Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Subprefectul Corneliu Mureşan: Programe pentru sprijinirea familiilor cu copii, propuse de PSD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Gabriela Firea, vine cu propuneri concrete pentru sprijinirea familiilor cu copii, dar și cu măsuri care încurajează creșterea natalității. Programele PSD vizează acordarea de vouchere pentru plata after-school, sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, program de muncă flexibil pentru părinții cu copii de până în 3 ani, vouchere pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame sau TVA redus la 5% pentru anumite produse.

Detaliat, propunerile Ministerului Familiei sunt:

1. Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță
Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, se propune acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare.

2. Voucher Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame
Propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitare consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

3. Voucher pentru tratamente stomatologice
Ministerul Familiei propune un sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultațiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.

4. Sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate
Un sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinți sunt la muncă în străinătate. În funcție de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care își asumă creșterea acestor copii și poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale în folosul celor mici.

5. TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor
Propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă).

6. Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri
Pe modelul din alte state europene, se lucrează la introducerea unui card de reduceri pentru aceste familii numeroase. Va putea fi folosit pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, restaurante sau librării.

7. Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase
Pentru susținerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, se propune implementarea unui proiect prin care să poată fi reduse dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinse între 0.3% și 1.3%. Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

8. Protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii
Propunere legislativă pentru asigurarea stabilității locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului.

9. Program flexibil de muncă pentru părinți
Se propune posibilitatea sprijinirii părinților cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra de acasă 1-2 zile pe săptămână.

10. Concurs Naţional de Proiecte Pentru Familie

Similar concursului de proiecte studențești sau de tineret, poate fi organizat un ”call” de proiecte dedicat familiilor pe care să le deruleze organizațiile și fundațiile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online Internetul este, fără îndoială, un plus pentru noi toți. N-am fost nicicând mai aproape, chiar și de la distanță, cum suntem acum, în epoca digitală. O simplă postare și un singur click ne țin în contact, ne oferă acces la informație și schimb […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea