Ziarul Unirea

Companiile multinaţionale domină net topurile livrărilor pe pieţele externe

Doar câteva (mai exact, trei) societăţi cu capital românesc sunt prezente în statisticile şi clasamentele oficiale referitoare la exporturi. Cei mai mulţi exportatori de top sunt foste companii cu capital românesc privatizate la un moment dat cu parteneri străini. Nume cu notorietate în ţara noastră, dar cu capital din alte ţări. Spre exemplu, primii cinci exportatori sunt, în ordine, Dacia (acţionar majoritar Renault), Nokia (Finlanda), Rompetrol Rafinare (Kazahstan), Arcelor Mittal – fostul Sidex – Galaţi (India) şi OMV Petrom (Austria), potrivit Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
lMaşinile şi utilajele, preferate de europeni
Firmele cu capital românesc din acelaşi top sunt InterAgro, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, Oltchim, deţinută majoritar de stat, şi Compa Sibiu, aparţinând Asociaţiei Salariaţilor. Cele trei companii autohtone realizează împreună sub 2% din exporturi, respectiv 600 de milioane de euro dintr-un total de aproape 34 de miliarde de euro, consemnate per ansamblu de România la 11 luni. Dacă ne uităm la structura pe categorii de mărfuri livrate de România la export, comunicată de Institutul Naţional de Statistică (INS), observăm că maşinile şi echipamentele de transport, alături de diversele produse manufacturate (utilaje, instalaţii, scule şi dispozitive) deţin o pondere de peste 75% în total. Urmează, în ordine, materiile prime şi materialele (6,9%), produsele agroalimentare (6,2%) şi produsele chimice (5,7%). Între ţările de destinaţie către care se îndreaptă exporturile noastre, prima este Germania (cu 4,9 miliarde de euro livrări la 11 luni), urmată de Italia (3,7 miliarde de euro), Franţa (2,2 miliarde de euro) şi Turcia (1,8 miliarde de euro). După Turcia, doar Federaţia Rusă mai este prezentă între primele 15 ţări de destinaţie, restul fiind membre ale Uniunii Europene. Decalajul dintre valoarea importurilor şi cea a exporturilor – deficitul comercial – a scăzut cu 3,5% în primele 11 luni ale anului trecut, ajungând la 8,6 miliarde de euro, pe fondul unei creşteri mai accelerate a exporturilor faţă de importuri. Potrivit datelor INS, exporturile realizate în primele 11 luni din 2010 au fost de 33,99 miliarde de euro, iar importurile au însumat 42,63 miliarde de euro. Comparativ cu perioada similară din 2009, exporturile au crescut cu 27,2% la valori exprimate în euro, iar importurile au urcat cu 19,5%. (A.V.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

vigilante 9 februarie 2011 at 11:13

Logic..intotdeauna am avut balanta negativa..generala si in ceea ce privesc multinationalele e normal din moment ce investitiile cele mai mari au venit din partea lor. Produsele finite sunt orientate tot catre export Oful romanilor e nivelul de salarizare scazut inclusiv in aceste multinationale..doar nu de prosti au venit in Romania ci pentru maximizarea profitului.

Comentariile sunt oprite