Consiliul Județean Alba se împrumută cu 7 milioane de euro pentru a putea finaliza 7 proiecte de infrastructură

Consiliul Județean Alba se împrumută cu 7 milioane de euro pentru a putea finaliza 7 proiecte de infrastructură • Reabilitarea energetică a spitalelor și modernizarea drumurilor – printre priorități.

Într-un an financiar marcat de tăieri dictate de la Centru, Consiliul Județean Alba se pregătește să contracteze un nou credit pentru finalizarea într-un timp mai scurt a unor lucrări de infrastructură aflate în fază incipientă sau deja demarate. Este vorba despre un credit-punte în valoare de 32,5 milioane de lei, adică circa 7 milioane de euro, sub formă de obligațiuni, pe care Consiliul Județean Alba se angajează să-I returneze în următorii 15 ani.

Acesta se va adăuga celorlalte credite contractate de-a lungul timpul de CJ Alba, la finele anului 2017 datoriile din credite fiind de 63 de milioane de lei. „Principalul obiectiv al județului Alba este asigurarea dezvoltării la nivel județean, în conformitate cu prevederile și obligațiile legale și cu mandatul primit din partea cetățenilor. În acest context se constată că asigurarea unui ritm de creștere susținut al județului este direct dependentă de asigurarea sumelor necesare pentru realizarea obiectivelor prioritare de investiții. (…)

Au fost identificate un număr de 7 obiective de investiții strategice pentru autoritatea publică locală, a căror implementare va asigura dezvoltarea durabilă, pe termen lung, a județului și va fi de natură să atragă noi investiții în județul Alba”, se arată în raportul de specialitate al proiectului privind aprobarea contractării împrumutului, proiect ce va fi supus aprobării consilierilor județeni în ședința de joi, 28 iunie.

Este vorba despre 4 proiecte finanțate din fonduri europene: „Creșterea eficienței energetice în clădirea Spitalului Orășenesc Ocna Mureș”, „Reabilitarea energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud”, „Reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” și „Modernizarea DJ 107I Aiud (DN1) – Bucium Sat – DN74 (Cerbu)” supranumit „Transalpina de Apuseni” și alte 3 proiecte din fonduri proprii: consolidare corp drum județean DJ 107K Galda de Jos – Benic – Întregalde; modernizare DJ 103 E DN1 – Gârbova de Jos – Gârbovița Gârbova de Sus; modernizare DJ 704 K Vinerea – Săliștea.

Pentru a realiza implementarea simultană a tuturor obiectivelor de investiții prioritare din fonduri europene, suma totală necesară a fi asigurată și alocată din sursele proprii ale județului Alba este estimată la valoarea de 17.978.471,91 de lei, sumă care nu se regăsește în bugetul local al autorității publice.

Pentru obiectivele realizate din fonduri proprii, este necesară asigurarea finanțării în valoare de 14.521.528,09 lei. Rezultă astfel un total de 32,5 milioane de lei. În prezent, județul Alba are un grad de îndatorare de 63 de milioane de lei, însă reprezentanții CJ Alba susțin că gradul actual de îndatorare permite contractarea fără probleme a unui nou împrumut, cu respectarea tuturor indicatorilor economico-financiari.

„În urma emisiunii de obligațiuni pre-finanțată cu un credit-punte, cu o valoare de 32.500.000 de lei și o maturitate de 12 ani, serviciul datoriei publice locale totale este estimat, pentru perioada 2018 – 2031, la un nivel care variază între un minim de 17% și un maxim de 29% din veniturile proprii în anul 2023”, se arată în proiectul de hotărâre.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

codru 9 iulie 2018 at 14:42

Doamne iartă-ne!
Cum vine și asta pe de o parte nu accesăm fonduri UE, suntem în minus cu 70% fată de anul trecut pe total tara cum se arată în alt articol din ziar și pe altă parte ne împrumutăm și noi fiind disciplinați contribuim la Uniune cu cota anuală stabilită, suntem campionii Europei cu procentul de 2% din PIB pentru cheltuieli militare NATO fiind lăudați de Domnul Trump în condițiile în care țările dezvoltate din UE nu vor să audă de acest procent, am legiferat vânzarea terenurilor în favoarea străinilor fără să stabilim un preț minim, am dat voie la importuri …!?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...