Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu: UM Cugir trebuie să devină competitivă pe piață prin tehnologizare, diversificarea produselor și includerea unor produse noi în portofoliu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deputatul USR PLUS de Alba, Beniamin Todosiu, a susținut, miercuri, în Parlamentul României, o declarație politică privind industria națională de apărare.

Parlamentarul a subliniat faptulă că industria națională de apărare este la limita supraviețuirii, iar acest lucru este datorat lipsei viziunii și strategiei, la care se adaugă deciziile politice haotice. Deputatul Beniamin Todosiu a prezentat exemplu unei decizii a ROMARM de a construi o nouă fabrică în comuna Șimian, care să asambleze noile pistoale cu care vor fi dotați polițiștii români. „De ce nu este folosită și retehnologizată una dintre unitățile de producție deja existente de la Plopeni sau de la Cugir, companii cu tradiție în producerea de armament? A fost fundamentată această decizie? Putem merge atât de departe încât, pentru orgoliul politic, să înființăm o nouă companie de stat, care să moară după finalizarea contractului pe care îl va avea pentru dotarea Poliției Române?” a întrebat deputatul USR PLUS, Beniamin Todosiu.

Vă prezentăm declarația politică a deputatului USR PLUS BeniaminTodosiu:

Stimate domnule/doamnă președinte de ședință,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi vizează un subiect extrem de important: Industria națională de apărare

Companiile din industria națională de apărare, ca de altfel majoritatea companiilor de stat românești, se luptă să supraviețuiască. Lipsa viziunii și strategiei, managementul fără performanță, deciziile politice haotice și firmele căpușe care le sug resursele nu le oferă companiilor de stat nicio perspectivă în economia concurențială.

Cum putem face performanță când în posturi cheie din companiile de stat sunt promovați, de ani de zile, lipitorii de afișe și yesmenii politici? Fiecare partid, care s-a perindat la putere, și-a folosit companiile de stat ca sinecuri pentru camarila de partid. Apoi avem căpușele care sufocă companiile de stat. Firmele căpușe, bine înșurubate în zona politică, sug fondurile publice care ar trebui să ajungă în retehnologizarea și dezvoltarea companiilor de stat.

Am văzut recent, la moțiunea de cenzură împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui, un atac orchestrat al acestor găști de abonați la banul public. Sunt disperați că Năsui și ceilalți miniștri USR PLUS sunt deciși să închidă robinetele prin care se scurg în buzunarele acestor băieți deștepți banii publici. Sunt disperați pentru că fără aceste fonduri pe care le sug din buzunarele românilor, firmele lor se vor stinge, la fel cum moare o căpușă, care nu se mai poate hrăni parazitar. Iar PSD, dragi colegi, a apărat și va apăra acest sistem pentru că a beneficiat din plin în ultimii 30 de ani de căpușarea și politizarea instituțiilor de stat.

Revenind la industria națională de apărare, vă spun că are nevoie de o strategie coerentă, de viziune și de management performant. Spre exemplu, miile de oameni care lucrează încă în industria de apărare nu pot înțelege decizia ROMARM de a construi în comuna Șimian, din Mehedinți, o nouă unitate de producție pentru a asigura contractul de asamblare a noilor pistoale cu care vor fi dotați polițiștii români.

De ce nu este folosită și retehnologizată una dintre unitățile de producție deja existente de la Plopeni sau de la Cugir, companii cu tradiție în producerea de armament? A fost fundamentată această decizie? Putem merge atât de departe încât, pentru orgoliul politic, să înființăm o nouă companie de stat, care să moară după finalizarea contractului pe care îl va avea pentru dotarea Poliției Române?

Stimați colegi, companiile din industria de apărare se mențin cu greu pe linia de plutire, într-o piață care impune randament maxim și produse de calitate. Vă dau exemplul Uzinei Mecanice Cugir, o companie cu tradiție pentru județul Alba, care, în anii săi de glorie, susținea economic mii de familii din Cugir, Sebeș, Alba Iulia și din comunele limitrofe.

Dacă în 1989, compania avea peste 18.000 angajați, în prezent mai are doar aproximativ 1000 de salariați. UM Cugir este exemplul clasic al modului în care au decăzut companiile românești în lipsa unei strategii coerente pentru industria din România.

Uzina Mecanică Cugir și toate companiile din industria de apărare pot avea viitor, însă au nevoie de o strategie clară de dezvoltare și de un management performant și inovativ. De asemenea, la fel ca și toate companiile din industria românească de armament, UM Cugir trebuie să devină competitivă pe piață prin tehnologizare, diversificarea produselor și includerea unor produse noi în portofoliu.

În concluzie, stimați colegi, vă rog să analizăm cu luciditate și seriozitate situația industriei de armament și să începem să sprijinim Guvernul pentru a realiza un plan serios de relansare și reziliență în acest sector. În calitate de membru al Comisiei de Politică Economică, Reformă și Privatizare din Camera Deputaților,voi milita pentru realizarea unei strategii naționale coerente pentru întreg sectorul industriei de armament, o strategie care să dezvolte și să relanseze companiile cu tradiție. „Revoluția bunei guvernări” înseamnă viziune, măsuri corecte și echilibrate, management performant și oprirea sifonării banului public.

Vă mulțumesc!”

BeniaminTodosiu

Deputat USR de Alba

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților

Bogdan Ilea

Publicat

în

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește de curățenia de primăvară. Mai multe zone din oraș urmează să fie măturate sau curățate între 4 aprilie și 11 mai.  Începe curățenia de primăvara în Municipiul Alba Iulia, în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024. Se vor executa lucrări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea