Rămâi conectat

Curier Județean

Consiliul Baroului Alba: Adoptarea actelor normative care pot aduce atingere drepturilor și libertăților persoanei, trebuie să se facă în urma unor ample dezbateri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Baroului Alba a luat act cu îngrijorare la adoptarea tacită de către Camera Deputaţilor a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României. În esență, prin modificările aduse Legii nr. 51/1991 se legiferează în mod nepermis, în dezacord cu decizii explicite ale Curții Constituționale a României, posibilitatea implicării Serviciului Român de Informații și a altor servicii secrete în dosarele penale. Implicarea serviciilor secrete în dosarele penale înseamnă, de fapt, transformarea lucrătorilor acestor servicii în organe de cercetare penală, contrar dispozițiilor Codului de procedură penală. Acest act normativ arată care sunt organele de cercetare penală, inclusiv cele speciale, lucrătorii serviciilor secrete fiind excluși, în mod expres, din această categorie.

Deși, în prezent, SRI acordă sprijin organelor de cercetare penală la efectuarea anumitor activități de cercetare, acest sprijin este limitat pentru cazul infracțiunilor privind securitatea națională și al infracțiunilor de terorism și se traduce în informațiile transmise organelor de urmărire penală. Modificările aduse Legii nr. 51/1991 creează cadrul în care serviciile secrete vor avea posibilitatea de a interfera cu dosarele de urmărire penală, altele decât cele vizând infracțiuni privind securitatea națională sau de terorism. Ori, în acest mod se încalcă flagrant principiile de drept care se referă la independența justiției și la dreptul la apărare, principii care, astfel cum am arătat mai sus, au stat la baza unor decizii categorice ale Curții Constituționale a României.

Față de cele sus amintite, Consiliul Baroului Alba își exprimă speranța că proiectul de lege va fi respins sau modificat de către Senatul României, în calitate de cameră decizională, astfel încât să nu încalce principiile de drept și normele procesual penale la care am făcut referire.

Consiliul Baroului Alba rămâne adeptul ideii că adoptarea actelor normative care pot aduce atingere drepturilor și libertăților persoanei, mai ales într-un domeniu atât de sensibil cum este cel al justiției, trebuie să se facă în urma unor ample dezbateri și în urma unor consultări cu toate instituțiile implicate în actul de justiție. Totodată, este imperios necesar ca actele normative să respecte principiul separării puterilor în stat și deciziile anterioare ale Curții Constituționale a României. Corpul avocaților din Baroul Alba rămâne un partener indispensabil al înfăptuirii actului de justiție, și, în egală măsură, se declară dispus să colaboreze cu decidenții politici în sensul oferirii unor opinii juridice pertinente care să conducă la adoptarea unor acte normative în acord cu principiile de drept și cu normele procesual penale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Drumul Oașa – Luncile Prigoanei rămâne în administrarea Primăriei Șugag. S-au făcut demersuri pentru modernizarea lui

Unirea Ziarul

Publicat

în

Drumul Oașa – Luncile Prigoanei rămâne în administrarea Primăriei Șugag. S-au făcut demersuri pentru modernizarea lui Curtea Constituțională a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea