Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

CONCEDIU MEDICAL 2023: Câte zile poți să primești, cine le acordă, cum se prelungește

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

CONCEDIU MEDICAL 2023: Câte zile poți să primești, cine le acordă, cum se prelungește

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Concediul medical în România poate fi obținut atât de la un medic de specialitate dintr-un spital sau de la urgențe, cât și de la medicul de familie, conform legislației în vigoare. Este însă important de reținut că nu toți pot elibera concediu pe aceeași perioadă, în același condiții.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Legeal, medicii de familie au câteva limitări legate de perioada de concediu medical pe care o pot elibera prin adeverințe, cu o limită anuală de 28 de zile calendaristice. Singura excepție de la această regulă vizează gravidele și persoanele care au născut recent. În acele situații, fie și pe termen lung, certificatele de concediu medical pot fi acordate și de către medicii de familie.

Ce s-a schimbat când vine vorba de concediile medicale la români

În urmă cu doi ani au intrat în vigoare cele mai recente schimbări legislative legate de concediile medicale. La momentul respectiv s-a stabilit că, în prima etapă, durata acordării concediului medical poate fi de maximum patru zile calendaristice, cu posibilitate de prelungire cu până la șapte zile în urma unor noi investigații. Prelungirea nu se poate face din oficiu.

„În situaţia în care, după ce medicul curant a acordat prima etapă a concediului medical, asiguratul nu se mai prezintă în vederea evaluării stării de sănătate conform planului de urmărire a evoluţiei bolii sau în situaţia în care evoluţia stării de sănătate a asiguratului este favorabilă ca urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluţiei bolii, nu se va acorda concediu medical în continuare”, precizează, mai exact, normele de aplicare ale OUG nr. 158/2005 (adică Ordinul MS nr. 15/2018).

De partea cealaltă a baricadei, concediul medical acordat de medicii de specialitate din ambulatoriu poate începe cu maximum 15 zile, cu o obligație foarte importantă pentru ambele tipuri de medici. Este vorba de întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii, conform indicațiilor legale.

Vizavi de valoarea maximă de concediu medical pe an, legea stabilește însă că durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăşi 28 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia, conform Avocatnet.ro. Valoarea cu pricina poate fi depășită exclusiv pe baza unui certificat de concediu medical emis de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau din spital, în caz de internare.

Dacă după expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital starea de sănătate a pacientului nu permite reluarea activităţii, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeaşi afecţiune, însă nu mai mult de cele 28 de zile anuale menționate mai sus.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril 2024: Mihai, Mihaela, Gabriela, dar și Mişu, Găbiţă, Michi sau Mișa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril 2024: Mihai, Mihaela, Gabriela, dar și Mişu, Găbiţă, Michi sau Mișa De ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Cele mai des întâlnite nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela, dar întâlnim și nume precum Gavrilă, Mihnea, Mihail, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea