Actualitate
Comisarul-şef Milu Todea a fost achitat într-un dosar de corupţie
Milu Todea, fost adjunct al şefului IPJ Alba, a fost achitat de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul în care a fost judecat, alături de finul său Dănuţ Pleşa, pentru fapte de corupţie. Pleşa, subofiţer în cadrul IPJ Alba, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare şi interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. „Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare. Considerentele care au stat la baza acestei sentinţe vor putea fi făcute publice după ce hotărârea va fi motivată”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia. Judecarea pe fond a dosarului celor doi poliţişti a început în luna septembrie a acestui an, deşi ei au fost trimişi în judecată încă din luna iunie 2009. Dosarul s-a aflat timp de nouă luni pe masa magistraţilor Curţii Constituţionale, acolo unde a fost trimis în urma ridicării unor excepţii de neconstituţionalitate de către avocaţii inculpaţilor. Acestea au fost însă respinse iar dosarul s-a întors la Curtea de Apel Alba Iulia. Prin sentinţa pronunţată ieri, judecătorii de aici au stabilit practic că Milu Todea nu a săvârşit infracţiunea de favorizare a persoanelor care au comis o infracţiune de luare de mită.
lAcuzaţi de procurorii DNA că au zădărnicit o anchetă la RAR Alba
Milu Todea şi Dănuţ Pleşa au fost trimişi în judecată prin rechizitoriul D.N.A. – Serviciul Teritorial Alba Iulia din 18 iunie 2009, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a persoanelor care au comis o infracţiune de luare de mită. „La data de 4 decembrie 2008, inculpatul Todea Constantin Milu, după o înţelegere prealabilă cu inculpatul Pleşa Gheorghe Dănuţ şi prin intermediul acestuia, a transmis, cu intenţie directă, date cu caracter secret dintr-un înscris ce avea ca obiect efectuarea unor activităţi investigative-operative într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dosar care privea activitatea infracţională de corupţie desfăşurată de un angajat din conducerea Registrului Auto Român Alba Iulia (n.r. – Septimiu Buda, condamnat de Tribunalul Alba la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, trafic de influenţă şi şantaj), în scopul de a-l favoriza şi a-l pune pe acesta la adăpost de consecinţele legii penale”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Alba Iulia. Reţinerea de către procurorii DNA, în vara anului trecut, a celor doi poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, unul dintre ei chiar comisarul şef Constantin Milu Todea, adjunctul comandantului IPJ Alba, a reprezentat un eveniment fără precedent pentru poliţia din judeţ.
Ioana PITICARIU
Actualitate
70.000 de EURO nerambursabili, pentru acești români. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești ca să iei banii
70.000 de EURO nerambursabili, pentru acești români. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești ca să iei banii
Tinerii fermieri pot primi un ajutor nerambursabil de instalare, în valoare de 70.000 de euro/proiect. Fondurile urmează să fie alocate, în două tranşe, sub formă de sumă forfetară.
„Sprijinul, acordat în baza unui plan de afaceri, prin intermediul acestei intervenţii este 100% nerambursabil, în valoare de 70.000 de euro/ proiect. Fondurile se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranşe (75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăşi trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol şi struguri de masă, de la semnarea Contractului de finanţare)”, a precizat, joi, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
În vederea pregătirii sesiunii de primire a proiectelor din acest an, instituţia a publicat, în consultare publică, Ghidul solicitantului pentru intervenţia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, finanţată prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027).
Documentul poate fi consultat pe pagina oficială de internet a Agenţiei, www.afir.info, la secţiunea Comunicare/Dezbatere publică.
„Dorim să oferim solicitanţilor de fonduri europene nerambursabile instrumente suple, clare, pentru a facilita accesarea fondurilor europene. Timp de 30 de zile, aşteptăm observaţiile publicului, urmând ca acestea să fie analizate şi, după caz, incluse în versiunea finală a Ghidului solicitantului”, a declarat directorul general AFIR, George Chiriţă, potrivit Agerpres.
Actualitate
Greva profesorilor continuă: Aproape 20.000 de angajați din Educație vor lua parte la un nou marș în Capitală
Greva profesorilor continuă: Aproape 20.000 de angajați din Educație vor lua parte la un nou marș în Capitală
Liderii sindicali anunță faptul că 20.000 de persoane vor lua parte la marșul din centrul Bucureștiului. Profesorii se adună pentru a patra oară în fața Guvernului și merg la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor, a anunţat un nou protest al reprezentanţilor din Educaţie în Capitală, cu 20.000 de persoane.
Inițial, Nistor a anunțat că va fi joi sau vineri, însă pentru joi era deja autorizat protestul Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, având programate un miting în Piaţa Victoriei şi un marş pe străzile Capitalei.
Nicuşor Dan asigurase că, așa cum a făcut de fiecare dată în mandatul său, municipalitatea va autoriza toate solicitările de proteste.
Poliția anunță că vor fi restricții de trafic în București în timpul protestului
Începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piața Victoriei, asigurându-se două benzi pe sens în fața Guvernului, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu și se va restricționa traficul gradual pentru staționarea autocarelor pe Șos. Kiseleff, benzile I, III și IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei, fără afectarea intersecțiilor.
Banda II de circulație pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenție.
„După debarcarea participanților, sub îndrumarea polițiștilor rutieri, autocarele vor fi direcționate pentru a fi parcate pe Splaiul Independenței, segmentul cuprins între Pod Grozăvești și Pod Cotroceni, sensul către Pod. Cotroceni, benzile I și II de circulație. În funcție de numărul participanților, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricționare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluența și siguranța participanților la traficul rutier să nu fie afectată”, transmite Brigada Rutieră a Capitalei.Profesorii nu opresc greva! 20.000 de angajați din Educație se duc iar în marș la poarta lui Iohannis / Restricţiile de trafic anunţate de poliție
Actualitate
România a cumpărat 32 avioane F-16, din flota Norvegiei
România a cumpărat 32 avioane F-16, din flota Norvegiei
Norvegia a anunţat joi că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România după unda verde dată de autorităţile americane şi norvegiene, transmite France Presse, potrivit Agerpres.
Principul acestei vânzări fusese anunţat în noiembrie, pentru o sumă de 388 milioane de euro.
‘Vânzarea va întări şi moderniza apărarea unei naţiuni aliate ce are Ucraina ca vecin’, a remarcat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, într-un comunicat.
Într-o întâlnire cu presa străină la sfârşitul lunii mai, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store exclusese eventualitatea de a se reveni asupra acestui contract în favoarea unei livrări a avioanelor către Ucraina pentru a o ajuta să respingă invazia rusă.
Cu aceste 32 de avioane şi alte 17 cumpărate de la Portugalia, România îşi va moderniza forţele aeriene, care au renunţat în mai de vechile Mig-21 LanceR de fabricaţie sovietică.
Înaintea livrării lor României, avioanele norvegiene vor fi supuse unor operaţiuni de mentenanţă la grupul Kongsberg Aviation Maintenance Services.
Norvegia îşi modernizează ea însăşi flota cu avioane F-35 mai avansate ale producătorului american Lockheed Martin, intenţionând să achiziţioneze până la 52 de aparate.
Fabricate de americanii de la General Dynamics, ultimele F-16 norvegiene au fost retrase din serviciu la începutul lui 2022.
Din cele 57 de avioane considerate ca putând face obiectul unei vânzări de către Norvegia, un număr de până la alte 12 au fost vândute grupului privat american Draken International, dar nu au fost încă livrate.
În teorie, ţara scandinavă mai deţine, aşadar, câteva avioane susceptibile să fie livrate Ucrainei dacă autorităţile ar decide să se alăture coaliţiei de state occidentale care şi-au anunţat intenţia de a livra F-16 Kievului.
Guvernul norvegian a anunţat că va reflecta la mijloace de a ajuta la formarea de personal ucrainean pe aceste F-16, fără a se pronunţa deocamdată despre livrarea eventuală de avioane Kievului.
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO| Apel umanitar pentru REPATRIEREA unei femei din Alba, decedată în Ibiza: Se afla la muncă în Spania și a încetat din viață în urma unui eveniment tragic
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
4-6 august| Truck Tunning Art 2023, în Cetatea Alba Carolina: Mii de pasionații de camioane personalizate, așteptați la show
-
Ştirea zileiacum 12 ore
FOTO| Povestea unui tânăr de succes din Alba: Cum a ajuns la doar 24 de ani, dintr-un sătuc, pe covorul roșu la cel mai așteptat eveniment monden al anului, din București
-
Actualitateacum 20 de ore
Salarii mai MARI pentru mii de bugetari: Cine va lua bani mai mulți începând cu luna aceasta
-
Actualitateacum 19 ore
Profesorii care au fost în grevă vor recupera zilele în care nu au lucrat: Cum se vor încheia mediile
-
Sportacum 17 ore
Antonio Bradu și Marius Lupu, fotbaliști din Alba au promovat în liga a doua de fotbal cu Corvinul Hunedoara