Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senatorul PNL de Alba, Sorin Bumb: Solicit Guvernului României transferarea de urgență către administrațiile locale a sumelor datorate din redevențele miniere pentru exploatările de suprafață

Publicat

în

Din funcția de parlamentar de Alba am susținut tot timpul că este nevoie de mai multe surse de finanțare pentru dezvoltarea comunităților locale.

Una dintre aceste surse de venit o reprezintă redevențele miniere, care au fost transferate, în procent de 80%, către unitățile administrative pe raza cărora se desfășoară activitățile miniere de suprafață. Este un act de reparație morală făcut față de aceste comunități locale. Pentru județul Alba aceste măsuri sunt o gură de aer, în special pentru comunitățile din Apuseni și așa greu încercate, dar și pentru alte localități de pe teritoriul cărora balastierele exploatează zilnic cantități uriașe de agregate minerale, pentru autostrăzi și pentru industria de construcții. Este normal ca aceste comunități, care suportă disconfortul activităților industriale de extracție, să se bucure și de beneficiile financiare ale acestora, nu doar să stea cu mâna întinsă la București, cum s-a întâmplat până acum.

Anul trecut a fost modificată legislația în domeniu, aducând înapoi, la bugetele locale ale comunelor și orașelor pe raza cărora se desfășoară exploatarea de suprafață, 80% din redevențele care se plăteau până acum la bugetul de stat centralizat de la București. Chiar eu, din postura de Președinte al Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților am introdus o astfel de modificare la Legea Minelor, (275/2020), în sensul că 35% din redevențele încasate pentru exploatările miniere de suprafață să revină consiliilor județene pe raza cărora funcționează aceste exploatări, 45% comunelor și orașelor pe raza cărora ele sunt localizate și doar 20% să meargă la bugetul de stat. Aceste modificări au intrat în vigoare încă din decembrie 2020 dar, de atunci, din păcate, lucrurile s-au blocat în hățișurile birocrației românești și banii au rămas tot la București.

Electrica Furnizare Discount

Fac apel către Guvernul României, către Ministrul de Finanțe, și către Agenția Națională a Resurselor Minerale să se pună de acord asupra detaliilor tehnice și să emită actele normative necesare, astfel încât comunitățile locale să beneficieze de ceea ce este al lor, de drept. Este inadmisibil ca birocrații de prin ministere să plimbe niște hârtii de aproape un an de zile, timp în care administrațiile locale sunt văduvite de banii care au devenit ai lor prin lege.

Un prim pas s-a făcut în primăvară, când premierul Ludovic Orban a solicitat Ministerului de Finanțe emiterea unei Hotărâri de Guvern în acest sens. Lucrurile s-au tergiversat, guvernele s-au schimbat și nu s-a mai întâmplat nimic… Deși, în repetate rânduri, am solicitat și Agenției Naționale a Resurselor Minerale să se ocupe de acest aspect, tot ceea ce ei au făcut a fost să-și decline competența tot spre Ministerul de Finanțe…

Singura măsură concretă a fost luată în 30 iunie anul acesta, când Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un nou proiect de Hotărâre de Guvern. Am avut bucuria să găsesc un partener de dialog hotărât și serios în persoana domnului ministru Cseke Atilla, căruia îi mulțumesc pe această cale pentru inițiativa înființării un grup de lucru dedicat redactării acestui act normativ, deși nu era în responsabilitatea sa imediată. Acest ultim proiect de Hotărâre de Guvern se află acum pe circuitul interministerial de avizare, după ce a trecut prin faza de consultare publică, care s-a încheiat în 29 iulie.

Pentru că suntem deja aproape de 1 septembrie și lucrurile trenează, solicit Guvernului să accelereze procesul de adoptare a acestei Hotărâri de Guvern. Este inadmisibil ca, după 10 ani de discuții sterile, să reușim totuși să adoptăm aceste măsuri de sprijin pentru administrația locală, dar să fim ținuți în loc de niște birocrați care astfel faultează voința populară exprimată prin votul suveran al Parlamentului și, la aproape un an de la transpunerea măsurilor în lege, văduvesc, în continuare, primăriile și consiliile județene de fondurile atât de necesare pentru proiectele locale de dezvoltare. Doar anul trecut, potrivit bugetului de stat, s-au încasat redevențe miniere în valoare de 291 de milioane de lei. De aceea, solicit, încă o dată, Guvernului României, să urgenteze acest proces și să transfere administrațiilor locale fondurile pe care le datorează pentru redevențele miniere din exploatările de suprafață.

Sorin Ioan BUMB

Senator PNL de Alba

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: PPE cere ca, în Uniunea Europeană, tarifele de roaming și internet mobil să fie ca „acasă” pentru încă 10 ani

Publicat

în

Mulți dintre românii cu rude în străinătate nu au cum să nu-și amintească anii 90 sau începutul lui 2000, atunci când vocea celui drag, plecat departe, era doar amintirea ultimei discuții la plecarea dintr-o autogară sau un aeroport. Tarifele exagerat de scumpe la convorbiri ne-au pus, pentru vreme lungă, o barieră nedreaptă în a rosti sau auzi atât de doritul „Alo, mamă”, „Alo, tată”, „Alo, draga mea” sau Alo, dragul meu”.

Pentru multă vreme, milioane de copii nu și-au putut auzi părinții spunându-le „noapte bună”, în fiecare seară. Au apărut rupturi ireparabile în sufletele a milioane de români, între cei plecați la muncă ori la studii și cei rămași acasă. O rană pansată doar de promisiunea unei revederi, poate, anuală. Viitorul pe care ni-l imaginam acum 15-20 de ani, cu gândul la a putea vorbi în tihnă și a-i vedea pe cei plecați la mii de kilometri, e prezentul de azi. Cel în care înstrăinarea și dorul își găsesc leac. La capătul celălalt al telefonului. La orice oră din zi sau din noapte.

Eliminarea suprataxării pentru serviciile de roaming, la nivelul Uniunii Europene, introdusă în anul 2017, a fost nu doar un succes și un avantaj pentru cetățenii țărilor membre, însă e una dintre măsurile care au demonstrat, nu doar la nivel teoretic ci și în practică unitatea statelor membre.

Electrica Furnizare Discount

Alături de colegii din PPE susținem nu doar prelungirea RLAH (Roam – Like – At – Home), începând cu anul viitor, pentru o perioadă de încă 10 ani, însă și eliminarea ultimelor măsuri restrictive rămase încă în vigoare.

Prin vocea colegei mele, Angelika Winzig, PPE solicită eliminarea oricăror tarife pentru serviciile de roaming, care încă mai există în unele state, chiar dacă ele sunt limitate în prezent la 19 eurocenți / minut. Mai mult decât serviciile de telefonie, membri EPP solicităm implementarea unui sistem unitar și în ce privește serviciile de date mobile.

Cu alte cuvinte, ne dorim ca Uniunea Europeană să fie cu adevărat o uniune, în care tarifele pentru serviciile de telefonie și internet să fie aceleași ca acasă, indiferent din ce stat membru este efectuat un apel telefonic ori accesată rețeaua de internet.

Ne-am câștigat dreptul de a fi parte a marii familii europene, ne-am câștigat dreptul la muncă și la liberă circulație în spațiul UE, iar dreptul la liberă comunicare ar trebuie să fie și el printre aceste drepturi, neîngrădit de suprataxare. Suntem în anul 2021 și trăim vremuri în care tehnologia este extrem de avansată iar costurile asociate serviciilor de comunicare sunt mult mai reduse decât în trecut.

Din punct de vedere tehnic, raportul pentru această nouă inițiativă, care vine să prelungească și îmbunătățească regula introdusă în 2017, a fost adoptat deja în comisia parlamentară, urmând să fie supus votului la nivelul Parlamentului și Comisiei Europene.

Am încredere că, alături de colegii din PPE, precum și din celelalte grupuri de la nivelul Parlamentului European, vom transforma ideea de roaming și supracost pentru apeluri la nivelul Uniunii într-o simplă amintire.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „Guvernul PNL rămâne în continuare nepăsător la tragediile oamenilor din Apuseni!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „Guvernul PNL rămâne în continuare nepăsător la tragediile oamenilor din Apuseni!”

Guvernul PNL rămâne în continuare nepăsător la tragediile abătute în această vară asupra oamenilor din Munții Apuseni. Am solicitat în nenumărate rânduri acordarea de despăgubiri corecte în urma revărsării apelor. Premierul demis demonstrează din nou că nu are un strop de umanitate și responsabilitate a funcției și refuză să se implice. Mai mult, Florin Cîțu nici măcar nu mai răspunde întrebării parlamentare pe care am adresat-o, ignorând o realitate socială crudă.

Așa cum se poate vedea și pe site-ul Camerei Deputaților (link – http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=63958&idl=1), am solicitat, în data de 8 septembrie, reevaluarea daunelor produse la gospodăriile afectate de inundațiile din Munții Apuseni. Termenul de primire a răspunsului a fost stabilit 29 septembrie și, cu toate acestea, nu am primit nimic până în 26 octombrie. Am așteptat cu interes răspunsul deoarece mă interesează de situația oamenilor din Apuseni și vreau să se facă dreptate pentru ei. Prin această atitudine, Cîțu și PNL își bat joc de drepturile celor care au fost loviți de calamități, fie că sunt din Ocoliș, Roșia Montană, Sohodol, Abrud, Câmpeni ori alte localități.

Electrica Furnizare Discount

Țin să le spun guvernanților că nu scapă de mine dacă nu respectă drepturile oamenilor din județul Alba! În această speță, le voi aminti mereu că și-au bătut joc de moți! Cărora fie nu le-au acordat deloc despăgubiri, deși au suferit pagube în urma revărsării apelor, fie banii primiți au fost mult prea puțini comparativ cu daunele produse.

Alături de echipa PSD Alba, am realizat o serie de demersuri pentru sprijinirea celor afectați de inundații. Am transmis adrese oficiale către instituțiile abilitate, am realizat acte de donație și ne-am implicat fizic pentru îndepărtarea aluviunilor din gospodăriile lor.

Îl invit, din nou, pe domnul președinte Klaus Iohannis în Munții Apuseni – cu riscul că își va murdări costumul alb imaculat – să vadă cum arată drumurile distruse de ape și să constate că moții au cu totul altfel preocupări, obiceiuri, gânduri și îndeletniciri decât jocul de golf.

Cu respect pentru județul nostru,

Citește mai mult

Politică Administrație

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Publicat

în

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Situația în PSD este neclară după desemnarea generalului (r) Nicolae Ciucă drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Mai mulți social-democrați din țară au primit mesaje în care erau întrebați dacă și-ar dori ca PSD să intre la guvernare alături de PNL.

„Credeți că PSD ar trebui să formeze un guvern împreună cu PNL, cu premier Nicolae Ciucă?

Electrica Furnizare Discount

1 – da

2 – nu

3 – nu știu

(răspunde cu 1, 2 sau 3)”, este sms-ul primit de unii membri ai PSD.”

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a confirmat pentru ziarulunirea.ro informația. Astfel, acesta, împreună cu mai mulți membrii ai partidului, ar fi fost consultați prin intermediul acestui sondaj prin telefon.

Nu este clar la acest moment dacă este vorba despre un demers la nivel național sau doar unele filiale județene au ales să își consulte liderii locali în acest fel.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că social-democrații nu susțin un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă și nici nu renunță la ideea anticipatelor, însă acestea nu se pot ține în acest moment. Totuși, Ciolacu nu a exclus discuții cu Ciucă pentru un guvern de largă majoritate parlamentară.

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, au cerut în şedinţa Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu voteze un guvern minoritar PNL-UDMR indiferent de numele premierului.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare