Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă: Stimați guvernanți, reduceți costurile facturilor la energie electrică și gaze naturale. Ridicați urgent povara de pe spinarea oamenilor!

Andreea Ștefan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Stimați guvernanți, reduceți costurile facturilor la energie electrică și gaze naturale. Ridicați urgent povara de pe spinarea oamenilor!

Criza  de amploare a prețurilor la energia electrică și gaze naturale, este provocată atât din cauze externe, ca urmare a politicilor europene de mediu în contextul dependenței energetice de furnizori externi, dar și din cauze interne ce tin de  politicile haotice din sectorul energetic din ultimii ani care au blocat investițiile și dezvoltarea capacităților interne de producție.

Atât pe piața europeană cât și în România, prețurile de livrare a energiei electrice și a gazelor naturale au înregistrat în 2021 creșteri record, chiar și mai mari de 100% față de începutul anului, iar contractele de livrare pentru primele trimestre din 2022 continuă tendința de majorare a acestora.

  În acest context, Parlamentul României a adoptat o lege pentru plafonarea și compensarea prețurilor la energie în perioada noiembrie 2021 – martie 2022 însă lispa de claritate a prevederilor legislative și a normelor de aplicare a limitat efectul legii asupra consumatorilor care în continuare se confruntă cu creșteri insuportabile ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

De altfel, chiar în contextul aplicării legii, în luna decembrie din 2021, față de aceeași perioadă din 2020, prețurile de consum la gazele naturale livrate populuției s-au majorat cu 51% iar prețurile la energia electrică cu 15% în timp ce energia termică s-a scumpit cu 14,2%, potrivit datelor statistice comunicate de Institutul Național de Statistică.

 Având în vedere aceste evoluții din piața de energie care continuă tendința de creștere insuportabilă pentru populație și companii a prețurilor la energia electrică și gaze naturale  este necesară o nouă reglementare legislativă care să permită reducerea imediată a costurilor facturate la energia electrică și gaze naturale.

 Ar trebui sa se reducă și să elimine sau să suspende temporar aplicarea costurilor administrative datorate statului facturate de către furnizorii de energie prin: reducerea cotei TVA la 5% la energie, eliminarea contribuției pentru cogenerare, eliminarea treptată a Certificatelor verzi , abrogarea accizei la energie si extinderea măsurilor de plafonare și compensare.  Efectul imediat al aplicării acestor prevederi este o reducere cu aproape 50% a facturilor la energia electrică și gaze naturale pentru populație și pentru persoanele juridice (companii, instituții publice etc.).

Din analiza structurii de costuri facturate de furnizorii de energie, în medie, aproximativ 40% reprezintă costurile cu TVA (19%), contribuția pentru co-generare (5%), plata certificatelor verzi (12%) și acciza. Aplicarea unor măsuri de reducere, eliminare sau suspendare temporară a acestor taxe și tarife, concomitent cu prelungirea și extinderea măsurilor de plafonare și compensare a prețurilor la energie, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru companii, ar duce la reducerea cu până la 50% a costurilor cu energia electrică

și gaze naturale pentru populație și companii sau instituții publice (primării, școli, spitale, instituții de cultură, ong-uri, culte religioase etc.).

Reducerea cotei TVA de la 19% la 5% va influența pozitiv și celelalte activități economice și comerciale, energia fiind un element de cost important în creștere cu efect de multiplicare pentru majoritatea activităților economice. Totodată, această măsură, chiar dacă se aplică sectorial, reduce presiunea inflaționistă generată de transmitere a creșterii prețurilor la energie în prețurile finale ale altor bunuri și servicii de consum.

Deasemenea, reducerea TVA-ului la energie va avea un impact redus la nivelul veniturilor bugetare, intrucât o cotă redusă de TVA aplicată la prețurile unor produse care s-au majorat cu peste 100% în ultimul an, reduce impactul bugetar negativ și poate genera chiar venituri bugetare mai mari, stimulând un grad de conformare mai mare.

Același principiu se aplică și agenților economici în mecanismul de compensare și decontare a TVA încasat și nu va afecta semnificativ nivelul de decontare al cotei de TVA.

In plus aceste solutii se pot aplica retroactiv pentru toti consumatorii pentru perioada Noiembrie- Martie inclusiv pentru cei care au depasit limitele de consum lunar stabilite prin lege, pentru nivelul de consum care se incadreaza in aceste limite, prin regularizare si stornare a diferentelor de pret facturate in plus.

Asadar stimati guvernanti,daca doriti, se poate stopa jaful din energie pe care statul il face pe spinarea oamenilor! Ridicati povara grea a facturilor la energie de pe umerii cetatenilor!

Ciprian Bogdan

Presedinte ALDE ALBA 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea