȘTE ȘI: Codul rutier 2022: Cât de murdar trebuie sa fie geamul maşinii ca să primeşti o amendă de 1.160 de lei

Dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, persoana este sancționată cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 lși 2.900 lei. Ca măsură suplimentară se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

CITEȘTE ȘI: COD RUTIER 2022: Sancțiuni aspre pentru șoferii care își împrumută mașinile altor persoane. Situațiile în care se aplică amenzile

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă aparatul etilotest va indica o valoare mai mare 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sau mai mare fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.

CITEȘTE ȘI: Noul COD RUTIER 2022: Cum este definit comportamentul agresiv și ce amenzi riscă șoferii în aceste cazuri

Această operațiune va fi efectuată doar în prezența unui agent de la „Rutieră”. În același timp, șoferul se va alege cu dosar de cercetare penală.

Dacă șoferul în culpă refuză acest lucru el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau o amendă penală. Dacă este condamnat pentru această infracțiune, permisul de conducere îi va fi anulat. Amenda penală ori pedeapsa cu închisoarea se dispun dacă valoarea alcoolemiei în sânge depășește 0,8 mg/l

Sursa: promotor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

10 noiembrie, Ziua Artileriei Române. În 1843, Gheorghe Bibescu legiferează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 noiembrie, Ziua Artileriei Române. În 1843, Gheorghe Bibescu legiferează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare

Armata Română sărbătorește, la 10 noiembrie, Ziua Artileriei Române. Gheorghe Bibescu, domnul Țării Românești, (1842-1848) a legiferat, prin Porunca Domnească nr. 198 din 10 noiembrie 1843, înființarea primei baterii a Țării Românești, act ce simbolizează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare.

Anii 1843-1850 sunt anii organizării primelor baterii de artilerie în Țara Românească și Moldova, a înființării unor turnătorii proprii în Munții Apuseni. Între anii 1853-1854, bateriile de artilerie din Țara Românească și din Moldova au luat parte la războiul ruso-turc, distingându-se în luptele de la Brăila, Gura Ialomiței, Vadul Silistrei, Ostrov etc.

Până în anii Unirii, a existat o singură baterie de artilerie călăreață. După 1859, s-au constituit încă trei baterii de artilerie: una pedestră, în Moldova, și două în Țara Românească: una călăreață și una pedestră. Cele două baterii din Țara Românească s-au constituit în primul divizion de artilerie al armatei române, al cărui comandant a fost colonelul Scarlat Ciocârlan. Conform unui decret dat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 21 decembrie 1860, cele patru baterii existente s-au contopit, constituindu-se astfel primul Regiment de artilerie al armatei române moderne (organizat pe două divizioane), al cărui comandant a fost maiorul Tobias Gherghel.

Elit - Gustul Desăvârșit

Menționăm și alte momente importante ale devenirii acestei arme complexe, care privește nu numai organizarea, ci și dotarea, reglementarea și instrucția. Prin Înaltul Ordin de Zi nr. 254 s-au centralizat atelierele, fabricile de pulbere, capsulăria etc. din diferite părți ale țării, sub denumirea de ”Direcția stabilimentelor de materiale ale artileriei”, care la 23 noiembrie 1861 a fost organizată pe trei secții: Pirotehnie, Arsenalul de construcții al armatei și Fabrica de pulbere. În septembrie 1860, în ”Monitorul Oastei” a fost publicat primul regulament de trageri pentru artileria română, întocmit de maiorul George Manu și intitulat ”Teoria dării”.

În decembrie 1860, a fost publicată ”Legea organizării puterii armate”, potrivit căreia, în cadrul armatei române, s-a constituit Corpul de Artilerie, compus din statul major al armei și unitățile de artilerie. Nucleul statului major al artileriei a luat ființă abia în anul 1862, după unificarea ministerelor de război din ambele Principate, când s-a centralizat evidența personalului și muniției. În octombrie 1862, a fost înființat Inspectoratul Armelor Speciale, care avea ca sarcină conducerea instrucției în unitățile de artilerie și supravegherea activității productive, inspectorat desființat în septembrie 1875, când a luat ființă Inspectoratul Artileriei, la conducerea căruia a fost numit colonelul George Manu.

Considerentele care au determinat modificările structurale din cadrul armatei române au stat și la baza organizării și înzestrării unităților de artilerie, divizate în artileria de câmp, artileria de munte, artileria de cetate, pentru lucrări de fortificație (care s-a desființat complet în toamna anului 1915) și artileria antiaeriană, care a luat ființă la 15 august 1916, odată cu constituirea Corpului Apărării Antiaeriene.

Înaintea Primului Război Mondial, armata română dispunea de 294 de baterii de artilerie. În anul 1939, România avea capacitatea de a mobiliza 31 de brigăzi și 79 de regimente de artilerie, dintre care 32 aveau în compunere 3 divizioane, 31 aveau în compunere două divizioane, 7 erau regimente de artilerie grea, 9 erau regimente de artilerie călăreață. La 3 septembrie 1939, Marele Stat Major a ordonat sporirea efectivelor până la nivelul celor de război.

După cel de-al Doilea Război Mondial, refacerea armatei s-a realizat prin contopirea marilor unități întoarse de pe front cu marile unități de recruți, cu subunitățile și unitățile de marș, realizându-se mari unități operative cu o încadrare și înzestrare corespunzătoare. Între anii 1948-1960, a sporit continuu ponderea artileriei în cadrul marilor unități de arme întrunite.

Astfel, în anul 1965, această pondere era de 1,5 ori mai mare față de perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru a asigura o conducere competentă a artileriei, la 1 septembrie 1948, a fost înființat Comandamentul Artileriei. Începând cu anul 1949, o bună parte a armamentului de artilerie a fost înlocuit cu guri de foc având caracteristici superioare. În 1961, au luat ființă unitățile de rachete cu diferite destinații. În anii 1956-1965, artileria a fost dotată cu armament nou. Au fost sporite și diversificate mijloacele antitanc în cadrul tuturor eșaloanelor. Au intrat în dotare, alături de autotunurile și tunurile existente, aruncătoarele de grenade antitanc și rachetele antitanc dirijate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea