Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Eurodeputatul PNL, Mircea Hava: Reciclarea plasticului va deveni o normă europeană

Publicat

în

Reciclarea plasticului va deveni o normă europeană. România are nevoie, cât mai rapid, de activarea sistemului de garanție pentru plastic, sticlă și aluminiu.

Una dintre cele mai recente inițiative cetățenești, adoptate de către Comisia Europeană în această lună, este „ReturnthePlastics”, un proiect ce își propune ca sistemul garanție-returnare a PET-urilor să devină o normă la nivelul întregii Uniuni.

Atât eu, cât și toți colegii mei din grupul EPP de la nivelul Parlamentului European susținem și salutăm această inițiativă.

Din statistică, vedem că majoritatea inițiativelor cetățenești europene au fost admisibile și s-au calificat pentru a fi înregistrate. E clar că „ReturnthePlastics” e un demers absolut necesar care, cu siguranță, ar fi trebuit implementat cu ani în urmă. Un cadru legal prin care cei care duc ambalajele de plastic în locuri special amenajate și primesc bani pentru acestea nu poate fi decât un lucru bun și „arma” perfectă împotriva agresiunii față de mediul înconjurător. Gândiți-vă doar la cantitățile uriașe de peturi pe care le vedem pe cursurile de apă, pe albiile râurilor, în aglomerările urbane sau în sate. În loc să polueze mediul pentru zeci de ani de acum înainte, miliarde de astfel de recipiente ar fi reciclate în condiții de siguranță iar cei care le predau ar avea și motivația financiară să facă acest lucru.

Electrica Furnizare Discount

Sunt mulți cei care își amintesc că reciclarea era o practică obișnuită în România, chiar dacă la baza ei stăteau cu totul alte motive și un cu totul alt raționament. Cei care astăzi au 40 de ani, sau peste, își aduc cu siguranță aminte de campaniile de reciclare, campaniile de colectat hârtie, metal sau sticlă. Mulți dintre cei care acum câteva decenii erau copii își amintesc cu siguranță de sticlele de lapte goale, pe care le duceau înapoi la magazin pentru bani de buzunar.

În clipa de față, România are nevoie, cu celeritate, de o lege a garanției care nu înseamnă un moft, ci o gură de oxigen pentru sănătatea populației și a viitoarelor generații. Un lucru bun este că, deja, se are în vedere implementarea legislației, aceasta fiind în prezent pe circuitul de avizare. Ar trebui ca la momentul intrării în atenția guvernului, pachetul legislativ să se aprobe cu rapiditate. E singura zona în care se poate lucra rapid pentru că, logistic, până tot mecanismul se va pune în mișcare va mai dura.

La noi în țară, un rol important în educarea românilor, dincolo de marii jucători de genul producători și retaileri, îl vor avea administrațiile publice locale. Asta și pentru că viitoarea legislație din România nu se referă exclusiv la PET-uri sau sticlă, ci și la ambalaje din aluminiu. Există motive reale pentru ca toți să se implice. Un studiu detaliat, realizat de Academia de Științe Economice București, arată că prin introducerea sistemului de garanție în România se pot salva peste 260 000 de tone de CO2 anual. Un calcul simplu, pornind de la cotațiile certificatelor de CO2, înseamnă un beneficiu de 8 000 000 DE EURO. Bani ce pot fi investiți în protecția mediului!

EPP a rămâne în acord total și susține orice demers care vine în sprijinul sănătății populației și a protecției mediului înconjurător. Condițiile climatice actuale, și nu numai, ne obligă să fim vigilenți și reactivi și să transformăm orice inițiativă care ne poate proteja într-o lege pe care suntem datori să o respectăm. Casei noastre, Europa, îi datorăm grijă maximă fiindcă, în condițiile în care nu procedăm corect, totul se întoarce împotriva fiecăruia dintre noi.

Mircea Hava

Eurodeputat PNL

Membru al PPE

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL de Alba: Parlamentul a adoptat azi Schema de ajutor la plata energiei pentru populație și operatorii economici

Publicat

în

După ce, în urmă cu mai puțin de o săptămână, Senatul a aprobat o serie de noi avantaje menite să sprijine atât populația României cât și sectorul economic național în fața creșterii prețurilor la energie Legea a trecut astăzi și de ultima etapă a dezbaterilor, fiind adoptată și de Camera Deputaților. Măsurile de sprijin se vor aplica în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Prin adoptarea acestei legi ne vom asigura că românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie! Pe de o parte, se pune în practică un mecanism de compensare a facturilor, în același timp luându-se și măsura plafonării prețurilor la electricitate și gaze naturale. Sunt măsuri deosebit de importante, de care vor beneficia circa 70% din români.

• PLAFONAREA PREȚURILOR se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale. Prețurile plafonate sunt: 0,37 lei KWh – gaze naturale și 1 lei KWh – energie electrică , acestea fiind prețurile finale care pot fi facturate de către furnizori beneficiarilor de prevederile referitoare la plafonare!

Electrica Furnizare Discount

În completarea plafonării, clienții casnici vor beneficia și de schema de compensare. Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație sunt următoarele: • 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022); • echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022). Trebuie menționat că se acceptă și o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10% din aceste valori, tocmai pentru a elimina cazurile în care, pentru un consum de 1 sau 2 kilowati in plus, față de cotă, cetățenii nu se mai puteau încadra în schema de compensații.

O altă serie de măsuri se aplică pentru IMM-uri. Astfel, pentru toţi operatorii economici se exceptează, în cazul energiei electrice, plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei.

În cazul gazelor naturale, se exceptează plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

În ultimele zile am avut numeroase consultări, atât cu Ministrul Energiei și cu colegii mei din PNL, cât și cu colegii din opoziție, astfel încât să reușim să ajungem la o formă legislativă acceptată de toate părțile, care să ofere o protecție reală cetățenilor și IMM-urilor. Mă bucur că această lege a trecut într-o formă în care va fi de un real ajutor pentru cetățeni și pentru IMM-uri. Astfel de măsuri se iau și în celelalte țări europene, pentru că această criză a energiei este una care se resimte în toată Europa, nu doar la noi.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PSD, Călin Matieș: Firmele familiei primarului Pleșa decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PSD, Călin Matieș: Firmele familiei primarului Pleșa decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc

În plină pandemie, când sistemul de sănătate plesnește din toate încheieturile și spitalele gem de bolnavi, revoluția bunei guvernări se simte la Alba Iulia din plin. Cu numai 2 firme se golește la propriu bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Alba și nimeni nu își poate explica modul în care plafoanele CAS Alba ajung cu precădere, în majoritate, către 2 firme susținute din umbră de primarul de Alba Iulia, Gabriel Pleșa. Că doar sunt afacere de familie…

Din datele mele, cele două firme conduse de familia primarului Gabriel Pleșa au obținut în luna septembrie nu mai puțin de 131.514 lei pentru servicii medicale de recuperare, iar în luna în curs deja au ajuns la suma de 119.723 de lei. Nimic de zis dacă toate s-ar întâmpla corect, legal și cinstit. Dar oare numai mie îmi bate la ochi faptul că toate spitalele din județ la un loc nu decontează nici măcar jumătate de la CAS pentru servicii de recuperare din cât reușește familia Pleșa prin doar 2 firme?

Electrica Furnizare Discount

În comparație, luna aceasta Spitalul Județean de Urgență Alba, Spitalul Mun.Sebeș Spitalul Mun.Aiud și Spitalul Abrud, în total, au decontat abia 62.770 de lei pentru serviciile de recuperare medicală. Adică jumătate din cât au reușit să facă firmele de care se leagă numele actualului primar.

Începând de curând, furnizorii de astfel de servicii medicale nu mai au obligația să transmită către CAS Alba contractele de muncă ale angajaților. Singurul document cerut este Adeverința de Liberă practică. În cazul firmelor campioane din județul Alba (SC BIO TERAPIA PLUS SRL și SC KINETOMEDICA PLUS SRL), marea majoritate a celor care figurează ca și angajați au atestat de maseori sau kinetoterapeuti.

Doar că unii dintre ei vând pe la magazinul de cuie, alții pe la MIMI…alții prin Marea Britanie. PE masa șefilor CAS Alba însă sunt trimise lună de lună Atestatele de Liberă Practică, pe baza cărora ulterior se decontează rapid peste 25.000 euro cam în fiecare lună… Pentru că cei din CAS Alba nu se chinuie să verifice realitatea din teren, s-a ajuns la un program de lucru aberant pe hârtii, cu centre care au deschis de la 08.00-22.00, cu angajați care lucrează în aceeași zi (la fel, mai mult în documente decât în realitate) câte 6-8 ore în ambele centre terapeutice…

Noroc că au venit USR-iștii din Alba să ne convingă pe toți că revoluția bunei guvernări a început din fruntea Primăriei Alba Iulia! Acum poate înțeleg și alții de ce lupta mare este ministerul Sănătății și șefii de CAS-uri din România.

Mă voi ocupa personal să aduc schimbările legislative pentru ca din banii și impozitele noastre să se poată controla la sânge cine și ce decontează, pentru servicii prestate cu adevărat și pe pacienți care există și fizic, nu doar pe hârtii. Înțeleg că este o practică învechită în județul Alba… Mea culpa că abia acum aflu aceste grozăvii! Cred că se impune și un control riguros de la București la CAS Alba și mă voi ocupa să cer și acest lucru cât de curând.

Senator PSD ALBA
Călin Gheorghe Matieș

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Președintele PSD Alba, Radu Tuhuț: Prețurile polițelor RCA au explodat din cauza unui guvern PNL incapabil să își protejeze cetățenii!

Publicat

în

Președintele PSD Alba, Radu Tuhuț: Prețurile polițelor RCA au explodat din cauza unui guvern PNL incapabil să își protejeze cetățenii!

Trag un semnal de alarmă în privința exploziei prețurilor la RCA și solicit guvernanților să ia măsuri în regim de urgență pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să plătească polița de asigurare la prețuri mult mai mari.

Coaliția dreptei ne lasă o imagine greu de digerat, o radiografie a unui stat eșuat sub guvernarea unui președinte rupt de realitate și de voința românilor, o guvernare PNL-USR-UDMR care va rămâne în istoria neagră a României, pentru dezastrul în care au adus țara și pentru ignoranța cu care s-au aplaudat unii pe alții în timp ce românii sărăceau din ce în ce mai mult, de la o zi la alta. Milioane de români sunt afectați de creșterea accelerată a prețurilor la polițele RCA.

Domnule premier demis,

Nu mi-ar ajunge o singură declarație politică să enumăr toate domeniile pe care le-ați adus în pragul falimentului fără să țineți seama că în definitoriu cei care vor suferi și care vor plăti toate efectele acestor experimente socio-economice neo-liberale sunt românii.

Electrica Furnizare Discount

Aceiași români pe care i-ați mințit că pandemia s-a terminat doar ca să vă faceți campanie electorală, aceiași români cărora le-ați dublat prețul la gaze și lumină, cărora mai aveți puțin să le dublați prețul la benzină și cărora mai nou li se triplează și prețul la asigurările obligatorii de tip RCA, totul sub privirea atentă a unor politicieni anti-români.

Domnilor guvernanți,

Domnule prim-ministru,

În urma falimentului celei mai mari companii de profil din România, prețul asigurărilor de tip RCA a explodat ajungând la o valoare mult mai mare decât prețul poliței precedente.

Zilnic primesc mesaje de la oamenii din județul Alba care ne solicită să luăm măsuri pentru destructurarea acestui cartel al asigurărilor de mașini care au pus monopol pe țară și vor să profite de incapacitatea guvernului de a-și proteja proprii cetățeni în fața acestui jaf.

Știu că mai nou vă scuzați că nu mai aveți puteri depline și nu mai puteți ajuta românii în fața acestor hoți la drumul mare, dar declarațiile dumneavoastră sunt departe de adevăr și mai apropiate de complicitate.

Cu toate acestea, vă solicit domnule prim-ministru, să începeți de urgență o anchetă asupra acestor companii care profită acum de falimentul City Insurance și care practică prețuri speculative pe piață.  De asemenea, vă solicit să începeți și o anchetă pentru verificarea unei posibile înțelegeri de monopol între societățile de asigurări privind creșterea bruscă a prețurilor RCA. Arătați măcar în ultimul ceas că vă pasă puțin de români!

Cu respect pentru județul Alba,

Președinte interimar PSD Alba,

TUHUȚ RADU-MARCEL

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare