Comunicat de presă, liderul deputaților PNL, Florin Roman: E literă de lege! Dreptate pentru pensionarii cu pensii calculate greșit

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Camera Deputaților, a adoptat în calitate de for decizional proiectul de lege 31/2020, care cuprinde și amendamentul solicitat de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, urmare a situației din județul Alba, unde o doamnă pensionară a fost văduvită de drepturile la pensie cuvenită, din cauza unei culpe a funcționarilor. Intervenția legislativă pe care am făcut-o în calitate de deputat liberal, impune termenul de prescripțiepe perioada nedeterminată, înlăturând prevederea prescripției generale la 3 ani.

De-a lungul mandatului de parlamentar, prin intermediul petițiilor, unii cetățenii mi-au reclamat existența unor situații în care, deși aveau de primit sume de bani de la Casa Națională de Pensii, aceștia nu și-au mai putut valorifica dreptul din cauza intervenirii termenului general de prescripție, cu toate că eroarea aparținuse organului administrativ.

ELIT

Ultimul caz revoltător, adus la cunoștința publicului, este cel al unei pensionare din județul Alba care a fost nedreptățită în ceea ce privește dosarul său de pensie, mai precis punerea în plată a deciziei de pensionare pentru limită de vârstă. Astfel, după ce inițial a depus documentele pentru a se pensiona anticipat, iar peste doi ani, la împlinirea vârstei legale de pensionare, a depus un nou dosar, dar, din cauza unei erori materiale, nu s-a procesat corect această modificare a statutului de pensionar pentru limită de vârstă.

​Așadar, timp de 16 ani, în loc să primească o pensie mai mare, la care avea tot dreptul, pensionara respectivă a primit o pensie mai mică.
​Chiar dacă eroarea a fost descoperită, recalcularea sumelor pe care trebuia să le primească s-a făcut doar pentru ultimii trei ani, atât cât prevede termenul general de prescripție și nu pentru cei 16 ani de când primise decizia de pensionare pentru limită de vârstă.

​Pentru a evita pe viitor astfel de situații când, din cauza unor erori materiale apărute în procesul administrativ de evaluare, prelucrare și redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, prin amendamentul Roman am eliminat condiționarea față de termenul general de prescripție, în așa fel încât să nu mai conteze cât timp a curs de la data la care trebuia să intre în plată respectiva pensie și până la constarea greșelii din dosarul de pensionare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419