Rămâi conectat
Gabriel Pleșa - La Mulți Ani!

Actualitate

Concediul de îngrijitor: Cum se acordă și ce documente sunt necesare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Concediul de îngrijitor: Cum se acordă și ce documente sunt necesare

Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaţilor în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

Acest lucru a fost introdus în acest an în Codul muncii prin Legea 283/2022. Mai exact este vorba despre 5 zile lucrătoare.

Ministerul Muncii a pregătit ordinul de aplicare, momentan în dezbatere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cum se poate solicita concediul de îngrijitor

Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului, la solicitarea scrisă a acestuia.

În termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la momentul înaintării solicitării, salariatul are obligația depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu acesta, precum și a existenței problemei medicale grave, care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat.

Ce documente sunt cerute pentru concediul de îngrijitor

Documentele prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sunt, după caz:

  • actul de identitate
  • certificatul de naștere
  • certificatul de căsătorie.

De asemenea, documentele prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin locuiește în aceeași gospodărie cu angajatul sunt, după caz:

  • actul de identitate al persoanei care necesită îngrijire din care rezultă același domiciliu sau reședință cu salariatul,
  • actul prin care persoana a fost luată în spațiu,
  • adeverința de la asociația de proprietari/locatari
  • declarația pe propria răspundere a salariatului din care să rezulte faptul că persoana căreia salariatul a oferit îngrijire sau sprijin locuiește în aceeași gospodărie cu acesta cel puțin pe perioada concediului de îngrijire

Documentul medical prin care se face dovada existenței problemei medicale grave va fi reprezentat de biletul de externare din spital sau, după caz, de adeverința medicală emisă de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave.

Lista problemelor medicale pentru acordarea concediului de îngrijitor

Ministerul Muncii a pregătit și o listă de probleme medicale pentru care angajatul poate solicita concediul de îngrijitor, de la afecțiuni oftalmologice, la cele de psihiatrie sau dermatologice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

2 ianuarie 1919: Consiliul Dirigent al Transilvaniei decide organizarea administrativă a teritoriilor unite cu România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe data de 2 ianuarie 1919 Consiliul Dirigent al Transilvaniei decide organizarea administrativă a teritoriilor unite cu România. Hotărârea prevedea împărțirea României în 23 de județe și numirea de prefecți pentru fiecare dintre cele 23 de județe, plus încă trei prefecţi pe lîngă primarii oraşelor Arad, Cluj şi Sibiu.

Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului şi ţinuturilor româneşti din Ungaria a fost un organism politic provizoriu, cu atribuţii legislative, executive şi administrative limitate, al Transilvaniei, care a activat în perioada 2 decembrie 1918 şi 4 aprilie 1920.

La data de 2 decembrie 1918, la ora 9, în sala tribunalului din Alba Iulia a avut loc o şedinţă a Marelui Sfat Naţional în care, printre altele, s-a decis componenţa conducerii acestui organism, componenţa delegaţiei care urmau să prezinte regelui şi guvernului României hotărârile Adunării Naţionale şi s-a luat decizia înfiinţării a unui comitet executiv din rândurile sale cu activitate permanentă, care urma să conducă afacerile curente ale Transilvaniei.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Consiliul Dirigent au fost aleşi 15 membri: Iuliu Maniu, Alexandru Vaida-Voievod, Ştefan Cicio-Pop, Aurel Vlad, Vasile Goldiş, Aurel Lazăr, Ioan Suciu, Iosif Jumanca, Romul Boilă, Emil Haţieganu, Ion Flueraş, Victor Bontescu, Vasile Lucaciu, Octavian Goga şi Valeriu Branişte. Cei prezenţi au depus jurământul în prezenţa episcopului de Arad, Ignatie Ion Papp.

Au lipsit Octavian Goga şi Vasile Lucaciu, aflaţi în străinătate, şi Valeriu Branişte. Atât sediul Marelui Sfat (adunarea legislativă a Transilvaniei), cât şi cel al Consiliului Dirigent (guvernul Transilvaniei) a fost stabilit la Sibiu.

La 2 ianuarie 1919 Ion Suciu, aflat la conducerea Resortului Organizării al Consiliului Dirigent, a solicitat Consiliilor naţionale judeţene româneşti ca în maxim 8 zile să trimită câte o listă cu propuneri de noi membri pentru Sfat. Suciu recomanda ca lista să cuprindă şi 2-5 ţărani, pentru ca „şi ţărănimea noastră să fie corespunzător reprezentată în Marele Sfat Naţional al Nostru”[9]. În cea de-a doua sesiune de lucrări, începută la 29 iulie 1919, a fost aleasă o comisie specială, care să se ocupe de analizarea propunerilor venite din teritoriu şi alegerea membrilor cooptaţi, care urmau să fie votaţi de membrii Marelui Sfat. Deşi au fost înscrişi şi avocaţi şi preoţi, aceştia nu au mai fost luaţi în considerare. În final, raportorul Axente Banciu a făcut cunoscute concluziile comisiei şi a propus să fie cooptaţi 48 de persoane: 13 învăţători, 11 ţărani, 10 diverşi, 4 muncitori, 3 medici, 3 ingineri, 2 publicişti şi 1 artist.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Revoltă la patinoarul din miezul târgului de Crăciun din Alba Iulia: De la ce a pornit totul

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Revoltă la patinoarul din miezul târgului de Crăciun din Alba Iulia: De la ce a pornit totul

O cititoare a ziarulunirea.ro ne-a comunicat pe adresa redacției faptul că patinoarul din Târgul de Craciun plasat în Șanțurile Cetății Alba Carolina ar fi închis, deși programul de fucnționare susține că ar trebui să fie deschis publicului.

”Este rușinos…plâng copii mici care au venit la ora 20 că măgarii nu îi lasă să intre…” a scris femeia în mesaj.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru ziarulunirea.ro, patronul patinoarului a răspuns: ” Programul de sărbători a fost afișat chiar lângă panoul în care se menționează foarte clar că ultima intrare pe patinuar se face la ora 20:00. Doamna a venit la 20:32, avem dovada pe camera de supraveghere. Nu avem bilete de 10 minute sau de jumătate de ora, doar de o oră întreagă.

De asemenea, vremea de astăzi nu a facilitat punerea în funcțiune mai rapidă a patinoarului, fiind extrem de cald afară. Și acest lucru este specificat pe un alt panou, în apropiere de cel cu programul de sărbători.”

Doamna recunoaște că i-a fost comunicat programul de funcționare și de administratorului patinoarului : ”L-am întrebat pe omul de acolo și mi-a spus că au avut și ei sărbătoare și de aceea ultima intrare e la ora 20,00 chiar dacă programul e până la ora 21,00.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sensurile giratorii improvizate din Alba Iulia le dau bătăi de cap șoferilor: Majoritatea accidentelor din oraș se petrec în sensuri giratorii improvizate

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Sensurile giratorii improvizate din Alba Iulia le dau bătăi de cap șoferilor: Majoritatea accidentelor din oraș se petrec în sensuri giratorii improvizate

Balizele puse pe post de sensuri giratorii ”provizorii” în mai multe locații din Alba Iulia stau de atât de mult timp încât au devenit permanente.

Se pare că Primăria nu are vreun plan de a moderniza așa-zisele sensuri giratorii, deși nu trece săptămână fără să fie măcar un accident într-una din improvizațiile Primăriei Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Chiar ieri, în ultima zi din anul 2022, a existat un accident la sensul giratoriu din fața magazinului de articole de pescuit ”La Munteanu”, unde 2 autoturisme s-au ciocnit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea