Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Comuna Cenade – ritm accelerat pe drumul dezvoltării şi urbanizării

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Interviu cu Ilie NEAMŢU, primarul localităţii

– Stimate domnule Ilie Neamţu, a mai rămas puţin timp până la terminarea celui de-al doilea mandat în fruntea locuitorilor din Cenade, prilej pentru a trage linie şi a vedea ce s-a realizat în aceşti 3 ani şi ce este neînfăptuit. Aşadar, vă propun să începem dialogul nostru prin a prezenta câteva aspecte legate de infrastructura comunei.
– Pentru că şi în primul mandat de primar am avut câteva realizări, care au stat de altfel la baza realegerii mele în funcţie, nu o să le amintesc decât pe cele pe care le-am propus celor peste 1000 de locuitori în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2008. Aşadar, am pietruit circa 4 kilometri de străzi de pe raza comunei, iar până la finele mandatului sunt convins că vom reuşi să terminăm pietruirea străzilor pe cei 3 km rămaşi. Totodată, am pietruit drumul de acces spre păşune, pe care am curăţat-o periodic pentru cele peste 280 de vaci şi 3 – 4000 de oi ale crescătorilor de animale din Cenade. Avem şi un proiect pentru asfaltarea celor 6 km ai DC 222, care leagă comuna Cenade de localitatea sibiană Broşteni, prin programul „10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi interes local asfaltate”.
De asemenea, am introdus apa potabilă pe toate străzile din comuna noastră, un vis al cenăzenilor care s-a împlinit pe baza HGR nr. 577, beneficiind de un sprijin guvernamental de circa 1.600.000 de lei. Pentru branşare, am ajutat peste 70 de familii cu câte 300 de lei, pentru a-şi putea achita costurile racordării la reţeaua stradală. Avem pregătit deja şi studiul de fezabilitate pentru canalizare. Iluminatul stradal este rezolvat în totalitate şi de curând am schimbat corpurile de iluminat din Cenade.
Totodată, am primit promisiuni din partea unor operatori de telefonie mobilă şi sper ca aceştia să-şi ţină cuvântul, astfel încât anul viitor să existe semnal măcar într-o reţea de telefonie mobilă.
– Care este aportul pe care administraţia locală l-a avut la întreţinerea spaţiilor de învăţământ, lăcaşelor de cultură şi bisericilor?
– În luna iulie am terminat reparaţiile capitale la Căminul Cultural Cenade cu 400 de locuri. Lucrările au fost finanţate cu suma de 100.000 de lei de către Consiliul Local Cenade şi Consiliul Judeţean, iar cu sprijinul deputatului Clement Negruţ am primit şi bani de la Guvern. Clădirea dispune acum de condiţii foarte bune pentru a găzdui atât spectacole artistice, cât şi evenimente din viaţa comunităţii locale: nunţi, botezuri, parastase etc. Căminul are mobilier în stare foarte bună, veselă, personalizată şi tacâmuri proprii, iar taxa de închiriere stabilită de Consiliul Local Cenade este modică.
Intenţia mea este de a extinde imobilul, pentru a amenaja bucătăria, cu cameră frigorifică şi de a construi grupuri sanitare moderne. Despre activitatea culturală vă pot spune că grupul folcloric al Căminului Cultural Cenade a participat la concursul „Cultură pentru cultură” organizat de CJ Alba, reuşind să ocupe anul trecut un merituos loc III la faza pe zona Blaj. De asemenea, a participat la Festivalul AFRODA, precum şi la programul artistic organizat cu prilejul manifestării „Fiii satului”, care la Cenade se desfăşoară din doi în doi ani. Cel mai important moment cultural al comunităţii este reprezentat de Colocviile de literatură „Ion Agârbiceanu”, din luna septembrie a fiecărui an, ştiut fiind faptul că satul Cenade este locul natal al scriitorului.
Referitor la şcoli, în acest an am schimbat acoperişul la şcoala primară, unde am refăcut şi exteriorul, iar la grădiniţa din localitate am renovat interiorul. Nu am neglijat nici cultele religioase din Cenade şi am susţinut bisericile alături de enoriaşi. Astfel, împreună cu CJ Alba şi cu fonduri guvernamentale am alocat bani pentru reparaţii la Biserica Ortodoxă Cenade, cu ajutorul deputatului Clement Negruţ am sprijinit şi Biserica Greco-Catolică, reparată anul trecut cu bani de la Guvern. Comuna Cenade se mai mândreşte cu Expoziţia Etnografică şi se laudă cu o bibliotecă legată din acest an la reţeaua Biblionet.
    – Ce alte proiecte aţi dus la bun sfârşit şi ce planuri aveţi pentru perioada rămasă din acest mandat de primar pe care cenăzenii vi l-au acordat cu toată încrederea?
– Un lucru extrem de important pentru dezvoltarea comunei Cenade este faptul că SC Jidvei a plantat 300 de hectare de viţă-de-vie pe raza localităţii, iar aproximativ 50 de persoane au fost angajate. Doresc să le mulţumesc şi pe această cale domnilor Liviu şi Claudiu Necşulescu pentru că au ales comuna Cenade pentru a investi şi a înfiinţa locuri de muncă, creând premise pentru dezvoltarea localităţii noastre.
 Un fapt deosebit de important pentru locuitorii din Cenade este construirea unui monument al eroilor, pentru ca cenăzenii să aibă un loc unde să-şi cinstească înaintaşii care s-au jertfit pentru popor. Cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit să ridicăm acest monument în centrul satului, iar la sfinţirea lui, care a avut loc în luna august, am fost onoraţi de prezenţa a numeroase oficialităţi judeţene şi locale, precum şi a sătenilor.
Un alt aspect pe care vreau să-l menţionez este faptul că am renovat Dispensarul Uman, unde funcţionează şi farmacia. Cu această ocazie, vreau încă o dată să-i mulţumesc dr. Ioan Bodea, care s-a stabilit la noi, la Cenade, astfel că cenăzenii au parte de servicii medicale la orice oră.
În tot acest timp am menţinut curăţenia localităţii cu o societate din Blaj şi cu beneficiarii ajutorului social, iar de anul trecut am semnat un contract pentru colectarea PET-urilor cu o firmă din Copşa Mică.
 – Cum colaboraţi cu repezentanţii celorlalte autorităţi judeţene şi locale? Veţi mai candida pentru un nou mandat?
– Trebuie să subliniez că am o colaborare foarte bună cu toată lumea. Chiar vreau să mulţumesc pe această cale parlamentarilor noştri Alexandru Pereş, Nicolae Dobra şi Clement Negruţ, preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel şi vicepreşedinţilor Alin Cucui şi Sorin Bumb şi, nu în ultimul rând, domnului Mircea Hava pentru tot sprijinul acordat în toţi aceşti ani. De asemenea, pe plan local colaborez foarte bine cu viceprimarul Florin Paraschiv şi cu consilierii locali, cu care muncim împreună pentru binele comunei noastre şi al locuitorilor ei, cărora le mulţumesc încă o dată pentru susţinere. Şi dacă tot am vorbim despre cetăţeni, vreau să vă spun că uşa biroului meu este deschisă în permamenţă pentru orice locuitor al comunei care are probleme de competenţa administraţiei publice locale, deci orice cetăţean este oricând binevenit. De altfel, este dorinţa cenăzenilor să candidez pentru un nou mandat în fruntea comunei, iar dacă şi conducerea PDL Alba mă va propune drept candidat, atunci voi intra cu toată responsabilitatea în cursa electorală pentru funcţia de primar al comunei Cenade. În ultimii 3 ani, am realizat cam 90 la sută din ceea ce mi-am propus, dar abia atunci voi fi mulţumit când şi cenăzenii vor fi mulţumiţi, iar intenţia mea este să fac din Cenade o comună de care ei să fie mândri.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea