Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă: Florin Roman, liderul deputaților PNL: Din cauza unei legi a PSD, Cugirul nu mai poate intra în posesia clădirilor abandonate de UMC

Publicat

în

În ultimele zile problemele Cugirului sunt „la mare căutare” în rândul politicienilor locali, pe agenda cărora au devenit brusc o prioritate. Inclusiv cei care au avut în mâinile lor puterea de a rezolva o parte dintre acestea se comportă aşa cum zice o vorbă românească „nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase”. Ne referim la oamenii importaţi ai PSD Cugir care „au început să vadă” toate problemele cetăţenilor oraşului Cugir, uitând că ani de zile s-au aflat nu doar în Consiliul Local, ci şi la conducerea unor societăţi importante, cum ar fi fabricile din oraş.

Ne întrebăm spre exemplu, oare imobilele dărăpănate, devenite un pericol public, aflate în administrarea specială a uzinei nu au fost „văzute” de către Mircea Augustin Trifan, fost director succesiv al celor două fabrici? În ce măsură a sprijinit eforturile administraţiei locale (pe care apropo, doreşte să o conducă) de a le prelua şi a le transforma în obiective utile şi necesare comunităţii locale, cum ar fi blocuri sociale, cămine de batrâni și baze de agrement pentru tineri?

În virtutea ataşamentului față de cugireni, pe care-l manifestă zilele acestea, candidatul de primar al PSD ar trebui să le spună oamenilor cum partidul din care face parte a anulat orice şansă ca aceste clădiri să poată fi salvate. Legea privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, iniţiată şi votată în Parlament de către PSD şi susţinătorii săi, conţine o prevedere aberantă care interzice vânzările de active din cadrul societăților care au capital de stat. PNL a atacat fără succes actul legislativ la CCR, pe motive de neconstituționalitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest context şi ţinând cont de interesul dezvoltat brusc pentru problemele cugirenilor, considerăm că PSD Cugir ar trebui să le explice de ce vor fi nevoiţi să asiste în continuare la degradarea iremediabilă a celor 10 active sociale a UMC. Stadionul Parc, Căminele nefamiliști, Blocurile1 Mai și Nr. 5, Cabana Prislop, Complexul „Mistreţul” şi fosta Spălătorie și baie publică vor continua să se dărâme zi după zi, sub ochii neputincioşi ai comunităţii locale din munca căreia au fost ridicate. Şi atunci, unde este repectul PSD pentru cugireni? Unde a fost interesul domnului Mircea Augustin Trifan atunci când, devenit director al fabricii, a oprit toate demersurile făcute de fosta conducere liberală pentru a preda catre primarieaceste active sociale.

Atât domnia sa, cât şi PSD ar trebui să dea o explicație pentru anii în care ar fi putut să scape oraşul de imagineadezolantă a imobilelor degradate, fiind la conducerea uzinei şi la guvernarea ţării, cu miniştrii ai Economiei şi ai Apărării în plin exerciţiu. Să explice de ce în locul acestoranu avem şi nu vom mai putea avea un cămin de bătrăni, locuinţe pentru tineri, centre sociale şi de agrement. Vă asigurăm că nu ar fi fost un lucru dificil, PSD nu ar fi trebuit să „inventeze roata”, ci ar fi trebuit să urmeze modelul liberal, după care au fost predate primariei stadionul vechi, devenit acum Arena Cugir și Clubul Muncitoresc, transformat în Centru Cultural.

PNL a dovedit că SE POATE, că activele sociale abandonate care nu folosesc activităţii de producţie a uzinei, pot fi redate comunităţii locale în interesul ei şi în folosinţă publică. ​​​

Florin Roman – Deputat PNL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare