// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Compartimentul de Diabet al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba s-a modernizat. Vezi condiţiile şi cercetările medicale

spitalÎn judeţul Alba aproximativ 14.000 de pacienţi suferă de diabet zaharat de tip I şi tip II. Cea mai mare incidenţă a acestei boli se semnalează la persoane cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani. Compartimentul de Diabet dispune de 17 paturi unde sunt trataţi bolnavii care din cauza acestei boli pot suferii anumite complicaţii. De la preluarea Spitalului de către Consiliul Judeţean Alba, Compartimentul a fost delimitat, zugrăvit şi igienizat. 

Condiţii de spitalizare bune pentru pacienţii diabetici

Saloanele au fost reabilitate astfel încât pacienţii să beneficieze de condiţii hoteliere cât mai bune, şi mai ales de linişte, pentru a putea să se recupereze.

„În evidenţele Centrului de Diabet sunt înregistraţi aproximativ 14.000 de bolnavi. În anul 2007, în urma Programului Naţional de Srceening au fost înregistraţi circa 2.000 de bolnavi noi. În fiecare an numărul persoanelor care suferă de această boală creşte. Sunt înregistrate cazuri de Diabet tip II, chiar şi la pacienţi cu vârsta mai mică de 30 de ani, deşi incidenţa cea mai mare este la persoanele vârstnice”, a explicat Diana  Barbonţa, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi şeful Centrului Judeţean de Diabet Alba.

Cercetare internaţională

La Centrul Judeţean de Diabet Alba se derulează, prin efortul personal al medicului Diana Barbonţa, şi o cercetare de tip Cochrane. Cochrane Collaboration este o organizaţie internaţională non-profit, cu aproximativ 30.000 de membri din 100 de ţări care realizează recenzii sistematice de cercetare în domeniul sănătăţii, care sunt publicate în baza de date Cochrane Review.

Medicul albaiulian este membru al Grupului Cochrane de Metabolism, Diabet şi Endocrinologie şi este primul autor român care coordonează o analiză sistematică Cochrane.  Grupul cu care lucrează este format din 10 autori dintre care trei din ţările est-europene.

„Este o activitate voluntară. Pentru implicarea în acest colectiv internațional trebuie să depui multă muncă și să fi cu adevărat pasionat de ceea ce faci. Nu există o retribuție financiară nici pentru cercetare, nici pentru studiile postdoctorale pe care le-am urmat în Marea Britanie, la Cambridge. Singura recompensă este satisfacția profesională”, a explicat medicul Diana Barbonța.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook