Ziarul Unirea

”Colectarea ilegală a fondului școlii de către Asociațiile de Părinți” – interpelare adresată ministrului Educației de către deputatul Cornel Comșa

Stimate Domnule Ministru, odată cu începerea noului an școlar 2015-2016, vă supun atenţiei  mai multe sesizări din partea părinților și organizațiilor reprezentative ale elevilor din România cu privire la colectarea ilegală, de către Asociațiile de Părinți, a fondului școlii.

Deși Regulamentul de Organizare și  Funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prevede, la Art. 246, alin. (5), că ”Este interzisă implicarea elevilor în strângerea fondurilor.” și, coroborat cu alin.(6), prevede că ”Se interzice iniţierea, de către unitatea de învăţământ preuniversitar sau de către părinţi, a oricărei discuţii cu elevii în vederea colectării şi administrării fondurilor comitetului de părinţi”, Asociațiile de Părinți organizează anual strângerea fondului școlii la nivelul unității de învățământ. În acest demers sunt sprijiniți, în marea majoritate, de  conducerea unității de învățământ și unele cadre didactice.

ELIT

Mai mult, Asociațiile de Părinți  achiziționează independent, din fondul școlii, materiale didactice și alte bunuri necesare unităților de învățământ, donându-le ulterior  acestora. Acest mecanism funcționează cu sprijinul conducerii unităților școlare care, dorind să eludeze respectarea OUG 34/2006, actualizată 2014, privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, acceptă bunurile și materialele didactice ca donații, colaborând direct doar cu agenții economici   aleși pe criterii preferențiale.
Conform Art.  31, alin. (4) din Constituția României, republicată, învățământul de stat este gratuit. Cu toate acestea  elevii și părinții sunt obligați să cotizeze la fondul școlii, prin mijloace ce se doresc a fi insituționalizate și normale.

Având în vedere situația gravă,  abuzurile continue ale Asociațiilor de Părinți și dorința de instituționalizare a fondului clasei de către Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP-IP), vă rog, domnule ministru, să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

  1. Cum doriți  să opriți fenomenul de colectare a fondului școlii de către Asociațiile de Părinți?
  2. Cum veți stopa eludarea respectării legii privind achizițiile publice, în condițiile în care un număr important de achiziții pentru infrastructura școlară se fac prin Asociațiile de Părinți, sub formă de donații provenite din fondul școlii?
  3. Cum apreciați că FNAP-IP apără interesul legitim al copiilor și părinților, în condițiile în care îi supun pe aceștia la poveri financiare anuale, prin colectarea sistematică și ierarhizată a fondului școlii?
  4. Cum doriți să garantați asigurarea transparentei si integritatii procesului de achiziție prin asociațiile de părinți, în interiorul instituțiilor de învățământ?

Vă mulțumesc! (V.N.)

ADEZIUNE PLUS ALBA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

Hă Hă Hă 23 septembrie 2015 at 11:03

Acest pseudo-deputat a luat-o rau pe ulei… sau ii e copilul atat de rau incat plange toata noaptea si el, care e in concediu de crestere al copilului, nu are altceva de facut decat sa scrie aceste epistole de doi bani cu care ne spameaza zilnic de cateva saptamani ! Dar o sa ai destul timp la „Beciul Domnesc” sa scrii cat vrei bai „ISPIRESCULE” !

Cuza 23 septembrie 2015 at 11:33

Băi, Hă Hă Hă, tu ai idee cum funcţionează Parlamentul sau ce activitate are un deputat, în general? E clar că nu. Aşa ca citeşte si abia pe urmă scrie. Nu-i frumos să mănânci rahat ( turcesc ) şi să n-ai habar despre ce vorbeşti.

Hă Hă Hă 23 septembrie 2015 at 11:47

Bai Cuza Voda acest asa-zis deputat NU are ce cauta in Parlament ! Cat despre rahat turcesc cred ca mananci tu suficient deci mie nu imi mai ramane…

profesionalism 24 septembrie 2015 at 14:14

Problema e ca nu se pune problema de nicio incalcarea a prevederilor OUG34/2006. Ca sa pui problema achizitiilor publice conform OUG34 tre sa detii fonduri publice. Ori banii in Alba Iulia se duc pe dale, pe sensuri giratorii, pe semafoare nu pentru invatamant (sau asta nu vede onor domn deputat?)! La scoala nu e sapun. Ce sa fac, sa imi imbolnavesc copilul si sa dau 300 de lei pe medicamente (care nu se compenseaza cu toate ca si accesul la sistemul medical ar trebui sa fie garantat pentru copii) sau sa cumpar sapun de 30 de lei? La scoala nu sunt manuale. Noi trebuie sa platim din banii nostri caietele auxiliare. Nu este creta. Tablele sunt de cand lumea si pamantul. De zugravit (necesar pentru ingenizare), nici nu mai vorbesc. Asa ca, draga domnule deputat, v-as propune sa renuntam la a nu vedea padurea din cauza copacilor si sa recunoastem deschis problema: fondurile alocate pentru sustinerea invatamantului sunt insuficiente! Ce ar fi sa va ocupati un pic de problema asta si dupa aceea sa aruncati cu pietre in bietii parinti care incearca sa asigure copiilor lor un minim necesar pentru desfasurarea cursurilor?

Cuza 28 septembrie 2015 at 15:59

Atâta timp cât a fost votat, un deputat are ce să caute în Parlament. Pentru că așa funcționează o democrație. Pe voturi, nu pe păreri. Cât despre plângerile celelalte, vorbiți, oameni buni. Faceți-vă publice părerile, nu stați de vorbă cu alții indignați, doar de dragul de a vocifera. Un singur om are la fel de multe șanse să știe ce se întâmplă într-o țară întreagă, câte are Hă Hă Hă să-și facă prieteni.

Mischa 29 septembrie 2015 at 10:34

Sileanule, aveti cumva copil la scoala? Cand sunteti parinte, ma gandesc ca va doriti tot ce este mai bun pentru acesta…doriti sa performeze la scoala, sa devina om. Acuma, nu toti dascalii sunt la fel, insa…nici sa-i bagati pe toti in aceeasi oala nu este ok (cred ca stiti de la logica : Nu toti S sunt P). Poate unii lucreaza enorm de mult (atat din manualelele scolare cat si din auxiliare) tocmai pentru ca copilul dumneavoastra sa performeze.

Comentariile sunt oprite