Actualitate
Concediul de îngrijitor: Cum se acordă și ce documente sunt necesare
Concediul de îngrijitor: Cum se acordă și ce documente sunt necesare
Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaţilor în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
Acest lucru a fost introdus în acest an în Codul muncii prin Legea 283/2022. Mai exact este vorba despre 5 zile lucrătoare.
Ministerul Muncii a pregătit ordinul de aplicare, momentan în dezbatere.
Cum se poate solicita concediul de îngrijitor
Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului, la solicitarea scrisă a acestuia.
În termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la momentul înaintării solicitării, salariatul are obligația depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu acesta, precum și a existenței problemei medicale grave, care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat.
Ce documente sunt cerute pentru concediul de îngrijitor
Documentele prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sunt, după caz:
- actul de identitate
- certificatul de naștere
- certificatul de căsătorie.
De asemenea, documentele prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin locuiește în aceeași gospodărie cu angajatul sunt, după caz:
- actul de identitate al persoanei care necesită îngrijire din care rezultă același domiciliu sau reședință cu salariatul,
- actul prin care persoana a fost luată în spațiu,
- adeverința de la asociația de proprietari/locatari
- declarația pe propria răspundere a salariatului din care să rezulte faptul că persoana căreia salariatul a oferit îngrijire sau sprijin locuiește în aceeași gospodărie cu acesta cel puțin pe perioada concediului de îngrijire
Documentul medical prin care se face dovada existenței problemei medicale grave va fi reprezentat de biletul de externare din spital sau, după caz, de adeverința medicală emisă de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave.
Lista problemelor medicale pentru acordarea concediului de îngrijitor
Ministerul Muncii a pregătit și o listă de probleme medicale pentru care angajatul poate solicita concediul de îngrijitor, de la afecțiuni oftalmologice, la cele de psihiatrie sau dermatologice.

Actualitate
2 ianuarie 1919: Consiliul Dirigent al Transilvaniei decide organizarea administrativă a teritoriilor unite cu România
Pe data de 2 ianuarie 1919 Consiliul Dirigent al Transilvaniei decide organizarea administrativă a teritoriilor unite cu România. Hotărârea prevedea împărțirea României în 23 de județe și numirea de prefecți pentru fiecare dintre cele 23 de județe, plus încă trei prefecţi pe lîngă primarii oraşelor Arad, Cluj şi Sibiu.
Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului şi ţinuturilor româneşti din Ungaria a fost un organism politic provizoriu, cu atribuţii legislative, executive şi administrative limitate, al Transilvaniei, care a activat în perioada 2 decembrie 1918 şi 4 aprilie 1920.
La data de 2 decembrie 1918, la ora 9, în sala tribunalului din Alba Iulia a avut loc o şedinţă a Marelui Sfat Naţional în care, printre altele, s-a decis componenţa conducerii acestui organism, componenţa delegaţiei care urmau să prezinte regelui şi guvernului României hotărârile Adunării Naţionale şi s-a luat decizia înfiinţării a unui comitet executiv din rândurile sale cu activitate permanentă, care urma să conducă afacerile curente ale Transilvaniei.
În Consiliul Dirigent au fost aleşi 15 membri: Iuliu Maniu, Alexandru Vaida-Voievod, Ştefan Cicio-Pop, Aurel Vlad, Vasile Goldiş, Aurel Lazăr, Ioan Suciu, Iosif Jumanca, Romul Boilă, Emil Haţieganu, Ion Flueraş, Victor Bontescu, Vasile Lucaciu, Octavian Goga şi Valeriu Branişte. Cei prezenţi au depus jurământul în prezenţa episcopului de Arad, Ignatie Ion Papp.
Au lipsit Octavian Goga şi Vasile Lucaciu, aflaţi în străinătate, şi Valeriu Branişte. Atât sediul Marelui Sfat (adunarea legislativă a Transilvaniei), cât şi cel al Consiliului Dirigent (guvernul Transilvaniei) a fost stabilit la Sibiu.
La 2 ianuarie 1919 Ion Suciu, aflat la conducerea Resortului Organizării al Consiliului Dirigent, a solicitat Consiliilor naţionale judeţene româneşti ca în maxim 8 zile să trimită câte o listă cu propuneri de noi membri pentru Sfat. Suciu recomanda ca lista să cuprindă şi 2-5 ţărani, pentru ca „şi ţărănimea noastră să fie corespunzător reprezentată în Marele Sfat Naţional al Nostru”[9]. În cea de-a doua sesiune de lucrări, începută la 29 iulie 1919, a fost aleasă o comisie specială, care să se ocupe de analizarea propunerilor venite din teritoriu şi alegerea membrilor cooptaţi, care urmau să fie votaţi de membrii Marelui Sfat. Deşi au fost înscrişi şi avocaţi şi preoţi, aceştia nu au mai fost luaţi în considerare. În final, raportorul Axente Banciu a făcut cunoscute concluziile comisiei şi a propus să fie cooptaţi 48 de persoane: 13 învăţători, 11 ţărani, 10 diverşi, 4 muncitori, 3 medici, 3 ingineri, 2 publicişti şi 1 artist.
Actualitate
Revoltă la patinoarul din miezul târgului de Crăciun din Alba Iulia: De la ce a pornit totul
Revoltă la patinoarul din miezul târgului de Crăciun din Alba Iulia: De la ce a pornit totul
O cititoare a ziarulunirea.ro ne-a comunicat pe adresa redacției faptul că patinoarul din Târgul de Craciun plasat în Șanțurile Cetății Alba Carolina ar fi închis, deși programul de fucnționare susține că ar trebui să fie deschis publicului.
”Este rușinos…plâng copii mici care au venit la ora 20 că măgarii nu îi lasă să intre…” a scris femeia în mesaj.
Pentru ziarulunirea.ro, patronul patinoarului a răspuns: ” Programul de sărbători a fost afișat chiar lângă panoul în care se menționează foarte clar că ultima intrare pe patinuar se face la ora 20:00. Doamna a venit la 20:32, avem dovada pe camera de supraveghere. Nu avem bilete de 10 minute sau de jumătate de ora, doar de o oră întreagă.
De asemenea, vremea de astăzi nu a facilitat punerea în funcțiune mai rapidă a patinoarului, fiind extrem de cald afară. Și acest lucru este specificat pe un alt panou, în apropiere de cel cu programul de sărbători.”
Doamna recunoaște că i-a fost comunicat programul de funcționare și de administratorului patinoarului : ”L-am întrebat pe omul de acolo și mi-a spus că au avut și ei sărbătoare și de aceea ultima intrare e la ora 20,00 chiar dacă programul e până la ora 21,00.”
Actualitate
Sensurile giratorii improvizate din Alba Iulia le dau bătăi de cap șoferilor: Majoritatea accidentelor din oraș se petrec în sensuri giratorii improvizate
Sensurile giratorii improvizate din Alba Iulia le dau bătăi de cap șoferilor: Majoritatea accidentelor din oraș se petrec în sensuri giratorii improvizate
Balizele puse pe post de sensuri giratorii ”provizorii” în mai multe locații din Alba Iulia stau de atât de mult timp încât au devenit permanente.
Se pare că Primăria nu are vreun plan de a moderniza așa-zisele sensuri giratorii, deși nu trece săptămână fără să fie măcar un accident într-una din improvizațiile Primăriei Alba Iulia.
Chiar ieri, în ultima zi din anul 2022, a existat un accident la sensul giratoriu din fața magazinului de articole de pescuit ”La Munteanu”, unde 2 autoturisme s-au ciocnit.
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
MESAJE DE ANUL NOU 2023. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2023 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Model de FELICITARE de ANUL NOU 2023. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Actualitateacum 19 ore
Cât timp durează până când iese alcoolul din sânge?
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Horoscop 2023, previziunile anului, pentru fiecare zodie. Ce spun astrele despre dragoste, bani, sănătate și carieră
-
Ştirea zileiacum 9 ore
FOTO UPDATE| ACCIDENT GRAV pe DN1, pe raza localității Lancrăm:1 adult și 3 minori, transportați la UPU Alba
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Urări și felicitări de Sfântul Vasile. Ce mesaje și felicitări poți trimite celor care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Cerere în căsătorie inedită, în noaptea dintre ani! Fiul unei consiliere locale din Alba Iulia și-a cerut aleasa de Anul Nou!