Consiliul Fiscal: Bugetul de stat va avea pierderi de 5,2 miliarde de lei dacă măsurile fiscale anunțate de guvern vor fi aprobate în forma actuală

Paul Voicu - Primar 2020

Consiliul Fiscal a dat, vineri, aviz negativ pe ordonanța privind transferul contribuțiilor la angajați și a concluzionat că Bugetul de stat va avea pierderi de 5,2 miliarde de lei dacă măsurile fiscale anunțate de guvern vor fi aprobate în forma actuală.

Consiliul Fiscal spune că trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu ajută nici firma și nici salariatul, dimpotrivă. În plus, revoluția fiscală va împinge România peste limita de deficit de 3% asumată. Asta ar însemna că, în cazul unei crize financiare, măsurile fiscale salvatoare pe care le-ar putea aplica guvernul ar fi limitate.

ELIT

Consiliul Fiscal avizează negativ măsurile pe care Guvernul Tudose intenționează să le adopte luni prin Ordonanță de Urgență:

– ar genera în 2018 o pierdere de 5,2 miliarde lei (0,6% din PIB)
– riscurile sunt neobișnuit de mari
– măsurile nu contribuie la reducerea poverii fiscale asupra muncii salariate, cel puțin la nivelul salariului mediu

Mihail David - 2020

Consiliul fiscal avertizează că mutarea contribuțiilor în sarcina angajatului e un caz unic în țările UE și există riscul ca țintele bugetare să nu fie atinse.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Avertismentul Consiliului Fiscal este cât se poate de serios. Adoptarea celei mai controversate decizii a Guvernului, transferul contribuțiilor, va duce la:

– reducerea masivă a veniturilor din impozitul pe venit va vulnerabiliza foarte mult poziția financiară a autorităților locale
– mutarea contribuțiilor sociale aproape exclusiv în sarcina angajatului-caz unic la nivelul statelor membre UE
– există riscul ca țintele bugetare anuale și pe termen mediu să fie depășite.

Ședința de Guvern în care urma să fie adoptate modificările Codului Fiscal și care ar fi trebuit să aibă loc ieri a fost amânată pentru luni.

Toate patronatele, o parte din sindicate şi chiar preşedintele României au criticat vehement măsurile propuse de Executiv. Printre cele mai controversate măsuri se află taxa de solidaritate de 2,25%, plătită de angajator din fondul de salarii și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Între timp, în weekend, sunt anunţate proteste de stradă la adresa Guvernului. În ciuda tuturor mesajelor negative primite, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că Executivul ar trebui să meargă înainte. Mai mult decât atât, el a declarat că patronii care nu vor achita la timp contribuţiile pentru salariaţi pot fi condamnaţi la închisoare

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...