Rămâi conectat

Curier Județean

Comunitatea italienilor din Alba Iulia a sărbătorit ieri Befana

Ziarul Unirea

Publicat

în

Befana (Epifania) – evenimentul care în Italia încheie șirul sărbătorilor de iarnă, a fost celebrat ieri și la biserica Sf. Antonio din centrul municipiului. Toți italienii care au participat la slujbă au primit câte o șosetă plină cu dulciuri, fructe și bani, în amintirea celor trei regi Melchior, Baltasar și Gaspar care au venit  din ținuturile îndepărtate ale Orientului și l-au descoperit pe copilul Isus.

În fiecare an italienii o aşteaptă în noaptea de 5 spre 6 ianuarie pe Befana, care, potrivit legendei, înciuda aspectului de vrăjitoare era de fapt o femeie blândă care le-a oferit mâncare şi adăpost celor trei magi de la răsărit când aceştia se îndreptau spre ieslea în care s-a născut pruncul Isus.

Befana este înfăţişată ca o babă cloanță bătrână şi noduroasă călare pe o mătura, având un obicei asemănător cu cel al lui Moș Crăciun de a lăsa cadouri, intrând în casele copiilor pe horn. Ea lasă dulciuri în ciorapi copiilor cuminţi și cărbuni de zahăr celor răi. Cum însă cărbuni sunt dulci, s-ar zice că şi cei mai puţin ascultători nu sunt chiar foarte tare pedepsiţi. Cu toate acestea copiii italieni nu sunt bucuroşi când văd cărbunii.

În Italia Befana este sărbătorită prin obiceiuri diferite de la regiune la regiune. La Venezia este deja vestită baia de la miezul zilei pe care o fac peste 30 de tineri bărbaţi îmbrăcaţi în veşmintele unei babe cloanţe, aruncându-se de pe Podul Rialto, cu o înălţime de 7,5 metri, cel mai vechi pod de peste Marele Canal.

La Bologna, de ani de zile, în centrul oraşului se aranjează o Befana înaltă de 25 de metri, în care la 6 ianuarie localnicii trag cu săgeţi de foc pentru a fi feriţi de necazuri în noul an.

În aceste zile la mare căutare sunt târgurile organizate cu fel de fel de dulciuri, jocuri sau cadouri în diverse pieţe din centrele marilor oraşe italiene. La Roma cel mai renumit este târgul de iarnă din Piazza Navona.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea