Rămâi conectat

Politică Administrație

”Colectarea ilegală a fondului școlii de către Asociațiile de Părinți” – interpelare adresată ministrului Educației de către deputatul Cornel Comșa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Stimate Domnule Ministru, odată cu începerea noului an școlar 2015-2016, vă supun atenţiei  mai multe sesizări din partea părinților și organizațiilor reprezentative ale elevilor din România cu privire la colectarea ilegală, de către Asociațiile de Părinți, a fondului școlii.

Deși Regulamentul de Organizare și  Funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prevede, la Art. 246, alin. (5), că ”Este interzisă implicarea elevilor în strângerea fondurilor.” și, coroborat cu alin.(6), prevede că ”Se interzice iniţierea, de către unitatea de învăţământ preuniversitar sau de către părinţi, a oricărei discuţii cu elevii în vederea colectării şi administrării fondurilor comitetului de părinţi”, Asociațiile de Părinți organizează anual strângerea fondului școlii la nivelul unității de învățământ. În acest demers sunt sprijiniți, în marea majoritate, de  conducerea unității de învățământ și unele cadre didactice.

Mai mult, Asociațiile de Părinți  achiziționează independent, din fondul școlii, materiale didactice și alte bunuri necesare unităților de învățământ, donându-le ulterior  acestora. Acest mecanism funcționează cu sprijinul conducerii unităților școlare care, dorind să eludeze respectarea OUG 34/2006, actualizată 2014, privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, acceptă bunurile și materialele didactice ca donații, colaborând direct doar cu agenții economici   aleși pe criterii preferențiale.
Conform Art.  31, alin. (4) din Constituția României, republicată, învățământul de stat este gratuit. Cu toate acestea  elevii și părinții sunt obligați să cotizeze la fondul școlii, prin mijloace ce se doresc a fi insituționalizate și normale.

Având în vedere situația gravă,  abuzurile continue ale Asociațiilor de Părinți și dorința de instituționalizare a fondului clasei de către Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP-IP), vă rog, domnule ministru, să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

  1. Cum doriți  să opriți fenomenul de colectare a fondului școlii de către Asociațiile de Părinți?
  2. Cum veți stopa eludarea respectării legii privind achizițiile publice, în condițiile în care un număr important de achiziții pentru infrastructura școlară se fac prin Asociațiile de Părinți, sub formă de donații provenite din fondul școlii?
  3. Cum apreciați că FNAP-IP apără interesul legitim al copiilor și părinților, în condițiile în care îi supun pe aceștia la poveri financiare anuale, prin colectarea sistematică și ierarhizată a fondului școlii?
  4. Cum doriți să garantați asigurarea transparentei si integritatii procesului de achiziție prin asociațiile de părinți, în interiorul instituțiilor de învățământ?

Vă mulțumesc! (V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea