Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL de Alba: Modificarea destinației școlilor închise de mai mult de 3 ani se va face prin decizia autorităților locale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatul a adoptat în ședința de ieri, 11 octombrie, o importantă modificare a Legii Educației, eliminând avizul Ministerului Educației pentru schimbarea destinației școlilor deja închise de mai mult de 3 ani. Astfel, prin aprobarea Legii 290/2021, care modifică Legea Educației, va fi necesară doar o hotărâre a Consiliului Local pentru schimbarea destinației bazei materiale și a terenului folosit de instituțiile și unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

Totodată, legea adoptată ieri prevede că, în cazul în care, după această modificare inițială a destinației, este necesară reluarea activității educaționale, existând solicitări în acest sens din partea comunității locale sau a inspectoratului școlar județean, fiind îndeplinite criteriile specifice pentru deschiderea unei unități de învățământ preuniversitar de stat, autoritatea locală este obligată să readucă imobilul la standardele necesare desfășurării activității educaționale, sau să asigure un alt spațiu în acest sens.

În cazul școlilor închise de mai puțin de 3 ani, avizul Ministerului Educației este în continuare necesar pentru schimbarea destinației bazei materiale și a terenului folosit de instituțiile și unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

Această modificare ajută foarte mult comunitățile locale, în special comunitățile mici, care au școli închise de mai mulți ani, dar care nu puteau folosi localurile acestora pentru alte activități, din cauză că nu primeau acordul Ministerului. Există multe cazuri în care școlile s-au închis pentru că nu mai erau copii, sau pentru că părinții au preferat să-i ducă la școală în localitățile învecinate, iar transformarea vechilor localuri în cămine de bătrâni, sau dispensare, ori chiar în birouri pentru administrație, nu a fost posibilă din cauza lipsei acestui aviz al Ministerului Educației.

Astfel, clădiri în stare bună, uneori clădiri reabilitate recent, rămâneau închise și nefolosite din cauza lipsei unei hârtii, degradându-se în timp, pentru că, uneori, nici măcar paza lor nu putea fi asigurată. Modificarea votată ieri de Senat vine să reglementeze exact acest tip de situație, dând puterea comunităților locale să decidă în raport de necesitățile locale pe care le au. Am primit, în ultimii ani, mai multe astfel de solicitări din partea primarilor din Alba, care vedeau cum se degradează localurile nefolosite ale școlilor, în timp ce alte activități nu se puteau desfășura din lipsă de spațiu. Situația este însă similară în toată țara, așa că decizia luată de noi ieri va fi benefică pentru toate administrațiile locale.

Votul de ieri din Senat a fost un vot final, legea fiind deja aprobată tacit de Camera Deputaților. Ea va merge la promulgare și apoi va intra în vigoare în această formă și sper că va fi publicată cât mai repede în Monitorul Oficial, pentru a le permite primarilor să-și stabilească proiecte de punere în valoare a acestor spații înainte de discutarea bugetului pe anul viitor.

Sorin Ioan BUMB, Senator PNL de ALBA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea