Economie
Companiile multinaţionale domină net topurile livrărilor pe pieţele externe
Doar câteva (mai exact, trei) societăţi cu capital românesc sunt prezente în statisticile şi clasamentele oficiale referitoare la exporturi. Cei mai mulţi exportatori de top sunt foste companii cu capital românesc privatizate la un moment dat cu parteneri străini. Nume cu notorietate în ţara noastră, dar cu capital din alte ţări. Spre exemplu, primii cinci exportatori sunt, în ordine, Dacia (acţionar majoritar Renault), Nokia (Finlanda), Rompetrol Rafinare (Kazahstan), Arcelor Mittal – fostul Sidex – Galaţi (India) şi OMV Petrom (Austria), potrivit Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
lMaşinile şi utilajele, preferate de europeni
Firmele cu capital românesc din acelaşi top sunt InterAgro, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, Oltchim, deţinută majoritar de stat, şi Compa Sibiu, aparţinând Asociaţiei Salariaţilor. Cele trei companii autohtone realizează împreună sub 2% din exporturi, respectiv 600 de milioane de euro dintr-un total de aproape 34 de miliarde de euro, consemnate per ansamblu de România la 11 luni. Dacă ne uităm la structura pe categorii de mărfuri livrate de România la export, comunicată de Institutul Naţional de Statistică (INS), observăm că maşinile şi echipamentele de transport, alături de diversele produse manufacturate (utilaje, instalaţii, scule şi dispozitive) deţin o pondere de peste 75% în total. Urmează, în ordine, materiile prime şi materialele (6,9%), produsele agroalimentare (6,2%) şi produsele chimice (5,7%). Între ţările de destinaţie către care se îndreaptă exporturile noastre, prima este Germania (cu 4,9 miliarde de euro livrări la 11 luni), urmată de Italia (3,7 miliarde de euro), Franţa (2,2 miliarde de euro) şi Turcia (1,8 miliarde de euro). După Turcia, doar Federaţia Rusă mai este prezentă între primele 15 ţări de destinaţie, restul fiind membre ale Uniunii Europene. Decalajul dintre valoarea importurilor şi cea a exporturilor – deficitul comercial – a scăzut cu 3,5% în primele 11 luni ale anului trecut, ajungând la 8,6 miliarde de euro, pe fondul unei creşteri mai accelerate a exporturilor faţă de importuri. Potrivit datelor INS, exporturile realizate în primele 11 luni din 2010 au fost de 33,99 miliarde de euro, iar importurile au însumat 42,63 miliarde de euro. Comparativ cu perioada similară din 2009, exporturile au crescut cu 27,2% la valori exprimate în euro, iar importurile au urcat cu 19,5%. (A.V.)

Economie
Anunț de presă privind începerea proiectului Grant capital de lucru AGRI-FOOD pentru MONTANA-POPA S.R.L.
Anunț de presă
MONTANA-POPA S.R.L. anunta lansarea proiectului cu titlul ” Grant capital de lucru AGRI-FOOD pentru MONTANA-POPA S.R.L.” proiect nr. RUE M2-AGRI-2635 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar”, instituite prin OUG nr 61/2022.
Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Anteprenoriatului si Turismului (MAT) si Agentia pentru IMM, Atragerea de Investitii si Promovarea Exportului ( AIMMAIPE), respectiv 21.06.2022.
Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea societatii MONTANA-POPA S.R.L. prin ajutor de stat acordat sub forma de grant pentru capital de lucru din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii din domeniul agroalimentar prevăzuți de O.U.G nr. 61 din 06 mai 2022 a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de COVID-19.
Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:
-menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,
-menținerea/suplimentarea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor
Valoarea proiectului este de 682,810.20 lei (valoarea totala) din care : 593,748 lei grant si 89,062.20 lei cofinanțare.
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
[Date de Contact]
Persoană de contact:
Popa Ioan
[email protected], 0258 711 511
Economie
ANUNȚ LANSARE PROIECT – „cerere finanțare” proiect nr. RUE M2-AGRI-3000 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru-Agrifood”, beneficiar DULCERIA SRL
Anunț lansare proiect
DULCERIA SRL anunta lansarea proiectul cu titlul „cerere finanțare” proiect nr RUE M2-AGRI-3000 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru-Agrifood”, instituită prin OUG nr 61/06 mai 2022.
Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu AIMMAIPE TG.MUREȘ, respectiv 20.06.2022.
Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea beneficiarilor din domeniul agroalimentar a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de COVID-19.
Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:
– menținerea activității pe o perioada de minimum 6 luni
-menținerea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor
Valoarea proiectului este de 42,422.24 (valoarea totala) din care: 36,888.9000 lei grant si 5,533.3400 lei cofinanțare.
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și asupra pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei, Prioritatea de investiții 4d – Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare Obiectiv Specific OS 4.1. – Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19, Acțiunea 4.1.2 Sprijin pentru capital de lucru.
DULCERIA SRL, CUI 37450730, Adresă sediu social: str.Barbu Lautaru, nr.18, oraș Teiuș, jud. Alba
Persoană de contact:
Nume, prenume: MODOL MARIANA-ELENA
Email [email protected], telefon 0766262011
Economie
Nicolaie Ciucă, mulțumit de măsurile guvernamentale luate: Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin il bucură pe premierul României
Nicolaie Ciucă, mulțumit de măsurile guvernamentale luate: Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin il bucură pe premierul României
Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis duminică seara printr-un comunicat de presă că, creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în țara noastră în primele nouă luni ale acestui an reprezintă confirmarea faptului că prin măsuri guvernamentale am reușit să compensăm efectele instabilității generate de războiul din apropierea granițelor.
„România rămâne o destinație atractivă pentru investitorii din afara granițelor, iar economia noastră oferă noi oportunități pentru antreprenori. Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în țara noastră în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, reprezintă confirmarea faptului că prin măsuri guvernamentale am reușit să compensăm efectele instabilității generate de războiul din apropierea granițelor.
Nivelul ridicat al încrederii în economia românească este dovedit și de continuarea colaborării strânse cu state membre ale Uniunii Europene. Potrivit datelor Oficiului Național pentru Registrul Comerțului, cel mai mare număr de societăți cu participare străină aparține investitorilor italieni, iar cea mai mare valoare a capitalului, firmelor olandeze, state aflate în mod tradițional în topul celor mai importanți parteneri economici ai României.
Dinamica investițiilor cu capital străin relevă încă un aspect deosebit de important- orientarea către activități din sectoare profesionale, administrative, științifice, tehnice și telecomunicații. Sunt domenii aliniate strategiilor europene de dezvoltare la care România se raliază prin proiecte, reforme și investiții asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin Programul de Guvernare.
Guvernul României rămâne partener onest al mediului de afaceri, așa cum a dovedit timp de aproape un an de la preluarea guvernării”, a transmis Nicolae Ciucă.
sursa: bugetul.ro
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Ştirea zileiacum 11 ore
FOTO VIDEO| TRAGEDIE în Alba: O persoană a MURIT într-un incendiu. Pompierii au scos-o carbonizată dintr-o locuință
-
Ştirea Taacum 16 ore
FOTO ȘTIREA TA| Mai mulți albaiulieni au rămas fără conturile de Facebook: Cum acționează hackerii
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ
-
Ştirea zileiacum 16 ore
FOTO| Tânăr vitezoman amendat cu 2.900 de lei după ce a gonit cu 157 km/h într-o zonă cu limită de 50. A rămas și fără permis pentru 120 de zile
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Ziua Națională a României 2022, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor de 1 Decembrie, organizate de CJ Alba. Meșteri populari, gastronomie tradițională și spectacole folclorice
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Șef din Poliția Locală Alba Iulia, dat AFARĂ din serviciu, după ce a fost condamnat penal pentru că ar fi condus sub influența alcoolului
-
Actualitateacum 11 ore
FOTO ȘTIREA TA| „Mă simt ca la Techirghiol, parcă nu mă mai doare umărul”: Reacția unui bărbat din Sebeș, la vederea lacului secat din Parcul Tineretului