Rămâi conectat

Curier Județean

Comunicat de presă: Instalația de formaldehidă de la Kronospan Sebeș a fost pusă în conservare

Publicat

în

Compania Kronospan a oprit la începutul lunii octombrie a anului trecut  producția de formaldehidă la linia cu capacitatea de 40,000 tone/an, existentă în cadrul platformei sale din Sebeș. Linia respectivă a funcționat din anul 2000, din perioada în care era deținută de Gruppo Frati. Ea fost înlocuită de noua instalație de producție realizată de Kronochem.

Conform Autorizației Integrate de Mediu (AIM) obținute în anul 2017, vechea instalație putea fi operațională timp de un an de la punerea în funcțiune a liniei Kronochem, adică până la sfârșitul lunii martie a acestui an. Ea a fost însă oprită cu aproximativ 6 luni înainte de termenul prevăzut în AIM. Conform AIM, capacitatea de producție autorizată a instalației Kronochem este de 60.000 tone/an.

”Instalația inițială de producție de formaldehidă respecta cele mai înalte standarde internaționale de mediu. Închiderea ei a fost o obligație pe care ne-am asumat-o încă de acum 2 ani. Am respectat-o cu jumătate de an înainte de termenul stabilit, din dorința de a transmite un mesaj clar asupra modului responsabil în care Kronospan și Kronochem tratează toate obligațiile asumate în cadrul Autorizației Integrate de Mediu, obligații pe care le respectăm cu sfințenie. Investim constant în toate operațiunile noastre din Sebeș pentru a ne asigura că avem în permanență cele mai performante echipamente și tehnologii de protecție a mediului. Reușim să respectăm astfel limitele extrem de stricte de emisii industriale existente în legislația europeană și națională și chiar să fim cu mult sub valorile admise. Suntem și vom continua să fim un model de bune practici la nivel global în industria de profil”, a declarat Oana Bodea, director general al Kronospan.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma deciziei, vechea instalație a fost inspectată de reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului Alba. La solicitarea companiei, toate intrările de materii prime au fost sigilate, astfel devenind nefuncționale. Conform reprezentanților companiei vechea instalație este  perfect capabilă să funcționeze, cu respectarea cerințelor de protecție a mediului, fiind avută în vedere posibila ei vânzare. Aceasta ar putea fi de asemenea transferată oriunde în țară sau în străinătate.

În România mai există o fabrică de producție de formaldehidă la Rădăuți, deținută de compania Egger, și există planuri pentru finalizarea unei investiții la Reghin a companiei Kastamonu și de la Oarza, lângă Pitești, a companiei Yildiz Entegre. Conform estimărilor, la nivelul anului 2017 producția totală de formaldehidă din lume se ridica la aproximativ 52 de milioane de tone pe an, doar în Europa fiind vorba de 4.3 milioane tone. Raportând capacitatea de producție a liniei de producție de la Kronochem la aceste valori, rezultă că aici se produce un nivel redus, de doar 0.11% din volumul de formaldehidă realizată la nivel mondial și de 1.3% din producția europeană.

La recomandarea Ministerului Mediului, Kronochem a anunțat că a încheiat și un parteneriat cu Administrația Națională de Meteorologie.  „Prin acest parteneriat suntem informați în mod constant asupra condițiilor meteo și luăm în considerare dispersiile de emisii, pentru a putea decide când și dacă este necesară ajustarea producției. Nivelul de emisii industriale este mult sub limitele legal admise, iar posibilitatea apariției unor condiții care să recomande ajustarea producției este extrem de redusă”, a adăugat Oana Bodea, director general Kronospan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Construire rețea de iluminat public în zona străzii Ana Ipătescu din Alba Iulia: Investiție de peste 220.000 de lei

Publicat

în

Construire rețea de iluminat public în zona străzii Ana Ipătescu din Alba Iulia: Investiție de peste 220.000 de lei

În ședința din data de 30 mai 2022, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Construire rețea de iluminat public în Municipiul Alba Iulia în zona străzii Ana Ipătescu”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 220.228,32 lei, fără TVA.

Propunerea are ca obiect realizarea iluminatului public la standarde europene de infrastructura publica urbana in zona străzii Ana Ipatescu, pe străzile: Ana Ipatescu, Elena Cuza, Cezar Boliac, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru, Alexandru Zane si Costache Romanescu din Municipiul Alba Iulia, județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Instalațiile nou proiectate se vor amplasa în intravilanul Municipiului Alba Iulia, pe teren neproductiv aparținând domeniului public al Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Traseele instalațiilor electrice proiectate, precum și amplasamentele construcțiilor existente se vor prezenta la faza de PT pe planurile de situație.

Pentru a asigura un iluminat corespunzător pe străzile Ana Ipatescu, Elena Cuza, Cezar Boliac, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru, Alexandru Zane si Costache Romanescu, din Municipiul Alba Iulia, se vor monta unilateral 94 stâlpi metalici zincati de 8m inaltime (St.l-5-St.94) in fundație turnata cu dimensiuni 0.80 x 0.80 x l.Om (lxlxh). Acești stâlpi se vor monta la distanta de cca. 34 m intre ei si la 0.3m de marginea carosabilului.

Pe stâlpii St.l+ St.94, se vor monta aparate de iluminat cu surse LED 8600-11900 lm, cate un aparat pe fiecare stâlp. Aparatele de iluminat se vor monta prin intermediul sistemului de fixare (consola 1.0×0.5×5°), in vârf de stâlp. Aparatele de iluminat vor fi echipate cu modul de telegestiune.

Alimentarea aparatelor de iluminat se va face din rețeaua subterana proiectata prin intermediul unui cablu de tip CYY-F 3×1.5 mm2 racordat la clemele de legătură aflate in cutia de alimentare a stâlpului. Cutia de alimentare a stâlpului este prevăzută cu o siguranța de 6A pentru protecția corpului de iluminat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Grădinița „Voinicel” din Cugir va beneficia de modernizări și lucrări de eficientizare energetică: A fost semnat contractul în valoare de peste 1.8 milioane lei

Publicat

în

Grădinița „Voinicel” din Cugir va beneficia de modernizări și lucrări de eficientizare energetică: A fost semnat contractul în valoare de peste 1.8 milioane lei

Marți, 24 mai, la sediul Primăriei Cugir, edilul Adrian Teban a semnat contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a Gradiniței “Voinicel” din cadrul Școlii Gimnaziale Singidava.

Investiția, în valoare de aproximativ 1.875.000 lei, va fi executată de S.C.Primex Invest S.R.L, societate care va avea la dispozitie 12 luni pentru a finaliza lucrările prevăzute.

Finanțarea provine din fonduri europene accesate de către administrația locală în baza proiectului „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială SINGIDAVA”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este a doua oară când proiectul parcurge întregul proces de achiziție, după ce precedentul contract de execuție, semnat în urmă cu aproximativ 9 luni, a fost reziliat ca urmare a decesului administratorului societății S.C. Vatcons Team S.R.L.

Grădinița „Voinicel” va beneficia de modernizări interioare/exterioare și de lucrări de eficientizare energetică:

 • Refacerea învelitorii și termoizolației existente;
  Inlocuirea hidroizolației învechite de la subsol;
  Înlocuirea tuturor instalațiilor utilitare;
  Modernizarea grupurilor sanitare;
  Înlocuirea pardoselilor din sălile de grupă;
  Rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii;
  Instalație de protecție împotriva șocurilor electrice, instalație de paratraznet;
  Instalații antiefracție, de voce – date si de supraveghere video;
  Instalații de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu
  sistem de ventilare a sălilor de grupă;
  Sisteme de iluminat echipate cu surse LED de înaltă performanță energetică;
  Panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră.

“Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preşcolar la Şcoala Gimnazială Singidava Cugir” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front

Publicat

în

FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front

Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, au fost marți, 24 mai, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia. Aceștia au aflat informații despre colegiul în care elevii militari își încep pregătirea pentru o carieră în Armata României și au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front.

„Am primit astăzi vizita elevilor de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, dorinici să ne cunoască. Ne-a bucurat prezența lor în mijlocul nostru, interacțiunea cu elevii școlilor gimnaziale lipsindu-ne în ultima perioadă.

Micuții au aflat informații despre colegiul în care elevii militari își încep pregătirea pentru o carieră în Armata României, despre cum pot să devină și ei la rândul lor elevi într-un colegiu militar, despre programul, instrucția, performanțele școlare sau activităţile extracurriculare desfăşurate în Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Micuții oaspeții au putut asista și la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front, prezentat de elevii din clasa a XI-a A, conduşi de locotenent Alexandru Simion. La finalul exercițiului, elevii au fost răsplătiţi cu aplauze”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar Național „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare