Rămâi conectat

Curier Județean

Concursul „Alba Iulia, Cealaltă Capitală” devine tot mai atractiv pentru elevi

Alexandra Mates

Publicat

în

Concursul interliceal pe teme de istorie „Alba Iulia, Cealaltă Capitală” tinde să devină o tradiţie. După succesul de care s-a bucurat competiţia de anul trecut, organizatorii le dau posibilitatea tinerilor din Alba Iulia să se întreacă din nou, iar interesul pe care elevii îl manifestă nu poate să fie decât îmbucurător.

Competiţia va avea loc săptămâna viitoare şi va consta în două etape: semifinalele şi finala. Vor participa grupe de câte patru elevi de la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”, Liceul de Arte, Colegiul HCC, Colegiul Tehnic Apulum, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Simion Ştefan”, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” şi de la Colegiul de Afaceri.

Cele două semifinale sunt probramate să aibă loc marţi, la Sala Unirii, iar finala se va desfăşura vineri la Sala de Bal din incinta Alba Mall.

În faza semifinalelor, elevii vor susţine o probă scrisă în care vor avea de răspuns la un set de 20 de întrebări despre istoria municipiului Alba Iulia. Cei care se vor califica în finală, vor susţine o probă mai grea, care va consta în întrebări cu răspunsuri rapide

Premiile sunt atractive atât pentru elevi cât şi pentru profesorii care îi pregătesc. Câştigătorii locului I vor primi un premiu în valoare de 5.000 de lei, locul II – 3.500 de lei, iar locul al III-lea – 2.500 de lei, iar menţiunea se va premia cu 1.000 de lei. Banii se vor împărţi în mod egal, între cei patru elevi participanţi şi profesor.

Scopul întrecerii este acela de a deschide apetitul elevilor pentru istorie, în speţă istoria municipiului Alba Iulia. Concursul este organizat de către Muzeul Naţional al Unirii, Primăria municipiului Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare