Rămâi conectat

Actualitate

Comisia Europeană: Munca de profesor în România se confruntă cu provocări semnificative, iar salariile scăzute au redus atractivitatea profesiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comisia Europeană: Munca de profesor în România se confruntă cu provocări semnificative, iar salariile scăzute au redus atractivitatea profesiei

Munca de profesor în România se confruntă cu provocări semnificative, iar salariile scăzute au redus atractivitatea profesiei

Salariile scăzute ale profesorilor din România au redus atractivitatea profesiei și reprezintă unul dintre factorii care au dus la provocările semnificative cu care se confruntă meseria de cadru didactic, factori prezentați într-un document de lucru al personalului Comisiei Europene pentru Raportul de țară 2023 pentru România, publicat miercuri.

Citește și: Greva profesorilor: Ordonanță pentru salariile din învățământ, „ca urmare a discuţiilor purtate cu sindicatele”

Documentul arată că “profesia de profesor se confruntă cu provocări semnificative. Formarea inițială a cadrelor didactice oferă foarte puțină pregătire în domeniile de bază ale pedagogiei. Printre mai mulți factori, cerințele scăzute de acces la programele de formare a cadrelor didactice și salariile în mod tradițional scăzute au redus atractivitatea profesiei”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: GREVA profesorilor: Ce le propune Guvernul pentru a se întoarce la cursuri

Potrivit aceluiași material, “stimulentele pentru a atrage cadre didactice cu înaltă calificare în școlile defavorizate sunt limitate, în special în zonele rurale, unde condițiile de lucru sunt mai dificile. Pentru a-și completa norma de predare, cadrele didactice din zonele rurale abordează adesea materii pentru care nu sunt calificate, ceea ce afectează calitatea educației în aceste zone”.

Materialul citat prezintă situația educației și a condițiilor de muncă în ceea ce privește cadrele didactice în cadrul extins al provocărilor socio-economice din țară. El arată, în aceste condiții:

  • “Creșterea calității educației depinde de îmbunătățirea politicilor legate de profesia de profesor. 30 % dintre profesorii din România au peste 50 de ani, iar numărul total de cadre didactice se preconizează că va scădea odată cu populația școlară. Prin urmare, orice reformă a recrutării sau a formării inițiale a cadrelor didactice va afecta doar o minoritate a profesiei în următoarele decenii. Prin urmare, creșterea calității învățământului presupune să se lucreze în primul rând cu cadrele didactice existente. Un procent ridicat de cadre didactice participă la dezvoltarea profesională, dar conținutul și modul de desfășurare a cursurilor nu sunt percepute ca fiind suficient de adaptate la nevoile lor”.

Documentul notează că există unele îmbunătățiri sau așteptări de îmbunătățire a situației prin programele finanțate la nivel european, în special cele din programul de redresare și reziliență: “În ultimii ani, în special în timpul pandemiei, cadrele didactice din România au raportat o mare nevoie de dezvoltare a competențelor TIC, de predare a elevilor cu nevoi educaționale speciale și de competențe transversale. Au fost luate unele măsuri pentru a răspunde acestor nevoi, printre care prin proiectul CRED și prin măsurile din cadrul RRP (planul de redresare și reziliență – n.red.) care se așteaptă să răspundă nevoilor de formare, inclusiv competențe digitale. Unele dintre provocările pentru profesia didactică ar putea fi abordate prin revizuirea în curs a legii educației”.

Despre provocările-cheie privind condițiile și obiectivele educației

Pentru un tablou cât mai detaliat, documentul Comisiei revine, în anexe, asupra unei serii de probleme și provocări cu care se confruntă sistemul românesc de educație, pe baza celui mai recent Monitorului UE privind Educația și Formarea (2022). El completează descrierea inițială a situației cu o serie de date ce vizează în special rezultatele educației și condițiile de desfășurare a învățării.

În cazul profesorilor, documentul notează că atractivitatea profesiei de profesor este mai degrabă scăzută, iar atragerea de profesori de înaltă calificare către școlile din medii dezavantajate rămâne o provocare. “Formarea inițială și continuă a profesorilor este insuficient aliniată la nevoile clasei, iar evaluarea profesorilor nu este eficientă”, iar reforma legislativă în domeniu e așteptată să rezolve o parte dintre aceste probleme.

Materialul consemnează, între altele:

  • Sistemele de învățământ vocațional și învățământ superior nu sunt suficient aliniate la piața muncii. Deși participarea adulților la educație s-a îmbunătățit, ea rămâne la un nivel scăzut (4,9% în 2021, comparativ cu o medie europeană de 10,8%). Aceasta se traduce într-un deficit de forță de muncă în anumite calificări. Și aceasta, în condițiile în care guvernul menține un nivel scăzut al cheltuielilor cu educația.
  • Participarea la educația timpurie este scăzută și continuă să scadă, fenomen ce se simte și mai puternic în cazul grupurilor dezavantajate, precum romii sau comunitățile rurale.
  • Părăsirea timpurie a școlii rămâne ridicată (15,6%, comparativ cu o medie UE de 9,6%) și se face simțită îndeosebi în rândul comunităților rome și în zonele rurale.
  • Un pondere ridicată a elevilor din România manifestă o lipsă a competențelor de bază, conform evaluării PISA 2018. Iar în 2021 doar 50% dintre tinerii de 16-19 ani aveau competențe digitale de bază.
  • Diferențele rural-urban și situația romilor în ceea ce privește educația rămân probleme critice, în condițiile în care 79% dintre copiii romi sunt în risc de sărăcie.
  • Participarea la învățământul superior a crescut, dar este în continuare cea mai scăzută din UE, doar 24,7% dintre românii cu vârste între 25-34 de ani având o diplomă, comparativ cu media europeană de 42%.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Subvenții APIA 2023: Câte cereri de plată au fost depuse de fermierii din Alba. Situația pe țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Subvenții APIA 2023: Câte cereri de plată au fost depuse de fermierii din Alba. Situația pe țară

Fermierii din România au depus 755.810 cereri de plată, pentru o suprafață de peste 9,95 milioane hectare, în perioada 1 martie – 31 mai 2023, în cadrul Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor de plată pentru subvențiile directe la hectar, din fonduri europene, potrivit datelor comunicate, marți, de Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA).

În județul Alba au fost depuse până în prezent 20.321 de cereri, pentru o suprafață de 210.337 hectare.

Elit - Gustul Desăvârșit

La o analiză comparativă a datelor, se observă că față de anul anterior numărul cererilor a scăzut cu 34.000 cereri, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 22.000 ha. Explicația APIA este că fermierii „sunt conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață”.

În conformitate cu prevederile comunitare și naționale în vigoare, Campania de primire a cererilor de plată continuă până la data de 9 iunie 2023 inclusiv, cu aplicarea de penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

Sursa: startupcafe.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Plafonarea facturilor la energie ar putea suferi modificări: Care sunt soluțiile Guvernului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plafonarea facturilor la energie ar putea suferi modificări: Care sunt soluțiile Guvernului

După recomandarea Comisiei Europene ca orice fel de ajutoare să fie întrerupte de statele membre, Guvernul ia în calcul modificarea condițiilor de acordare a subvențiilor la plata facturilor la energie, au declarat marți surse din coaliție pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Executivul ar dori să aplice o soluție de mijloc:

Plafonarea facturilor la energie să fie păstrată doar pentru persoanele fizice, urmând ca de măsură să nu mai beneficieze persoanele juridice
Limita de consum până la care se stabilește prețul plafonat să fie scăzută

Elit - Gustul Desăvârșit

Comisia Europeană a declarat luni că va propune să nu se prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Plata salariilor în mână: Ce s-a decis în privința lefurilor în numerar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plata salariilor în mână: Ce s-a decis în privința lefurilor în numerar

Plata salariilor în numerar nu va fi interzisă, din proiectul de lege inițiat în acest sens fiind eliminată interdicția acordării în numerar. Documentul se află, acum, la votul decisiv al Camerei Deputaților, For decizional în acest caz.

„Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevedea textul inițial al proiectului de act normativ.

Parlamentarii au reformulat însă amendamentul, astfel încât acesta prevede acum doar un drept la plata salariului în contul bancar. „Beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Practic, în urma reformulării, amendamentul devine aproape inutil, pentru că salariații deja pot primi salariul prin virament în contul bancar, dacă așa vor. Interdicția de a plăti salariile în numerar a fost scoasă în urma unei opoziții în spațiul public vizavi de efectele unei asemenea măsuri.

Prevedere importantă

Pe de altă parte, documentul mai prevede o altă măsură importantă ce ține de folosirea conturilor bancare – toți comercianții vor trebui să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată, fără numerar, așa cum este acesta definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în proiect. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale, precizează Avocatnet.

Deși prevederea propusă nu indică în mod expres comercianții, inițiatorii la asta se gândesc: „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”. În prezent, comercianții trebuie să accepte plățile cu cardul dacă au încasări în numerar, în cursul anului, de peste 50.000 de lei.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare