Rămâi conectat

Cultură Educație

Conferință la Alba Iulia despre moarte în secolele 18-21 în Europa. Participă cercetători din 13 țări

Bogdan Presecan

Publicat

în

Între 26 şi 28 septembrie la Universitatea din Alba Iulia se va desfășura cea de a şasea ediţie a conferinţe internaţionale „Dying and Death in 18th-21st Century Europe” (ABDD06), având ca subiect de dezbatere “Eastern and Western Ways of Death”.

Conferinţa este organizată de către Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii. Partenerii acestui eveniment ştiinţific sunt Asociaţia Cremationistă Amurg, CNCS UEFISCDI, precum şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural. „Dying and Death in 18th-21st Century Europe” este o manifestare ştiinţifică iniţiată de către istoricul Marius Rotar de la Universitatea albaiuliană, bucurându-se de un larg prestigiu naţional şi international (conferinta se afla pozitionata intre primele 5 manifestari de gen din lume).

Participă  62 de cercetători din 13 ţări (SUA, Marea Britanie, Italia, Macedonia, Noua Zeelandă, Brazilia, Serbia, Georgia, Elveţia, Lituania, Belgia, Ungaria şi România – din tara sunt reprezentate, pe langa insitutia academica albaiuliana, Universitatea “Babes Boylai” din Cluj Napoca, Universitatea din Bucuresti, Universitatea din Oradea, Universitatea “A.I. Cuza din Iasi”, precum si Universitatea “Transilvania” din Brasov), lucrările fiind organizate pe secţiuni paralele având ca tematici istoria culturală a morţii, eutanasia, îngrijirile paliative şi sfârşitul vieţii, etnografie si antropologie, ritualizări ale morţii în secolului al XXI-lea, cimitirele şi crematoriile. Printre numele sonore care vor fi prezente, în acest an, la această manifestare ştiinţifică se numără Tony Walter (sociolog), profesor la Universitatea din Bath, Marea Britanie, Peter C. Jupp, Department of Divinity, Edinburgh University, Marea Britanie,

 Hilary J. Grainger, profesor la London College of Fashion, University College London, Marea Britanie, Ken Worpole, profesor emerit la Cities Institute, London Metropolitan University, Marea Britanie sau Ruth McManus, University of Canterbury, Noua Zeelandă.

În premieră vor fi organizate două workshopuri cu ocazia acestei conferinţe . Primul este dedicate tematicii “Music and Grief: Past, Present and Future” si va fi tinut de catre Joy Berger, Director of Education for Hospice Education Network, Inc. (SUA), iar cel de al doilea,  intitulat Meaning-making in Bereaved Families de catre dr. Janice Nadeau (Association of Death Education and Counseling (ADEC), SUA).

„Dying and Death in 18th-21st Century Europe” este unica manifestare ştiinţifică consacrată exclusiv tematicii morţii din ţara noastră şi din Centrul şi Sud Estul Europei, fiind prin definiţie a conferinţă interdisciplinară. Deschiderea oficială a conferinţei are loc joi, 26 septembrie la sala A9 a Universitatii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, de la ora 9,30.

Programul conferintei poate fi consultat aici: http://death-studies.ro/?page_id=260


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea