Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Consiliul Județean Alba a lansat licitația pentru modernizarea unui drum: Valoarea estimată a lucrărilor, 4,8 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Județean Alba a lansat licitația pentru modernizarea a cinci kilometri de drum, vizând modernizarea DJ 704 K, între localitățile Vinerea (DJ 704) și Săliștea (DJ 705E), valoarea estimată a lucrărilor fiind de peste 4,8 milioane de lei. Acesta are lungimea totală de 4,934 kilometri, din punct de vedere al structurii rutiere drumul este asfaltat doar pe 600 de metri, iar restul de 4,308 kilometri este de pământ.

Potrivit unui anunț postat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP), execuția lucrărilor de modernizare a drumului județean DJ 704 K constă în refacerea structurii rutiere, modernizarea si consolidarea ei, asigurarea scurgerii apelor prin execuția de șanțuri de pământ, șanțuri betonate, rigole ranforsate, rigole carosabile, podețe tubulare, lucrări de consolidare a terasamentelor prin execuția de ziduri de sprijin, consolidarea și execuția de poduri noi, asigurarea siguranței (indicatoare, marcaje, parapeți metalici, etc.), lucrări de amenajare a terenului.

Potrivit anunțului, orice operator economic are dreptul de a solicita clarificări sau informații suplimentare, semnate cu semnătura electronica extinsă, numai prin intermediul SICAP, într-un termen de cel mult 10 zile înainte de data limita de depunere a ofertelor.

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 16 iulie, ora 15:00

Drumul județean DJ 704K: Vinerea (DJ 704) – Salistea (DJ 705 E), se află pe teritoriul administrativ al orașului Cugir și al comunei Săliștea și asigură legătura localităților Vinerea și Săliștea. Are lungimea totală de 4,934 km, din punct de vedere al structurii rutiere drumul este asfaltat între km 0+000 – 0+300 și 4+608,5 – 4,934, iar restul de 4,308 km este de pământ, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de consilierii județeni.

”În prezent, pe drumul respectiv se poate dezvolta o viteză de deplasare redusă datorită gropilor prezente în sistemul rutier, lipsei unor sisteme de scurgere a apelor pluviale atât de pe partea carosabilă (panta tranversală) cât și din zona drumului (șanțuri și podețe colmatate sau subdimensionate) și în special lipsei unei suprafețe de rulare rezistentă la acțiunea factorilor climatici”, potrivit proiectului de hotărâre.

Corectarea elementelor geometrice ale drumului, atât în plan cât și în profil longitudinal și transversal, urmate de lucrări de executare a unui sistem rutier modern ar elimina aceste neajunsuri. Având în vedere faptul că majoritatea locuitorilor din comuna Săliștea își au locul de muncă sau frecventează instituțiile de învățământ din orașul Cugir, amenajarea acestuia va facilita accesul acestora spre orașul Cugir, așa încât acest lucru va conduce la stabilizarea populației în aceasta zonă, cu toate consecințele benefice ale acesteia.

Prin modernizarea drumului, se realizează o cale de comunicaţie care să satisfacă nevoile actuale şi de perspectivă ale utilizatorilor, reducerea costurilor de întreținere, reducerea costurilor de transport, creşterea siguranţei circulaţiei, cu un impact benefic asupra mediului, potrivit sursei citate.

Având în vedere cele prezentate, propun modernizarea drumului DJ 704K, întocmindu-se în acest sens documentaţia tehnico-economică faza Studiul de fezabilitate, documentaţie ce o supun spre aprobare.

Tronsonul de drum judeţean DJ103E propus modernizării este poziţionat de la km 0+000 la km 4+675, respectiv din localitatea Vinerea, de la intersecția cu DJ704 până în localitatea Săliştea. Acesta prezentă numeroase degradări la nivelul căii de rulare cât și cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu corespund cerințelor de trafic actual și de perspectivă iar lucrările de colectare și evacuare a apelor sunt nefuncționale și cu gabarite depășite.

Fiind un drum de pământ nu asigură desfăşurarea circulaţiei în condiţii normale de siguranţă şi confort pe toată perioada anului. Structura rutieră este neconformă cu necesităţile şi perspectivele de dezvoltare economică, socială şi turistică, precum şi cerinţele actuale ale utilizatorilor.

Prin soluția de proiectare adoptată în Studiul de fezabilitate s-a propus modernizarea drumului, realizarea unei structuri rutiere elastice din mixturi asfaltice, colectarea și dirijarea apelor de suprafață prin realizarea de rigole, șanțuri și podețe precum și semnalizarea corespunzătoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea